Τρίτη, 26 Νοε.
15oC Αθήνα

Ανησυχία για τα «στρατόπεδα φιλτραρίσματος» της Ρωσίας – Για «σκληρές ανακρίσεις» σε Ουκρανούς κάνει λόγο ο ΟΑΣΕ

Ανησυχία για τα «στρατόπεδα φιλτραρίσματος» της Ρωσίας – Για «σκληρές ανακρίσεις» σε Ουκρανούς κάνει λόγο ο ΟΑΣΕ

Την «μεγάλη ανησυχία» του για την μεταχείριση των Ουκρανών αμάχων στα «στρατόπεδα φιλτραρίσματος» της Ρωσίας, εκφράζει σε πρόσφατη έκθεση του ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 20 τέτοιες δομές, στις οποίες γίνεται ταυτοποίηση των πολιτών και εξακριβώνεται ποια η σχέση τους με τις δυνάμεις του Κιέβου. 

«Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες» το πέρασμα των Ουκρανών αμάχων από τα «στρατόπεδα φιλτραρίσματος» της Ρωσίας «περιλαμβάνει σκληρές ανακρίσεις και εξευτελιστικές σωματικές έρευνες». Αυτό αναφέρουν οι τρεις συντάκτες του εγγράφου που αριθμεί 115 και στο οποίο είχε πρόσβαση το AFP, κάνοντας λόγο για μια «ανησυχητική» εξέλιξη. 

Οι Ουκρανοί που απομακρύνθηκαν από πόλεις που είχαν πολιορκηθεί, όπως το στρατηγικό λιμάνι της Μαριούπολης, ή όσοι εγκαταλείπουν τα κατεχόμενα από τα ρωσικά στρατεύματα εδάφη είναι υποχρεωμένοι να πάνε σε αυτά τα κέντρα. «Τα προσωπικά δεδομένα τους καταγράφονται, λαμβάνονται τα δακτυλικά αποτυπώματά τους και τα έγγραφα ταυτότητάς τους αντιγράφονται» γράφει η έκθεση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Στέλνονται στη Ρωσία, με ή χωρίς τη συγκατάθεσή τους»

Σκοπός είναι προφανώς να προσδιοριστεί αν οι άνθρωποι αυτοί πολέμησαν με την ουκρανική πλευρά ή έχουν διασυνδέσεις με το τάγμα Αζόφ ή με τις ουκρανικές αρχές.

«Αν αυτό ισχύει, οι άνθρωποι αυτοί χωρίζονται από τους υπόλοιπους και συχνά απλώς εξαφανίζονται», υπογραμμίζουν οι ειδικοί, δύο από τους οποίους μετέβησαν στην Ουκρανία τον Ιούνιο προκειμένου να συμπληρώσουν την εργασία τους που συντάχθηκε στη βάση πολλών πηγών.

«Ορισμένοι μεταφέρονται» στις αυτονομιστικές αυτοανακηρυχθείσες περιοχές Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, «όπου κρατούνται, ακόμη και σκοτώνονται», προστίθεται, «μια πρακτική που υποδηλώνει πως η Ρωσία χρησιμοποιεί αυτές τις δύο οντότητες προκειμένου να παρακάμψει τις διεθνείς υποχρεώσεις της».

Όσοι περνούν το “τεστ”, όπως αναφέρει η έκθεση του ΟΑΣΕ, «στέλνονται συχνά στη Ρωσία, με ή χωρίς τη συγκατάθεσή τους». Μόλις φθάσουν εκεί, τους υπόσχονται εργασία και δωρεάν κατάλυμα. Είναι βέβαια ελεύθεροι να μετακινούνται, αλλά «συχνά δεν έχουν αρκετές πληροφορίες, χρήματα ή δεν διαθέτουν τηλέφωνο» ώστε να μπορέσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, σημειώνει η έκθεση.

20 «στρατόπεδα φιλτραρίσματος» 

Το Κίεβο καταγγέλλει εδώ και πολλές εβδομάδες «απελάσεις» τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου Ουκρανών, ενώ η Μόσχα διαβεβαιώνει από την πλευρά της πως μοναδικός της σκοπός είναι να επιτρέψει στους αμάχους να «απομακρυνθούν» από «επικίνδυνες ζώνες».

Υπάρχουν «περίπου 20 τέτοιες δομές», εκτιμά ο Γεβχένιλ Τσιμπάλιουκ, πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΑΣΕ, δηλώσεις του οποίου παρατίθενται στο έγγραφο.

Πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση του ΟΑΣΕ από την έναρξη του πολέμου στο πλαίσιο του λεγόμενου μηχανισμού «της Μόσχας», με τον οποίο η Ρωσία αρνήθηκε να συνεργαστεί. Με αναφορά την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, επιβεβαιώνει την αποκάλυψη «κατάφωρων παραβιάσεων δικαιωμάτων» που μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο ΟΑΣΕ, που δημιουργήθηκε το 1975, στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου, προκειμένου να ενθαρρύνει τον διάλογο Ανατολής-Δύσης, είχε αναλάβει μια παρόμοια πρωτοβουλία το 2018 για να εξετάσει τα εγκλήματα στην Τσετσενία εναντίον των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+ ή ακόμη το 2020, μετά τις νοθευμένες εκλογές και την καταστολή στη Λευκορωσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις