Site icon NewsIT
21:46 | 21.10.20

Ανατροπή από Μπολσονάρο – Δεν αγοράζει το ρωσικό εμβόλιο για τον κορονοϊό

Μπολσονάρο Βραζιλία
Newsit Newsroom

Η Βραζιλία δεν πρόκειται να αγοράσει το κινεζικό εμβόλιο για τον κορονοϊό ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρο.

Με αυτό τον τρόπο ο Μπολσονάρο ανατρέπει την απόφαση που έλαβε χθες η κυβέρνησή του για την αγορά εκατομμυρίων δόσεων από το Πεκίνο.

«Ο βραζιλιάνικος λαός δεν θα γίνει το πειραματόζωο κανενός», έγραψε στο Facebook ο ακροδεξιός πρόεδρος. «Κάθε εμβόλιο, προτού διατεθεί στον πληθυσμό, θα πρέπει να έχει αποδειχθεί επιστημονικά (η αποτελεσματικότητά του) από το υπουργείο Υγείας και να λάβει άδεια από την (υγειονομική υπηρεσία) Anvisa», πρόσθεσε. «Για αυτό αποφάσισα να μην αγοράσουμε αυτό το εμβόλιο».

Το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Υγείας Εντουάρντο Παζουέλο ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την αγορά 46 εκατομμυρίων δόσεων του κινεζικού εμβολίου, σε μια βιντεοδιάσκεψη που είχε με τους κυβερνήτες των 27 Πολιτειών της χώρας. Ωστόσο σήμερα, το υπουργείο υποστήριξε ότι «παρερμηνεύτηκε» η δήλωση αυτή και ότι «δεν υπάρχει καμία δέσμευση» για την αγορά εμβολίων, απλώς ένα «πρωτόκολλο προθέσεων».

Το εν λόγω εμβόλιο, το CoronaVac, που παρασκευάζεται από την κινεζική ιδιωτική εταιρεία Snovac, δοκιμάστηκε κατά την τρίτη (τελική) φάση σε χιλιάδες εθελοντές σε έξι Πολιτείες της Βραζιλίας, μεταξύ των οποίων ήταν και το Σάο Πάουλο.

Πρόκειται να παρασκευαστεί στη Βραζιλία από το Ινστιτούτο Μπουταντάν, έναν δημόσιο φορέα υπό την εποπτεία της Πολιτείας του Σάο Πάουλο, κυβερνήτης της οποίας είναι ο Ζοάο Ντόρια, πολιτικός αντίπαλος του Μπολσονάρου.

Στην ανάρτησή του στο Facebook ο Βραζιλιάνος πρόεδρος το αποκάλεσε «κινεζικό εμβόλιο του Ζοάο Ντόρια».

Πριν από αυτήν την ανάρτηση, ένας άλλος χρήστης κάλεσε τον πρόεδρο «να μην αγοράσει αυτό το εμβόλιο» που παρασκευάζει «η κινεζική δικτατορία». «Δεν θα αγοραστεί», απάντησε εκείνος, με κεφαλαία γράμματα.

«Το εμβόλιο του Μπουταντάν είναι το εμβόλιο της Βραζιλίας, όλων των Βραζιλιάνων. Δεν θα κρίνουμε τα εμβόλια με βάση πολιτικά ή ιδεολογικά κριτήρια», αντέδρασε ο κυβερνήτης Ντόρια σε ομιλία του στη Γερουσία, στην Μπραζίλια.

Την Τρίτη, ο υπουργός Υγείας το είχε επίσης αποκαλέσει «βραζιλιάνικο εμβόλιο», υπενθυμίζοντας ότι η χώρα αναμένει επίσης να συνεργαστεί και με το βρετανικό Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την εταιρεία AstraZeneca, που δοκιμάζουν το δικό τους εμβόλιο σε πολλές χώρες.

Η Βραζιλία είναι η δεύτερη χώρα σε αριθμό θυμάτων από την Covid-19 (περίπου 155.000) μετά τις ΗΠΑ. Η Μίριαμ Λεϊτάο, αρθρογράφος στην εφημερίδα O Globo, χαρακτήρισε την απόφαση του Μπολσονάρο να μην αγοραστεί το κινεζικό εμβόλιο «πλήγμα στην υγεία του βραζιλιάνικου λαού».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version