Δευτέρα, 30 Σεπτ.
21oC Αθήνα

Αναχώματα στον Σηκουάνα! Πάνω από 6 μέτρα η στάθμη! Φόβοι πως θα “φουσκώσει” κι άλλο!

Αναχώματα στον Σηκουάνα! Πάνω από 6 μέτρα η στάθμη! Φόβοι πως θα “φουσκώσει” κι άλλο!

Αφού έκλεισε το Λούβρο και το Ορσέ, ο Σηκουάνας μοιάζει (και είναι) ασταμάτητος! Οι καταρρακτώδεις βροχές έχουν αυξήσει τη στάθμη του ποταμού – σύμβολο του Παρισιού πάνω από τα έξι μέτρα και ήδη στήνονται αναχώματα στις όχθες του!

Πλημμυρισμένη πολιτεία συνεχίζει να είναι το Παρίσι, με τον Σηκουάνα να συνεχίσει να αποτελεί απειλή. Γι’ αυτό άλλωστε σήμερα Παρασκευή (03.06.2016) τα μουσεία του Λούβρου και του Ορσέ ήταν κλειστά για το κοινό (το δεύτερο θα παραμείνει τουλάχιστον έως την Τρίτη) ώστε να εκκενωθούν από τα έργα τέχνης οι αποθήκες τους και να μην κινδυνεύσουν έργα αμύθητης αξίας.

Όπως φοβούνταν οι αρχές, η στάθμη του Σηκουάνα ξεπέρασε ήδη τα έξι μέτρα και μπορεί να φτάσει αργότερα τα 6,30μ. και τα 6,50 μέτρα το βράδυ, προσεγγίζοντας έτσι τα υψηλότερα επίπεδα που έχει καταγράψει τα τελευταία 34 και πλέον χρόνια στο Παρίσι, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος της Γαλλίας.

Και το θέμα είναι πως η στάθμη του ποταμού δεν προβλέπεται να μειωθεί τουλάχιστον όχι μέσα στο επόμενο 48ωρο! Γι’ αυτό ήδη συνεργεία στήνουν αναχώματα στις όχθες του, ώστε να περιοριστεί κάπως η ζημιά που έχει ήδη γίνει!

“Θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη άνοδος των νερών στον Σηκουάνα και όπως προβλέπεται η στάθμη θα φθάσει απόψε περίπου τα 6,30 μέτρα, ακόμη και τα 6,50 μέτρα στο χειρότερο σενάριο. Πρέπει να σημειώσουμε πως το υψηλό αυτό επίπεδο της στάθμης των υδάτων αναμένεται να παραμείνει σχετικά σταθερό στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προτού αρχίσει να υποχωρεί”, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Το επίπεδο αυτό είναι μεγαλύτερο εκείνου που είχε φθάσει το νερό στη γαλλική πρωτεύουσα το 1982 (6,15 μέτρα).

Η εικόνα που αντικρίζει κανείς στις όχθες του Σηκουάνα είναι συγκλονιστική. Σωροί ξύλων, σκουπιδιών μεταφέρονται από τα νερά. Μία αυτοσχέδια εξέδρα έχει στηθεί για να επιτρέπει την πρόσβαση στα Bateaux Mouches.

Αυτοκίνητα παρκαρισμένα στις αποβάθρες μισοβυθισμένα. Η πλατεία του Βερ Γκαλάν στην άκρη του Ιλ Σεν Λουί είναι τελείως καλυμμένη από τα λασπωμένα νερά. Στη γέφυρα της Αλμά (κοντά στον Πύργο του Άιφελ), το νερό έχει φθάσει μέχρι τα γόνατα του αγάλματος του Ζουάβου, σημείο αναφοράς για τους Παριζιάνους.

Στον σταθμό του μετρό του Σεν Μισέλ, κοντά στην Παναγία των Παρισίων, οι επιβάτες δεν μπορούν να επιβιβασθούν στη γραμμή που κατευθύνεται προς βορρά περνώντας κάτω από το ποτάμι, εξαιτίας των διαρροών που παρουσιάστηκαν στα τοιχώματα. Στο ίδιο σημείο, η κυκλοφορία του προαστιακού έχει διακοπεί. Τεχνικοί της εταιρείας κλείνουν το σύστημα εξαερισμού για την προστασία των εγκαταστάσεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε