Κόσμος

Άννα Φρανκ: Το doodle της Google αφιερωμένο στα 75 χρόνια από την κυκλοφορία του ημερολογίου της

H Google αφιερώνει σήμερα το doodle της στην Άννα Φρανκ. Αφορμή για αυτή την κίνηση είναι η 75η επέτειο της έκδοσης του ημερολογίου της, το οποίο παραμένει από τις πιο πολυδιαβασμένες καταγραφές του Ολοκαυτώματος και των όσων έγιναν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Το doodle της Google που είναι αφιερωμένο στο ημερολόγιό της Άνναw Φρανκ περιλαμβάνει ένα slideshow με αποσπάσματα από το ημερολόγιο που έγραψε η έφηβη, καθώς κρυβόταν από τους ναζί με την οικογένειά της σε σπίτι στο Άμστερνταμ στην Ολλανδία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Γερμανοεβραία Άννα Φρανκ γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1929 στη Φρανκφούρτη. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, όμως, μετακόμισε με την οικογένειά της στο Άμστερνταμ, για να ξεφύγει από τις ολοένα μεγαλύτερες διακρίσεις και τη βία του ναζιστικού κόμματος κατά των Εβραίων.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ξέσπασε όταν η Άννα Φρανκ ήταν 10 ετών. Λίγο μετά τη Γερμανία, ο πόλεμος έφτασε και στην Ολλανδία με την εισβολή των ναζί. Την άνοιξη του 1942 η οικογένειά της αναγκάστηκε να κρυφτεί στην επιχείρηση του πατέρα της, όπως εκατομμύρια άλλοι Εβραίοι.

Μετά από δύο χρόνια τούς κατέδωσαν και η οικογένεια στάλθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Γκεστάπο λεηλάτησε τη σοφίτα, όπου κρυβόταν η οικογένειά της, αφήνοντας ανάκατα στο πάτωμα περιοδικά, βιβλία, εφημερίδες. Λίγες μέρες αργότερα, μια καθαρίστρια βρήκε ανάμεσά τους το ημερολόγιο της Άννα.

Χωρίς να ξέρει τι ήταν, το παρέδωσε στη Μιπ και την Έλλη, δύο κορίτσια, που η βοήθειά τους στις εβραϊκές οικογένειες δεν αποκαλύφθηκε ποτέ. Η Άννα και η αδελφή της, Μαργκότ, μεταφέρθηκαν, δύο μήνες πριν το θάνατο της μητέρας τους, στο γερμανικό στρατόπεδο Μπέργκεν – Μπέλζεν.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Anne Frank House (@annefrankhouse_official)

Εκεί η Άννα έδειξε το ίδιο κουράγιο και καρτερικότητα που την είχαν κάνει γνωστή στο Άουσβιτς. Τον Φεβρουάριο του 1945 και τα δυο κορίτσια αρρώστησαν από τύφο. Μια μέρα, η Μαργκότ, προσπαθώντας να σηκωθεί από το κρεβάτι της, που βρισκόταν ακριβώς πάνω από το κρεβάτι της Άννα, έχασε την ισορροπία της και έπεσε κάτω.

Στην κατάσταση που βρισκόταν, ο οργανισμός της δεν άντεξε το σοκ. Ο θάνατος της αδελφής της προκάλεσε στην Άννα αυτό που όλα τα προηγούμενα βάσανά της δεν μπόρεσαν να προκαλέσουν: έσπασε το ηθικό της.

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ

Λίγες μέρες αργότερα, στις αρχές Μαρτίου, πέθανε. Ο πατέρας της, Όττο, ο μόνος που επέζησε από τους οκτώ της σοφίτας, γύρισε μετά το τέλος του πολέμου στο Άμστερνταμ, όπου ανακάλυψε ότι το ημερολόγιό της είχε διασωθεί.

Πεπεισμένος ότι αποτελούσε μοναδική μαρτυρία, προχώρησε στην έκδοσή του. Το ημερολόγιο εκδόθηκε στην ολλανδική γλώσσα, με τον τίτλο Het Achterhuis (Το πίσω σπίτι).

Το ημερολόγιο, που είχε δοθεί στην Άννα ως δώρο για τα 13α γενέθλιά της, περιγράφει τα γεγονότα της ζωής της από τις 12 Ιουνίου 1942 μέχρι την τελευταία μέρα που έγραψε σ’ αυτό, την 1η Αυγούστου 1944.

Γραμμένο στα ολλανδικά, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες κι έγινε ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του κόσμου. Διασκευάστηκε για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, το θέατρο, ακόμα και για την όπερα. Το βιβλίο δίνει μια λεπτομερή περιγραφή της καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής· μέσω των γραπτών της, η Άννα Φρανκ έγινε ένα από τα πιο γνωστά θύματα του Ολοκαυτώματος.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Anne Frank House (@annefrankhouse_official)

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η στιγμή που η Χαμάς παραδίδει τις τρεις γυναίκες ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό – Δάκρυα ανακούφισης σε όλη τη χώρα
Οι τρεις γυναίκες είναι καλά στην υγεία τους και έχουν μεταφερθεί στο Ισραήλ και στις αγκαλιές των δικών τους ανθρώπων - Το άλλο Σάββατο η επόμενη απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς
Ισραήλ: Η στιγμή που η Χαμάς παραδίδει τις τρεις γυναίκες ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό