“Εκατοντάδες αντάρτες επιτέθηκαν σε δύο αστυνομικά τμήματα στη Σαχίν και στην Μπαμπ Νάιραμπ και τουλάχιστον 40 αστυνομικοί σκοτώθηκαν στις μάχες οι οποίες διήρκεσαν ώρες”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου, που εδρεύει στο Λονδίνο και βασίζεται σε ένα δίκτυο ακτιβιστών.
Στο μεταξύ, πάνω από 900 Σύροι έχουν φθάσει στον πρώτο καταυλισμό σύρων προσφύγων στην Ιορδανία ο οποίος εγκαινιάστηκε την Κυριακή, ανακοίνωσε σήμερα στη Γενεύη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, πάνω από 267.000 Σύροι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους από τον Μάρτιο του 2011.
“Ο ΔΟΜ άρχισε να μεταφέρει τους πρόσφυγες που μέχρι τώρα βρίσκονταν σε υπερπλήρη διαμετακομιστικά κέντρα, στο νέο καταυλισμό του Ζαατάρι, στο Μαφράκ, κοντά στα συριακά σύνορα, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 150.000 πρόσφυγες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ στη Γενεύη, Κρις Λομ.
“Η μεταφορά τους επείγει λόγω της συνεχιζόμενης μαζικής άφιξης σύρων προσφύγων στα διαμετακομιστικά κέντρα”, τόνισε.
Την Κυριακή το βράδυ, μια πρώτη ομάδα 447 ανθρώπων μεταφέρθηκε με λεωφορεία στον καταυλισμό. Μια δεύτερη ομάδα 472 ανθρώπων έφθασε εκεί χθες.
Ο ΔΟΜ έχει επίσης προσφέρει τη βοήθειά του σε περίπου 3.000 σύρους πρόσφυγες στο Ιράκ.
Εξάλλου, η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, Μελίσα Φλέμινγκ, καταδίκασε τη συνέχιση των βιαιοτήτων στο Χαλέπι.
Η Φλέμινγκ εξήγησε ότι ορισμένοι πολίτες προτιμούν να μην εγκαταλείψουν την πόλη και ότι αναζητούν καταφύγιο σε σχολεία, πανεπιστημιακούς κοιτώνες, γιατί θεωρούν ότι το ταξίδι εκτός της πόλης είναι πολύ επικίνδυνο λόγω κυρίως της παρουσίας ελεύθερων σκοπευτών και οδοφραγμάτων.
Στο Χαλέπι, η Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, συνεχίζει να προσφέρει τη βοήθειά της στους πολίτες, μέσω της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου.
“Στη Δαμασκό το γραφείο μας λειτουργεί ακόμα, αλλά μόνο κατά 50%, εξαιτίας περιορισμών που συνδέονται με την ασφάλεια”, τόνισε η Φλέμινγκ.
Από την έναρξη της λαϊκής εξέγερσης κατά του καθεστώτος, τον Μάρτιο του 2011, πάνω από 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με συριακή μη κυβερνητική οργάνωση.
Εξάλλου, υπολογίζεται ότι πάνω από 267.000 σύροι πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη Συρία από την έναρξη της εξέγερσης.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, πάνω από 70.000 σύροι πρόσφυγες έχουν καταφύγει στην Τουρκία και 140.000 στην Ιορδανία. Στο Λίβανο, οι σύροι πρόσφυγες που λαμβάνουν βοήθεια είναι πάνω από 34.000, ωστόσο σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία, ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος.
Στο Ιράκ, η πλειοψηφία των προσφύγων είναι Κούρδοι και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς. Αυτή τη στιγμή υπολογίζονται σε 11.465. Τέλος, στην Αλγερία, η Υπάτη Αρμοστεία υπολογίζει τους σύρους πρόσφυγες σε 10.000 με 25.000.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ