Τρίτη, 19 Νοε.
18oC Αθήνα

Αναβάλλει με πρόφαση τον κορονοϊό ο Ερντογάν την μετατραπή της Μονής Χώρας σε τζαμί

Αναβάλλει με πρόφαση τον κορονοϊό ο Ερντογάν την μετατραπή της Μονής Χώρας σε τζαμί

Τον κορονοϊό προφασίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να αναβάλλει τα εγκαίνια αλα Αγιά Σοφιά του τζαμιού, στο οποίο μετατράπηκε μετά από απόφαση του τουρκικού Ανώτατου Δικαστηρίου το Μουσείο του ελληνικού χριστιανικού μοναστηριού Μονή Χώρας.

Οι δεύτερες σκέψεις ήρθαν και μετά τις αιματηρές επιθέσεις στην Γαλλία που υποκινήθηκαν από το θρησκευτικό μίσος που καλλιέργησε ο ίδιος ο Ερντογάν ο οποίος εδώ και ημέρες έχει κηρύξει τον πόλεμο κατά του χριστιανισμού.

Σε αυτή την φάση οι περί τον Τούρκο Πρόεδρο έκριναν ότι οι εικόνες της βεβήλωσης του χώρου θα έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Η Μονή της Χώρας, γνωστή σήμερα ως Καριγιέ Τζαμί (τουρκ. Kariye Camii ή Kariye Müzesi), υπήρξε ελληνικό χριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη το οποίο μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά το 16ο αιώνα.

Από το 1958 λειτουργεί ως μουσείο, ωστόσο μετά την απόφαση του τουρκικού Ανώτατου Δικαστηρίου το 2019 και την έκδοση ΦΕΚ στις 21 Αυγούστου 2020 μετατράπηκε σε τέμενος. Η απόφαση δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης.

Από τον Αύγουστο μάλιστα είχαν ξεκινήσει και οι εργασίες μετατροπής του σε τζαμί, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τα εκτρώματα που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Ιούλιο εντός της Αγίας Σοφιάς. Η διαφορά είναι πως στην περίπτωση της Μονής Χώρας οι Τούρκοι θα συνεχίσουν να την λειτουργούν και ως μουσείο γι αυτό και όλοι οι τοίχοι που κοσμούνται από ψηφιδωτά και τοιχογραφίες εξαιρετικού κάλλους έχουν καλυφθεί με ηλεκτρικά ρολά σκίασης αποτελούμενα από blackout υφάσματα.

Έτσι σε κάθε μουσουλμανική γιορτή ή ημέρα προσευχής τα ηλεκτρικά ρολά θα κατεβαίνουν καλύπτοντας κάθε χριστιανικό σύμβολο και στην συνέχεια θα ανεβαίνουν ώστε τουρίστες και επισκέπτες να επεξεργάζονται το μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας.

Ο ναός της Χώρας είναι αφιερωμένος στο Χριστό Σωτήρα και θεωρείται ως ένα από τα λαμπρότερα σωζόμενα δείγματα βυζαντινών εκκλησιών.

Η μονή χτίστηκε στη θέση της σημερινής συνοικίας Εντιρνέ Καπού, νότια του Κεράτιου κόλπου και σε κοντινή απόσταση από τα Θεοδοσιανά τείχη. Το μνημείο σήμερα είναι γνωστό με το όνομα Μουσείο Χώρας. Ο κύριος ναός δεν είναι επισκέψιμος αφού βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης . Επίσης το εξωτερικό του ναού είναι καλυμμένο για εργασίες αναστήλωσης (Μάιος 2017).

Επάνω από την μεγάλη θύρα βρίσκεται η ψηφιδωτή εικόνα του Θεοδώρου του Μετοχίτη να προσφέρει στον ένθρονο Σωτήρα Χριστό ομοίωμα του ναού. Ο ναός είχε δύο νάρθηκες τους οποίους κοσμούσαν μωσαϊκά και τοιχογραφίες του Θεόδωρου Μετοχίτη. Τα ψηφιδωτά τού εξωνάρθηκα είναι έξι ημικύκλια που απεικονίζουν τον Χριστό να θεραπεύει ποικίλες ασθένειες.

Επίσης πάμπολλες εικόνες διακοσμούν τους τρούλους και τους τοίχους. Οι εικόνες είναι από τις ωραιότερες Βυζαντινές. Τα χρώματα είναι έντονα, οι αναλογίες των μελών αρμονικές και η έκφραση των προσώπων φυσική.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις