Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε διαύλους επικοινωνίας με την Κίνα καθώς τόνισε πως θα ήθελε πολύ να συνάψει μια συμφωνία ώστε να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δυο χώρες.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε αυτό το σχόλιο κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ήταν ανοιχτή για τους δημοσιογράφους, ενώ η Κίνα δεν έχει προβεί μέχρι τώρα σε κάποια αντίδραση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ είπε στη συνεδρίαση ότι καθώς θα συνάπτονται συμφωνίες με τις χώρες, θα υπάρξει μεγαλύτερη βεβαιότητα στην εμπορική πολιτική.
Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο Έλον Μασκ, παρά το γεγονός πως δεν είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου.
«Όλοι εδώ, γύρω από το τραπέζι, κάνουν εκπληκτική δουλειά. Οι σχέσεις σας είναι πολύ δυνατές – είναι σαν να είστε φίλοι και αυτές οι συναντήσεις είναι πολύ καλές», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Ντόναλντ Τραμπ προέβλεψε ότι «η μετάβαση» που συνδέεται με τη δασμολογική πολιτική του, ιδιαιτέρως επιθετική προς την Κίνα, θα έχει «ένα τίμημα» και θα προκαλέσει «προβλήματα», την ώρα που το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταγράφει σημαντική πτώση.
«Η μετάβαση θα έχει ένα κόστος και θα προκαλέσει προβλήματα, όμως στο τέλος, θα είναι ένα καλό πράγμα», εκτίμησε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του στον Λευκό Οίκο.
«Κάνουμε αυτό που έπρεπε να είχαμε κάνει πριν από πολλά χρόνια. Το αφήσαμε να ξεφύγει και επιτρέψαμε σε ορισμένες χώρες να γίνουν πολύ μεγάλες και πολύ πλούσιες σε βάρος μας. Δεν πρόκειται να το αφήσω να συμβεί αυτό», τόνισε για τους δασμούς.
«Θα δούμε τι θα συμβεί με την Κίνα. Θα θέλαμε πολύ να μπορέσουμε να πετύχουμε μια συμφωνία. Πραγματικά εκμεταλλεύονται τη χώρα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε ενώ κατηγόρησε τους προκατόχους του γιατί η Κίνα «κατακλέβει τις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Ξαναμοιράζουμε την τράπουλα και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να τα πάμε πολύ καλά. Έχω μεγάλο σεβασμό για τον πρόεδρο Σι. Είναι πραγματικά φίλος μου για μεγάλο χρονικό διάστημα και νομίζω ότι θα καταλήξουμε να βρούμε κάτι που θα είναι πολύ καλό και για τις δύο χώρες», συνέχισε ο Τραμπ.
Νωρίτερα πάντως έγινε γνωστό πως οι δασμοί των ΗΠΑ στα κινέζικα προιοντα ανέρχονται πλέον στο 145%.
Συγκεκριμένα η τελευταία εντολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αυξάνει τους δασμούς προς την Κίνα στο 125% από 84%. Όπως εξήγησε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, η επιβολή δασμού 125% στα κινεζικά προϊόντα, προστίθεται στον δασμό 20% που είχαν επιβάλλει οι ΗΠΑ στην Κίνα για το εμπόριο φαιντανύλης.
Σύμφωνα με το σχετικό προεδρικό διάταγμα, που επιβεβαιώνει επίσης την αναστολή δασμών σε άλλες χώρες, οι δασμοί 125% που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος της Κίνας προστίθενται στους δασμούς 20% που ήδη επιβάλλονταν από τις αρχές Μαρτίου, στο πλαίσιο της μάχης κατά της παράνομης διακίνησης φεντανύλης, ενός ισχυρού οπιοειδούς που προκάλεσε μια σοβαρή υγειονομική κρίση στη χώρα.
Προστίθενται επίσης στους δασμούς, που βρίσκονταν ήδη σε ισχύ, πριν από την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ως εκ τούτου, το σύνολο των δασμών στα κινεζικά προϊόντα ανεβαίνει στο 145%.
Υπενθυμίζεται ότι οι δασμοί που εξακολουθούν να ισχύουν έχουν ως εξής:
–145% δασμοί σε όλα τα αγαθά από την Κίνα
–25% δασμοί με στόχο το αλουμίνιο, τα αυτοκίνητα, τα αγαθά από τον Καναδά και το Μεξικό που δεν υπάγονται στη συμφωνία ΗΠΑ – Μεξικού – Καναδά
-10% δασμοί σε όλες τις άλλες εισαγωγές
Από την άλλη εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι εάν η αμερικανική πλευρά επιμείνει σε πόλεμο δασμών ή εμπορικό πόλεμο, η Κίνα θα πολεμήσει μέχρι τέλους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βάζουν τα δικά τους συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας και υπηρετούν τα ηγεμονικά τους συμφέροντα σε βάρος των νόμιμων συμφερόντων χωρών σε όλο τον κόσμο, τα οποία αναπόφευκτα θα συναντήσουν ισχυρότερη αντίθεση από τη διεθνή κοινότητα, είπε ο εκπρόσωπος.
Η Κίνα δεν κάνει πίσω
Η Κίνα επιμένει και η εμπορική κόντρα με τις ΗΠΑ οδηγείται πλέον στα άκρα καθώς δηλώνει πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω.
Το Πεκίνο, φαίνεται μάλιστα να έχει εκπονήσει και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια για να διαφοροποιήσει το οικονομικό του μοντέλο ώστε να έχει μικρότερη εξάρτηση από τις εξαγωγές.
Για την ώρα φαίνεται ότι θα στοχεύσει τομείς που συνδέονται με τους ψηφοφόρους του προέδρου Τραμπ, όπως είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία, που αυτή τη στιγμή είναι δύο τομείς πολύ εκτεθειμένοι, καθώς η Κίνα είναι η βασική τους αγορά.
«Οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης της Κίνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κίνας.