Τετάρτη, 20 Νοε.
15oC Αθήνα

Άνγκελα Μέρκελ – Ερντογάν: Τελευταία συνάντηση με αιχμές κατά της Ελλάδας – Τι είπαν για το προσφυγικό

Άνγκελα Μέρκελ – Ερντογάν: Τελευταία συνάντηση με αιχμές κατά της Ελλάδας – Τι είπαν για το προσφυγικό

Την τελευταία επίσκεψη στην Τουρκία ως καγκελάριος της Γερμανίας πραγματοποίησε η Άνγκελα Μέρκελ το μεσημέρι του Σαββάτου. Η καγκελάριος της Γερμανίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό θέρετρο στα Θεραπεία της Κωνσταντινούπολης.

Οι δύο ηγέτες, Άνγκελα Μέρκελ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχαν μια θερμή συζήτηση εφ’όλης της ύλης και μίλησαν για το προσφυγικό και τις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο αναφέρθηκαν στα ελληνοτουρκικά.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει η DeutcheWelle κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσαν Άνγκελα Μέρκελ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά τη συνάντηση, η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας τονίζοντας πως πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος και οι διερευνητικές για την επίλυση των θεμάτων μεταξύ των δυο χωρών. Για το Κυπριακό σημείωσε πως κάποια θέματα είναι δύσκολα και χρειάζονται χρόνο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα στη συνάντηση συζητήθηκαν η κατάσταση στη Συρία και το θέμα της Λιβύης. Συζήτησαν και για το προσφυγικό με την Μέρκελ να τονίζει πως στην Τουρκία έχουν ήδη δοθεί 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ ως βοήθεια από την ΕΕ και επανέλαβε πως είναι απαραίτητη η συνεργασία και η στήριξη της Τουρκίας στο θέμα αυτό.

Ωστόσο, ο Ερντογάν αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην Ελλάδα, όταν σε ερώτηση για το προσφυγικό σημείωσε πως σε αντίθεση με την Ελλάδα που κρατάει τα σύνορά της κλειστά, η Τουρκία δεν δύναται να σπρώχνει εκτός συνόρων τους μετανάστες, αλλά προσπαθεί να τους παράσχει μία ικανοποιητική φιλοξενία: «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε επαναπροωθήσεις όπως έκανε η Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Οι εξαιρετικές σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας

Η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνέντευξη τόνισε ότι «παρά τις διαφορές απόψεων, αντιμετωπίσαμε από κοινού με την Τουρκία πολλά θέματα. Στη Γερμανία ζουν περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι τουρκικής καταγωγής. Υπάρχουν Τούρκοι μετανάστες που εργάζονται ως γιατροί, επιστήμονες και ακαδημαϊκοί. Έχουμε δει ότι έχουν υποδειγματική καριέρα… Αξιολογήσαμε επίσης τις εξελίξεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Μιλήσαμε για τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Η Τουρκία έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα όσον αφορά τους Σύρους πρόσφυγες. Μιλήσαμε επίσης για ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη και τόνισα ότι οι ξένες δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν από τη Λιβύη».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αμέσως μετά είπε πως: «Η Μέρκελ ήταν πάντα μια ηγέτιδα προσανατολισμένη στη λύση. Ελπίζω ότι η επιτυχημένη δουλειά μας μαζί της θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο και με τη νέα κυβέρνηση της Γερμανία. Στις συναντήσεις που είχαμε με την αγαπημένη μου φίλη Μέρκελ εδώ και 16 χρόνια, ήταν πάντα συνετή και η ηγεσία της ήταν καθοριστική. Αν και είχαμε κατά καιρούς δυσκολίες στις διμερείς σχέσεις, καταφέραμε να τις ξεπεράσουμε. Ως Τουρκία, θα θυμόμαστε με εκτίμηση τη θετική στάση της Μέρκελ ενάντια στα εμπόδια που προέκυψαν στον δρόμο για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».

Με πληροφορίες από DeutscheWelle και ΕΡΤ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις