Όσο «παγωμένη», ίσως, και την ίδια τη Μέρκελ. Λίγες ώρες μετά την πολύωρη συνάντηση με τον Ζεεχόφερ και μια αμφιλεγόμενη συμφωνία, για τη δημιουργία κέντρων τράνζιτ στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία, οι δυο τους συναντήθηκαν στη Βουλή. Ήταν η συζήτηση για τον προϋπολογισμό που τους έφερε τον έναν, σχεδόν, δίπλα στον άλλο.
Μόνο που έμοιαζαν δυο ξένοι. Όταν δεν κοιτούσαν αμήχανοι τα κινητά τους για να αποφύγουν ο ένας το βλέμμα του άλλου, είχαν ανάμεσά τους τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Ο οποίος μάλλον έπαιξε τον άχαρο ρόλο του… γεφυροποιού / ειρηνοποιού.
Οι φωτογραφίες είναι ενδεικτικές του κλίματος ανάμεσα στη Μέρκελ και τον Ζεεχόφερ
Πως να ξεπεράσει, άλλωστε, η Μέρκελ τα όσα της… έσουρε ο Ζεεχόφερ και μέλη του CSU. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά μέσα ενημέρωσης είδαν στις επιθέσεις κατά της καγκελαρίου μια απόπειρα «πραξικοπήματος» από τη δεξιά πτέρυγα των συντηρητικών.
[read4more]
Τα πράγματα, πέρα από τι θέλουν να “περάσουν” οι δυο πλευρές, δεν είναι καλύτερα απ’ ό,τι… χθες. Όπως γράφει η Bild, μπορεί η Μέρκελ να απαρνήθηκε τη γενναιόδωρη μεταναστευτική της πολιτική για να σώσει την κυβέρνησή της αλλά η… εκεχειρία δεν θα διαρκέσει πολύ. Σαν να λένε, μιλάμε για μια καγκελάριο με πήλινα πόδια. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, το κλίμα στον κυβερνητικό συνασπισμό μάλλον δεν ήταν ποτέ στο παρελθόν τόσο δηλητηριασμένο.
Και να σκεφτεί κανείς πως όλα ακόμα είναι στον αέρα. Αν το SPD απορρίψει τον συμβιβασμό, όλες οι προσπάθειες της Μέρκελ να σώσει την κυβέρνηση θα καταλήξουν στο κενό. Σήμερα στις 18:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) είναι προγραμματισμένη μια συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των τριών κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού.
“Η καγκελάριος μπορεί να ισχυρίζεται ότι απέφυγε τις μονομερείς ενέργειες και το CSU ότι πίεσε τη Μέρκελ να αποδεχτεί αυστηρότερες συνοριακές πολιτικές απ’ ό,τι θα ήθελε” – Politico
Τώρα η Μέρκελ καλείται, μετά από 13 χρόνια στην εξουσία, να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να επαναβεβαιώσει το κύρος της και να εδραιώσει τον εύθραυστο συνασπισμό της μεταξύ του κόμματός της των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).
Μπορεί η Αντρέα Νάλες, επικεφαλής του SPD, χαιρέτισε το τέλος της αντιπαράθεσης στο συντηρητικό στρατόπεδο. Αλλά ένας από τους ειδικούς σε θέματα μετανάστευσης των Σοσιαλδημοκρατών, ο Αζίζ Μποζκούρτ, επέκρινε τη συμφωνία. Και μίλησε για περιορισμούς που «ακολουθούν πλήρως το πνεύμα» της άκρας δεξιάς.
Στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, ο Μάρκους Μπλούμε, έκανε λόγο για «στροφή 180 μοιρών στην πολιτική παροχής ασύλου», ενώ ο Μπερντ Ρίξινγκερ, στέλεχος του Die Linke, έκανε λόγο για «κέντρα μαζικών κρατήσεων». Ζήτησε από τους Σοσιαλδημοκράτες να απορρίψουν την πρόταση. Και αυτοί φαίνεται να διστάζουν να υιοθετήσουν τις προτάσεις.
Επί της αρχής οι επαναπροωθήσεις προσφύγων στην πρώτη χώρα εισόδου θα γίνεται έπειτα από συμφωνία με αυτές. Όμως αν η Γερμανία δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τις χώρες, προβλέπεται να επαναπροωθούνται οι πρόσφυγες στην Αυστρία.
Μένει να φανεί τι σκέφτονται για όλα αυτά Βιέννη και Ρώμη. Όμως η αυστριακή κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχουν οι συντηρητικοί και η ακροδεξιά, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι σε αυτή την περίπτωση θα λάβει αντίστοιχα μέτρα.
Politico: “Εύθραυστη” ειρήνη ανάμεσα σε Μέρκελ και Ζεεχόφερ
Αυτός είναι ο τίτλος του Politico και μάλλον αποτυπώνει στο έπακρο την κατάσταση στη Γερμανία. Το περιοδικό επισημαίνει -μεταξύ άλλων- ότι τα όσα συμφώνησαν Μέρκελ και Ζεεχόφερ, όπως κάθε καλός συμβιβασμός, επιτρέπει και στις δύο πλευρές να υποστηρίξουν ότι κέρδισαν.
«Η καγκελάριος μπορεί να ισχυρίζεται ότι απέφυγε τις μονομερείς ενέργειες και το CSU ότι πίεσε τη Μέρκελ να αποδεχτεί αυστηρότερες συνοριακές πολιτικές απ’ ό,τι θα ήθελε», γράφει το Politico. Και σημειώνει ότι με τις προσφυγικές ροές να είναι μειωμένες σε επίπεδα ακόμα και πριν από την κρίση του 2015, η πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας της είναι περιορισμένη, τουλάχιστον για την ώρα. Ωστόσο, σε μία περιοχή που νιώθει ακόμα εκτεθειμένη στην απειλή ενός ακόμα προσφυγικού κύματος, η συμβολική σημασία της κίνησης θα είναι σημαντική για το CSU.
“Η Μέρκελ υποχωρεί ευθυγραμμιζόμενη με τη Realpolitik που υιοθετείται στην Ευρώπη –παντού η ακροδεξιά, ο φασισμός κερδίζουν έδαφος” – Guardian
Το πιο πιεστικό ερώτημα αφορά στη βραχυπρόθεσμη πολιτική συνέπεια για τη Μέρκελ και την κυβέρνησή της. «Η διαμάχη κατέδειξε το βαθμό στον οποίο πολλοί εντός της συμμαχίας της Μέρκελ, συμπεριλαμβανομένου και ενός σημαντικού αριθμού χριστιανοδημοκρατών, είναι δυσαρεστημένοι από την ηγεσία της», ενώ δεν λείπουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι η επιτυχία της στη διαχείριση της τωρινής κρίσης με το CSU θα της επιτρέψει να ισχυροποιήσει την εξουσία της στο κόμμα. Ωστόσο, άλλοι υποστηρίζουν ότι η καγκελάριος εξέρχεται αποδυναμωμένη από αυτή την κρίση, η οποία υπερτόνισε το πόσο ευάλωτη είναι και οι κήνσορές της θα παραμείνουν, καταλήγει το Politico.
«Η καγκελάριος Μέρκελ ξεπερνά την κρίση αλλά υποχωρεί στο θέμα των μεταναστών», εκτιμούν οι Times του Λονδίνου. «Ο συμβιβασμός με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Ζεεχόφερ, προβλέπει ειδικές «ζώνες διέλευσης» στα γερμανικά σύνορα με την Αυστρία, όπου οι αιτούντες άσυλο θα παραμένουν μέχρι να επαναπροωθηθούν στις χώρες πρώτης εισόδου –αν αυτές συμφωνούν. Πρόκειται στην ουσία για αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων στα γερμανικά σύνορα. Δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί αν οι σοσιαλδημοκράτες θα δεχτούν τη συμφωνία.
«Τα πράγματα θα ηρεμήσουν για λίγο αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί στις βαυαρικές εκλογές: αν το CSU πάει άσχημα στις εκλογές, θα ξαναγίνει ατίθασο», σχολιάζει ο πολιτικός αναλυτής, Gero Neugebauer. «Όσο για τη Merkel», προσθέτει, «είναι αυθεντία στο να παραμένει στην εξουσία».
Guardian: Ο συμβιβασμός δεν είναι αρκετός για τον Ζεεχόφερ
Κόλαφος για την καγκελάριο της Γερμανίας είναι ο Guardian. Την κατηγορεί ότι υπέκυψε στις πιέσεις των ακροδεξιών σε βάρος προσφύγων και μεταναστών. «Η Μέρκελ έχει δεχτεί τα βασικά σημεία του επιχειρήματος του Ζεεχόφερ («τους κρατάτε, γιατί σε σας έφτασαν πρώτα») –αν και πρόκειται για πολύ αδύναμο επιχείρημα», γράφει ο Guardian.
«Και δεν συνιστά δίκαιο τρόπο κατανομής ξεριζωμένων ανθρώπων. Αντίθετα, συνιστά το τέλος των ανοιχτών συνόρων στην ΕΕ. Και προφανώς ο συμβιβασμός δε θ’ αρκέσει στον Ζεεχόφερ –που θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα. Ποτέ δε θα είναι ικανοποιημένος. Ο συμβιβασμός απλά ενισχύει τον απολυταρχισμό. Η Merkel προσπάθησε ν’ αντισταθεί στο θέμα του προσφυγικού αλλά τελικά υποχωρεί ευθυγραμμιζόμενη με τη Realpolitik που υιοθετείται στην Ευρώπη –παντού η ακροδεξιά, ο φασισμός κερδίζουν έδαφος», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
«Τίποτα δεν έχει τελειώσει»
Την άποψη ότι δεν έχει αποσοβηθεί πλήρως η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό εκφράζουν οι περισσότερες γερμανικές εφημερίδες. «Το πρόβλημα Ζέεχοφερ λύθηκε. Τίποτα περισσότερο», σχολιάζει η Welt. «Στη διαμάχη με το CSU η Άνγκελα Μέρκελ υποχώρησε, προς το παρόν. Η επικείμενη απώλεια της εξουσίας εν μέσω μιας ευαίσθητης παγκόσμιας κατάστασης ήταν αυτό που έδινε ισχύ στον εκβιασμό καθώς και η επικείμενη ανταρσία. Όμως τίποτε δεν έχει λυθεί», τονίζει η εφημερίδα. Μεταξύ Μέρκελ και Ζεεχόφερ υπάρχει εκεχειρία και όχι ειρήνη, εκτιμά η Welt.
«Το μύθευμα μιας συμφωνίας», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης που βρίσκεται στην πρώτη σελίδα της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού Der Spiegel. «Η Ένωση προσποιείται ότι κατέληξε σε συμβιβασμό στη διαμάχη για τους αιτούντες άσυλο. Στην πραγματικότητα Μέρκελ και Ζέεχοφερ έχουν μεταφέρει τη διαμάχη. Στο SPD. Στην Αυστρία. Και μέχρι την επόμενη ευκαιρία», σημειώνει το περιοδικό. «Εκ πρώτης όψεως όλα είναι καλά», σχολιάζει σε άλλο του άρθρο το Spiegel.
«Προσωπική διαμάχη, ανακοίνωση μιας παραίτησης, η παραλίγο ρήξη μεταξύ του CSU και του CDU: Η διαμάχη για τους αιτούντες άσυλο αφήνει βαθιές πληγές μεταξύ του Ζέεχοφερ και της Μέρκελ. Και τελικά τι αξίζει ο συμβιβασμός;», διερωτάται το περιοδικό.
«Συμφωνία την τελευταία στιγμή», σχολιάζει η Suddeutsce Zeitung, ενώ διερωτάται αν ο συμβιβασμός που επετεύχθη μεταξύ CDU και CSU έγινε εις βάρος του SPD. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και το άρθρο της εφημερίδας με τίτλο: «SPD και Αυστρία είναι τώρα στο επίκεντρο», καθώς πλέον μένει να επικυρώσει τη συμφωνία το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ενώ έντονες είναι ήδη οι αντιδράσεις από τη Βιέννη.
«Η Μέρκελ ανταμείβει το θέατρο σπίλωσης του CSU», τιτλοφορείται η Frankfurter Allgemeine, η οποία σχολιάζει ότι αν και τα δύο συντηρητικά κόμματα κατέληξαν σε συμφωνία προς το παρόν, το SPD ακόμη δεν έχει αποφανθεί.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ