Την αναβολή των εκλογών πρότεινε ο υπουργός Εσωτερικών Μανσούρ ελ Εσάουι. Εξηγήσεις ζητούν τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας για την υπερβολική βία εναντίον των διαδηλωτών.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου Μανσούρ ελ Εσάουι πρότεινε να αναβληθούν οι βουλευτικές εκλογές που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθούν την 28η Νοεμβρίου, μετέδωσε πριν από λίγο το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera επικαλούμενο πηγές που δεν κατονόμασε.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές από το εσωτερικό και το εξωτερικό για να δοθούν σαφείς εξηγήσεις για την υπερβολική βία κατά των διαδηλωτών όλες τις προηγούμενες.
Η αστυνομία, πέρα από τις σφαίρες από καουτσούκ και τα πραγματικά πυρά που χρησιμοποιούσε εν ψυχρώ, κατά κοινή παραδοχή έκανε υπερβολική χρήση δακρυγόνων και χημικών για να απωθήσει τους διαδηλωτές πνίγοντας την πλατεία Ταχρίρ και τη γύρω περιοχή.
Από την πλευρά τους οι διαδηλωτές επισημαίνουν ότι το μείγμα των αερίων ήταν εξαιρετικά ισχυρό με έντονη οσμή και καταγγέλλουν ότι επρόκειτο για χημικά αέρια του στρατού και πιθανόν και αέριο νεύρων. Στα αυτοσχέδια νοσοκομεία της πλατείας εκατοντάδες ήταν αυτοί που μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα.
Οι ένοπλες δυνάμεις όχι μόνο αρνήθηκαν (με ανακοίνωση στο Facebook…) ότι έγινε χρήση χημικών, πόσο μάλλον απαγορευμένων χημικών ουσιών σύμφωνα με την φημολογία των τελευταίων ημερών, φτάνουν δε να πουν ότι δεν έγινε χρήση δακρυγόνων «στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια ή οπουδήποτε αλλού».
Στη γραμμή περί μη χρήσης επικίνδυνων χημικών κινήθηκε και ο (υπό παραίτηση όπως και ολόκληρη κυβέρνηση) υπουργός Υγείας της Αιγύπτου Αμρ Χέλμι που διέψευσε πληροφορίες ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αέριο νεύρων εναντίον των διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ.
«Το παραϊατρικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας που εργάζεται στην Ταχρίρ εκτέθηκε επίσης στο αέριο και δεν εμφάνισε ασυνήθιστα συμπτώματα», δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος έκανε μια περιοδεία στην πλατεία αν και σχεδόν εκδιώχτηκε από αυτήν. Πρόσθεσε δε πως όρισε επιτροπή για να εξετάσει δείγματα του αερίου που χρησιμοποιήθηκε εναντίον των διαδηλωτών που υποστηρίζουν ότι εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε CS και CR.
Υπενθυμίζεται φυσικά ότι οι χημικές ουσίες –αλλά φυσικά και τα δακρυγόνα της αστυνομίας– είναι σε μεγάλες ποσότητες είναι θανατηφόρες και σε μικρότερες προκαλούν σοβαρά ή ακόμα και μόνιμα προβλήματα στην υγεία.
Η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, ζήτησε και αυτή να πραγματοποιηθεί μια «ταχεία, αμερόληπτη και ανεξάρτητη» έρευνα για τους φόνους διαδηλωτών στην Αίγυπτο. Έκανε ακόμη λόγο για «πρόδηλα υπερβολική βία εναντίον των διαδηλωτών», για αυθαίρετες συλλήψεις ενώ ζήτησε και παραπομπή των υπευθύνων σε δίκη.
Κάποια από τα θύματα, όπως ανέφερε και η αρμοστής, χτυπήθηκαν με σφαίρες στο κεφάλι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα δακρυγόνα σκότωσαν ένα βρέφος 9 μηνών – Νέες συγκρούσεις στην Ταχρίρ, 38 οι νεκροί της Αιγύπτου
Σα να μην πέρασε μια μέρα από την εποχή Μουμπάρακ – Μπαραντέι: «Σφαγή στην Ταχρίρ»