Ο Κούσνερ πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή αναζητώντας υποστηρικτές για το σχέδιό του που πρόκειται να παρουσιαστεί στα τέλη Ιουνίου και έχει ως στόχο, όπως λέει, να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους. Συνοδευόμενος από το “δεξί χέρι” του, τον Τζέισον Γκρίνμπλατ, έγινε δεκτός την Τρίτη από τον βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ και μετά την Ιορδανία θα βρεθεί και στο Ισραήλ.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το παλάτι αναφέρεται ότι ο βασιλιάς Αμπντάλα –που σύμφωνα με τους συμβούλους του ανησυχεί βαθύτατα για το τι περιέχει το προς το παρόν απόρρητο αμερικανικό σχέδιο για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή– είπε στον Κούσνερ ότι το Ισραήλ πρέπει να αποσυρθεί από τη Δυτική Όχθη. “Η Αυτού Μεγαλειότης τόνισε την ανάγκη για μια συνολική και βιώσιμη ειρήνη, βασιζόμενη στη λύση των δύο κρατών, που θα οδηγήσει σε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος εντός των γραμμών της 4ης Ιουνίου 1967, με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα”, τονίζεται στην ανακοίνωση.
2,2 εκατ. Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στην Ιορδανία
Η Ιορδανία, μια χώρα σύμμαχος των ΗΠΑ, είναι ο θεματοφύλακας των ιερών μουσουλμανικών τόπων στην Ιερουσαλήμ και σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ φιλοξενεί στο έδαφός της περίπου 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Ο βασιλιάς διατηρεί στενές επαφές με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και στην ανακοίνωσή του έκανε λόγο για τη “διεθνή νομιμότητα”, δηλαδή για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και “την ανάγκη” να συμβιώνουν ειρηνικά τα δύο κράτη, το ισραηλινό και το παλαιστινιακό.
Η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε νεκρό σημείο από το 2014. Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες μποϊκοτάρουν την κυβέρνηση Τραμπ αφότου αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, το 2017.
Ο Τζάρεντ Κούσνερ δεν έχει διευκρινίσει τι περιέχει το σχέδιό του, όμως εδώ και αρκετούς μήνες υπόσχεται ότι θα παρουσιάσει νέες ιδέες, υποστηρίζοντας ότι η παραδοσιακή προσέγγιση του θέματος δεν οδήγησε σε κάποια ειρηνευτική συμφωνία. Αρνείται επίσης να πει αν το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τη λύση των “δύο κρατών”.