Κόσμος

“Όχι” της οικογένειας του Αμερικανού φοιτητή σε νεκροψία

Αίσθηση προκαλεί η απόφαση της οικογένειας του 22χρονου Ότο Γουόρμπιερ, του Αμερικανού φοιτητή που πέθανε λίγο μετά την απελευθέρωσή του από τη Βόρεια Κορέα, να μη γίνει νεκροψία στη σορό του. Ο άτυχος φοιτητής έχασε τη μάχη για τη ζωή την περασμένη Δευτέρα, μόλις λίγα 24ωρα αφού επαναπατρίστηκε μετά από 17 μήνες κράτησης στην Πιονγιάνγκ.

Ο ιατροδικαστής του Οχάιο, σεβόμενος την επιθυμία της οικογένειας του Ότο Γουόρμπιερ, διεξήγαγε μόνο εξωτερική έρευνα στη σορό του και όχι πλήρη νεκροψία- νεκροτομή, όπως έγινε γνωστό.

Το γραφείο του ιατροδικαστή εξακολουθούσε σήμερα να βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους γιατρούς στο νοσοκομείο του Σινσινάτι, όπου διακομίστηκε ο 22χρονος Γουόρμπιερ μετά τον επαναπατρισμό του, προτού καταλήξει σε συμπέρασμα για τα αίτια του θανάτου του, ανακοίνωσε ο ερευνητής Ντάριλ Ζόρνες.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να εξετάζουν τις ακτινογραφίες και να αναμένουν τα επιπλέον ιατρικά αρχεία που έχει ζητήσει ο ιατροδικαστής, πρόσθεσε. Ο Ζόρνες αρνήθηκε να σχολιάσει πόσο καιρό θα χρειαστεί το γραφείο του ιατροδικαστή για να ολοκληρώσει την έρευνά του. Τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής ιατροδικαστικής εξέτασης αναμένονται αργότερα σήμερα ή αύριο Τετάρτη.

Προς το παρόν η οικογένεια δεν έχει ανακοινώσει για ποιο λόγο δεν επιθυμεί τη διενέργεια νεκροψίας, η οποία ίσως να έριχνε περισσότερο φως στα αίτια που προκάλεσαν τις νευρολογικά τραύματα που έριξαν σε κώμα τον άτυχο φοιτητή.

Ο θάνατος του Γουόρμπιερ προκάλεσε σοκ στον Τζέφρι Φόουλ, έναν από τους 16 Αμερικάνους που έχουν φυλακιστεί στη Βόρεια Κορέα τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Όπως και ο 22χρονος φοιτητής ο 59χρονος Φόουλ είχε πάει ταξίδι στην Πιονγκγιάνγκ και συνελήφθη στο αεροδρόμιο όταν έφευγε. Αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από έξι μήνες, με προβλήματα υγείας.

Ο 22χρονος φοιτητής συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2016 στην Πιονγιάνγκ όπου είχε πάει ως τουρίστας και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα επειδή έκλεψε μια αφίσα από το ξενοδοχείο όπου διέμενε.

Οι συνθήκες της κράτησής του και η θεραπεία που έλαβε στη Βόρεια Κορέα παραμένουν άγνωστες. Η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι τον απελευθέρωσε για ανθρωπιστικούς λόγους και πως είχε πάθει δηλητηρίαση, κάτι που δεν προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν οι γιατροί που τον εξέτασαν στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει να αφεθούν ελεύθεροι οι άλλοι τρεις Αμερικανοί που κρατούνται από την Πιονγιάνγκ, ο πάστορας Κιμ Ντονγκ Τσουλ και οι καθηγητές πανεπιστημίου Τόνι Κιμ και Κιμ Χακ Σονγκ.

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα