Κόσμος

Ανένδοτοι οι εισαγγελείς! Στη φυλακή ο 96χρονος λογιστής του Άουσβιτς!

Η κατάσταση της υγείας του λογιστή του Άουσβιτς, Όσκαρ Γκρένινγκ, του επιτρέπει να ξεκινήσει να εκτίει την ποινή φυλάκισης που του έχει επιβληθεί, ανέφεραν σήμερα οι εισαγγελικές αρχές, έπειτα από μια ιατρική εξέταση του 96χρονου.

Ο Οσκαρ Γκρένινγκ καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης το 2015 για συνέργειά του στην αποστολή, την άνοιξη του 1944,300.000 Εβραίων της Ουγγαρίας στους θαλάμους αερίων του στρατοπέδου συγκέντρωσης Αουσβιτς.

Ο Οσκαρ Γκρένινγκ κατατάχθηκε στα Waffen SS το 1941 και μεταφέρθηκε στη διοίκηση του στρατοπέδου του Αουσβιτς το 1942, σε ηλικία 21 ετών

Δεν έχει ξεκινήσει όμως να εκτίει την ποινή του καθώς ο δικηγόρος του άσκησε έφεση – αν και το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση τον Νοέμβριο του 2015 – και έχει από τότε καθυστερήσει η διαδικασία επιστροφής των δικαστικών φακέλων, τόνισε η Κάθριν Σέφκερ, μια εκπρόσωπος της εισαγγελίας στο Ανόβερο.

Οι εισαγγελικές αρχές απέρριψαν το αίτημα του Γκρένινγκ για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του, καθώς σύμφωνα με μια ιατρική αξιολόγηση μπορεί να εκτίσει την ποινή του στη φυλακή.

«Έπειτα από μια επίσημη ιατρική γνώμη που λάβαμε, εκτιμούμε ο κύριος Γκρένινγκ είναι σε θέση να οδηγηθεί στην φυλακή», τόνισε η Σέφκερ.

«Ένας 96χρονος έχει φυσικούς περιορισμούς, αλλά αν λάβει μια κατάλληλη ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη στην φυλακή ή σε σωφρονιστικό ίδρυμα, είναι σε θέση να εκτίσει ποινή φυλάκισης», πρόσθεσε.

Ο δικηγόρος όμως του Γκρένινγκ, Χανς Χόλτερμαν δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ο πελάτης του δεν μπορεί να επιζήσει στην φυλακή.

«Θα ζητήσουμε την έκδοση απόφασης από το δικαστήριο», τόνισε ο Χόλτερμαν. «Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια κατάλληλη εκτίμηση της υγείας του Γκρένινγκ η οποία δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα», επισήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Επαφές κορυφής για την Ουκρανία στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου – Οι συνομιλίες με τον Ζελένσκι και οι «χρησμοί» της Ρώμης
Οι διεθνείς ηγέτες που συνέρρευσαν για το τελευταίο αντίο στον Πάπα Φραγκίσκο στη Ρώμη, βρήκαν την ευκαιρία, με πρώτον τον Τραμπ, να εξετάσουν τις πιθανότητες για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία
Ο Ντόναλντ Τραμπ και άλλοι ξένοι ηγέτες παρευρέθησαν στον ύστατο αποχαιρετισμό προς τον Πάπα Φραγκίσκο
Η Μελάνια Τραμπ έχει γενέθλια και τα γιόρτασε «στον αέρα» με τον Ντόναλντ Τραμπ – «Χρόνια πολλά Πρώτη Κυρία»
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε νωρίς από τη Ρώμη λίγο μετά την κηδεία του Πάπα για την κεράσει ένα ρομαντικό δείπνο στο Air Force One για τα 55α γενέθλιά της Μελάνια Τραμπ
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ αναχωρούν από την Ιταλία στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο 1