Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δηλώνει ότι "ανησυχεί πολύ" για το κατά πόσον είναι εφικτή μια συμφωνία ως τα τέλη του 2020 στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ μετά το Brexit σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Les Echos.
“Ανησυχώ πολύ λόγω του λίγου χρόνου που διαθέτουμε”, σημειώνει στην γαλλική οικονομική εφημερίδα η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του Δεκεμβρίου.
Ένας από τους επείγοντες στόχους της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι να οριστούν με το Λονδίνο οι όροι της σχέσης του με την ΕΕ μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου η οποία προβλέπεται για τις 31 Ιανουαρίου.
“Δεν αφορά μόνον τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών, αλλά πολλά άλλα ζητήματα. Μου φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αναρωτηθούμε σοβαρά αν όλες οι διαπραγματεύσεις θα μπορούν να επιτευχθούν σε τόσο λίγο χρόνο”, σημείωσε η φον ντερ Λάιεν.
“Πιστεύω ότι θα ήταν λογικό να κάνουμε έναν απολογισμό στα μέσα της χρονιάς και, αν είναι απαραίτητο, να συνεννοηθούμε για μια παράταση της μεταβατικής περιόδου”, πρόσθεσε.
Στις αρχές της εβδομάδας ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η συνεννόηση και η επικύρωση μιας σχέσης μετά το Brexit ως το τέλος του 2020 όπως ζητεί ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον “θα είναι μια τεράστια πρόκληση, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ακόμη κι αν δεν μπορέσουμε να τα φέρουμε εις πέρας όλα”.
Οι δύο πλευρές θα έχουν μόνον 11 μήνες για να διαπραγματευτούν μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου. Ο Τζόνσον, τα χέρια του οποίου λύθηκαν μετά τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου στη Βρετανία, αρνείται να ζητήσει μια παράταση για τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ πέραν του 2020.
Ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα εξακολουθεί να είναι οι όροι της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών. Ο Τζόνσον δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μια “φιλόδοξη” εμπορική συμφωνία θα επιτευχθεί “χωρίς ευθυγράμμιση με τους κανόνες της ΕΕ, αλλά μάλλον έλεγχο από τους δικούς μας νόμους και στενές και φιλικές σχέσεις”.
Στην συνέντευξή της στην γαλλική εφημερίδα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προέβλεψε από την πλευρά της ότι “αν θέλουν να επωφεληθούν από την ευημερία της ενιαίας αγοράς, να έχουν πρόσβαση σε αυτήν χωρίς όρια ούτε δασμούς, οφείλουμε όλοι να αποδεχθούμε τις κοινές αρχές και αξίες”.