Site icon NewsIT
15:26 | 09.08.16

Η ρωσική αρκούδα ξαναγάπησε την Τουρκία – Τεμενάδες Ερντογάν σε Πούτιν για την στήριξη που του παρείχε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Η ρωσική αρκούδα ξαναγάπησε την Τουρκία – Τεμενάδες Ερντογάν σε Πούτιν για την στήριξη που του παρείχε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος
Newsit Newsroom

- Έδωσαν τα χέρια Πούτιν και Ερντογάν σήμερα στην Αγία Πετρούπολη - Για νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δυο χωρών μίλησαν οι δυο άνδρες - Η Ρωσία και η Τουρκία διαπραγματεύθηκαν μυστικά τη συμφιλίωσή τους στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν - Ενας επιχειρηματίας έπαιξε σημαντικό ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στις δυο χώρες  

Ήταν μια συνάντηση που περίμεναν πολλοί. Και η συνάντηση αυτή έγινε σε πολύ καλό κλίμα φέρνοντας κοντά δυο χώρες που έχουν πυροδοτήσει εντάσεις τόσο μεταξύ τους όσο και με την Δύση τους τελευταίους μήνες. Η Ρωσία και η Τουρκία διάγουν νέο μήνα του μέλιτος μετά την συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν στην οποία ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε έτοιμος να αποκαταστήσει τις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα.

Το είπε σήμερα στην Αγία Πετρούπολη με τον Ερντογάν, που βγήκε για πρώτη φορά εκτός Τουρκίας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησής του, να ευχαριστεί θερμά τον Πούτιν για το τηλεφώνημα συμπαράστασης λίγο μετά τα γεγονότα στην χώρα του.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πουτιν υπογράμμισε την κοινή βούληση της χώρας του και της Τουρκίας να “αποκαταστήσουν τον διάλογο και τις σχέσεις” μεταξύ τους υποδεχόμενος σήμερα στην Αγία Πετρούπολη, έπειτα από εννέα μήνες διπλωματικής κρίσης, τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υπογράμμισε από την πλευρά του πως οι τουρκο-ρωσικές σχέσεις εισέρχονται σε μια “πολύ διαφορετική περίοδο” και πως η αλληλεγγύη ανάμεσα στις δύο χώρες θα βοηθήσει στην επίλυση περιφερειακών προβλημάτων.

“Η επίσκεψή σας, η οποία πραγματοποιείται παρά την πολύ περίπλοκη εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, δείχνει πως όλοι μας θέλουμε θα αποκαταστήσουμε τον διάλογο και τις σχέσεις, προς το συμφέρον του ρωσικού λαού και του τουρκικού λαού”, δήλωσε ο Πούτιν, έπειτα από μια χειραψία μεταξύ των δύο ηγετών.

Ο Πούτιν, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους ξένους ηγέτες που τηλεφώνησαν στον Ερντογάν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, επανέλαβε σήμερα πως η Ρωσία “τάσσεται κατηγορηματικά εναντίον οποιασδήποτε απόπειρας δράσης με μη συνταγματικό τρόπο”. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η Τουρκία “θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα και πως η τάξη και ο συνταγματικός νόμος θα αποκατασταθούν” στη χώρα αυτή.
Από την πλευρά του, ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον ρώσο ομόλογό του για το τηλεφώνημα που του έκανε στις 15 Ιουλίου, λέγοντας ότι “έδωσε μεγάλη χαρά στον λαό μας”.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες εισέρχονται πλέον σε μια “θετική” φάση και πρόσθεσε πως η “αλληλεγγύη” ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα θα συμβάλει στη διευθέτηση των προβλημάτων στην περιφέρεια.

Απίστευτο παρασκήνιο! Ποιοί έφεραν κοντά Πούτιν και Ερντογάν!

Ένα απίστευτο παρασκήνιο αποκαλύπτεται για το πως ήρθαν και πάλι κοντά Ρωσία και Τουρκία με αποκορύφωμα την σημερινή συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη. Όπως αποκαλύπτουν σήμερα τουρκικά ΜΜΕ, η Ρωσία και η Τουρκία διαπραγματεύθηκαν μυστικά τη συμφιλίωσή τους στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, έπειτα από μια μεσολάβηση η οποία πραγματοποιήθηκε κυρίως από έναν τούρκο επιχειρηματία και τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνάντησε σήμερα στην Αγία Πετρούπολη τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να επισφραγίσει αυτή τη συμφιλίωση, έπειτα από μήνες διπλωματικής ψυχρότητας. Η επίσκεψη αυτή έγινε μόλις έναν μήνα μετά τη συμφιλίωση, στα τέλη Ιουνίου, η οποία κατέστη δυνατή αφού ο Ερντογάν εξέφρασε τη “λύπη” του για την κατάρριψη το Νοέμβριο από τουρκικά καταδιωκτικά ενός ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου πάνω από τα τουρκο-συριακά σύνορα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, η Τουρκία είχε αρχίσει να βολιδοσκοπεί τη Ρωσία για να τερματισθεί η κρίση μέσω του Τσαβίτ Τσαγκλάρ, ενός επιχειρηματία και πρώην υπουργού. Ο τελευταίος, έχει καλές σχέσεις με τον επικεφαλής της ρωσικής δημοκρατίας του Νταγκεστάν στον Καύκασο, τον Ραμαζάν Αμπντουλατίποφ, ο οποίος έχει με τη σειρά του πρόσβαση στον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του ρώσου προέδρου, τον Γιούρι Ουσάκοφ.

Η Άγκυρα άρχισε να συντάσσει μια επιστολή προς τη Μόσχα για να εκφράσει τη λύπη της για το αεροπορικό επεισόδιο ώστε να ξεπερασθεί η κρίση. Ο πρόεδρος Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με τον Πούτιν και τον Ερντογάν, δήλωσε στις 22 Ιουνίου στην Άγκυρα, αφού συναντήθηκε με τον ρώσο ηγέτη, ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να του αποσταλεί αυτή η επιστολή.

Έτσι στις 24 Ιουνίου, έπειτα από αίτημα του ουζμπέκου προέδρου, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν, έσπευσε στην Τασκένδη, όπου ο Πούτιν συμμετείχε στη σύνοδο του οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης. Η επιστολή επιδόθηκε στον σύμβολο εξωτερικής πολιτικής του ρώσου προέδρου και ο Πούτιν έδωσε τότε το πράσινο φως για τη συμφιλίωση, υποστηρίζει η Hurriyet.

Στη συνέχεια τα δύο μέρη δημοσιοποίησαν την επιστολή στις 27 Ιουνίου, ανοίγοντας τον δρόμο για τον τερματισμό της κρίσης, η οποία υπήρξε εξαιρετικά επιβλαβής για την τουρκική οικονομία.

Από «μηδενική βάση» δήλωσε ότι επιθυμεί επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Ρωσία ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αντίθετα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένει σοβαρή ανταλλαγή απόψεων για ακανθώδη ζητήματα όπως η κατάσταση στη Συρία, όπου οι δύο χώρες υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές.

Η επίσκεψη Ερντογάν στη Ρωσία είναι η πρώτη από τον Νοέμβριο του 2015- όταν τουρκικά μαχητικά είχαν καταρρίψει ρωσικό αεροσκάφος στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας, επειδή «παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο»- αλλά και η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν στο εξωτερικό μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.

Οι προσδοκίες Ερντογάν για «νέα σελίδα» στις διμερείς σχέσεις, περιλαμβάνουν στρατιωτική, οικονομική και πολιτιστική συνεργασία», όπως τόνισε ο ίδιος στο ρωσικό πρακτορείο TASS, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θέλει να «ξεπαγώσει» άμεσα η συνεργασία με τη Ρωσία όσον αφορά την κατασκευή του σταθμού πυρηνικής ενέργειας του Ακουγιού. Υπενθυμίζεται ότι τα ρωσικά «αντίποινα» περιελάμβαναν οικονομικές κυρώσεις με τον αριθμό των Ρώσων τουριστών να έχει συρρικνωθεί κατά 87% κατά το πρώτο εξάμηνο φέτος.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version