Site icon NewsIT
21:59 | 24.06.16

Ανησυχία στην Αυστρία για τις επιπτώσεις του Brexit

ΦΩΤΟ REUTERS

ΦΩΤΟ REUTERS

Newsit Newsroom

Αρκετή ανησυχία για τις γενικότερες επιπτώσεις, αλλά και τις ειδικότερες αρνητικές συνέπειες σε τοπικό επίπεδο, για παράδειγμα στον τουρισμό και στην οικονομία -καθώς οι αυστριακές εξαγωγές στη Βρετανία ξεπέρασαν πέρυσι τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ -εκφράζεται από διαφόρους χώρους στα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας.

“Σοκαρισμένη” εμφανίζεται στις δηλώσεις της η αντιδήμαρχος και τοπική υπουργός Οικονομικών στο δήμο και το ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης, Ρενάτε Μπράουνερ, σημειώνοντας πως κανένας δεν μπορεί ακόμη να υπολογίσει τα επακόλουθα για την Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, η ίδια διευκρινίζει πως οι άμεσες συνέπειες για την βιεννέζικη οικονομία είναι σχετικά περιορισμένες γιατί οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της είναι η Γερμανία και οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Για το ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας, η Βρετανία συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα σημαντικότερων εμπορικών εταίρων του, για το λόγο αυτό δεν αποκλείονται αρνητικές συνέπειες στην τοπική οικονομία, ωστόσο υπάρχουν και ευκαιρίες, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τοπικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου του ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου Γιούργκεν Μπότενζεερ αναφέρει πως με το Brexit προκύπτουν μειονεκτήματα για την οικονομία και τον τουρισμό της περιοχής, ενώ από την πλευρά του ο καταγόμενος από το Τιρόλο πρώην πρώτος Επίτροπος της Αυστρίας στην Ευρωπαική Ενωση (ΣΣ Επίτροπος Γεωργίας), Φραντς Φίσλερ, ζητά μια επαναπερισυλλογή σε ευρωπαικά κοινά στοιχεία.

Μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, ζητούν στις σημερινές αντιδράσεις τους, τα πολιτικά κόμματα στο ομόσπονδο κρατίδιο Φόραλμπεργκ, με τον τοπικό κυβερνήτη, Μάρκους Βάλνερ να κάνει λόγο για “μία μαύρη ημέρα για την ΕΕ και τη Βρετανία”.

Η δεδομένη πλέον έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, προκαλεί στους ιθύνοντες του ομόσπονδου κρατιδίου του Σάλτσμπουργκ το ερώτημα, ποια θα είναι η συνέχεια με την παρουσία των Βρετανών στον χειμερινό τουρισμό της περιοχής και τον ρόλο τους ως πελατών της τοπικής οικονομίας, ενώ ο τοπικός κυβερνήτης, Βίλφριντ Χάζλαουερ, σε δηλώσεις του, σχολιάζοντας εικασίες πως το βρετανικό παράδειγμα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλοι λαοί, τόνισε πως δεν ανησυχεί για ένα φαινόμενο “ντόμινο”.

Την μεγάλη λύπη του για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος εξέφρασε ο τοπικός κυβερνήτης στο ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας, Πέτερ Κάιζερ, ενώ ανήσυχη για αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, δήλωσε η γενική γραμματέας της εκεί Ένωσης Βιομηχάνων, Κλαούντια Μισένσκι, καθώς, όπως σημείωσε, οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκαταλέγονται στους τρεις σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους του κρατιδίου και η πύλη προς τις ΗΠΑ είναι η Βρετανία.

Με “κατάπληξη” αντιδρούν στην απόφαση για το Brexit και στο ομόσπονδο κρατίδιο της Στύρια, με τον αναπληρωτή τοπικό κυβερνήτη Μίχαελ Σίκχοφερ να ζητά αλλαγή σκέψης στην ΕΕ και τον πρόεδρο του τοπικού Οικονομικού Επιμελητηρίου, Γιόζεφ Χερκ να χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα “μαύρη ημέρα για την Ευρώπη” και να ζητά να μην υπάρξουν νέα εμπόδια στο εμπόριο.

“Εκπληκτοι” από το αρνητικό αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δηλώνουν τρεις προερχόμενοι από το ομόσπονδο κρατίδιο της Ανω Αυστρίας, Αυστριακοί ευρωβουλευτές, οι Πάουλ Ριούμπιγκ, Γιόζεφ Βάιντενχολτσερ και Φραντς Ομπερμάγιερ.

Τέλος, στο ομόσπονδο κρατίδιο Μπούργκενλαντ, σε δηλώσεις τους εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων και οικονομικοί παράγοντες αναφέρουν πως δεν αναμένουν άμεσες επιπτώσεις, αλλά σίγουρα, όπως επισημαίνουν, η κατάσταση δεν θα είναι καλύτερη μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο πρόεδρος της εκεί Ενωσης Βιομηχάνων, Μάνφρεντ Γκέργκερ, εξέφρασε τη λύπη του για την εξέλιξη αυτή, αλλά ταυτόχρονα σημείωσε πως αρχικά δεν θα έχει αρνητικές οικονομικές συνέπειες για την περιοχή, καθώς από τα πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια του συνόλου των αυστριακών εξαγωγών στη Βρετανία, στο Μπούργκενλαντ αναλογούν μόνον 67 εκατομμύρια ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version