Site icon NewsIT
10:20 | 02.10.13

Ανταρσία βουλευτών στο κόμμα Μπερλουσκόνι

Ανταρσία βουλευτών στο κόμμα Μπερλουσκόνι
Newsit Newsroom

Προς εκτόνωση βαίνει η κρίση που προκλήθηκε στην Ιταλία, όταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέσυρε τους πέντε υπουργούς του από την κυβέρνηση συνασπισμού.

Προβλήματα συνοχής φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το κόμμα Μπερλουσκόνι «PdL», με ορατό τον κίνδυνο σχίσματος.

Χθες, ο στενότερος συνεργάτης του Καβαλιέρε και γραμματέας του PdL, Αντζελίνο Αλφάνο, μετά τη χθεσινή τους συνάντηση, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η «Κεντροδεξιά πρέπει να δώσει σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Λέτα», λέγοντας χαρακτηριστικά: «θεωρώ ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ξεχωριστές ομάδες και ομαδούλες».

Η συγκεκρικένη δήλωση επιβεβαιώνει ότι ακόμη και ο στενότερος συνεργάτης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι διαφωνεί με τη θέση του ηγέτη της παράταξης να οδηγηθεί η χώρα άμεσα σε νέες εκλογές.

Εκτός από τον Μπερλουσκόνι, ο Αλφάνο συναντήθηκε και με τους υπόλοιπους τέσσερις παραιτηθέντες κεντροδεξιούς υπουργούς της κυβέρνησης συμμαχίας.

Παράλληλα, μήνυμα στήριξης στον Ιταλό πρωθυπουργό έστειλε και ο κεντροδεξιός γερουσιαστής και πρώην υπουργός, Κάρλο Τζοβανάρντι. «Υπάρχουν οι αναγκαίοι αριθμοί ψήφων για να στηριχθεί η κυβέρνηση, θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης», δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων «Ansa», προσθέτοντας ότι, κατά την άποψή του, οι «αντιφρονούντες» στην παράταξη του Μπερλουσκόνι φθάνουν τους 40.

Άλλες πηγές εκτιμούν ότι οι «αντάρτες» δεν ξεπερνούν τους 30. Σε αυτούς, συγκαταλέγεται ο υπό παραίτηση υπουργός Συνταγματικών Τροποποιήσεων, Γκαετάνο Κουαλιαριέλο, η υπουργός Υγείας, Μπεατρίτσε Λορεντσίν, ο πρώην εκπρόσωπος της Κεντροδεξιάς στη Βουλή, Φαμπρίτσιο Τσικίτο, ο υπουργός Μεταφορών, Μαουρίτσιο Λούπι, καθώς και ο υπουργός Εργασίας, Μαουρίτσιο Σακόνι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εφημερίδας «La Pepubblica», το σχίσμα στο κόμμα Μπερλουσκόνι είναι προ των πυλών και οι αντάρτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να σχηματίσουν νέο κόμμα, με το όνομα «Nuova Italia» (Νέα Ιταλία).

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, ο οποίος μπορεί να βασίζεται σε 138 ψήφους από το Δημοκρατικό κόμμα και τα κεντρώα κόμματα, θα χρειαστεί τουλάχιστον 20 ψήφους, προκειμένου να εξασφαλίσει πλειοψηφία στη Γερουσία των 315 εδρών και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιταλία: Προβάδισμα της κεντροαριστεράς στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Ο Μπερλουσκόνι κατηγορεί τον πρόεδρο Ναπολιτάνο ότι αναμείχθηκε στην καταδίκη του

“Φουντώνει” η κρίση στην Ιταλία – Μέχρι την Τετάρτη ο Λέτα θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης

Παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση όλοι οι υπουργοί του κόμματος του Μπερλουσκόνι

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version