Αντιμέτωποι με το χάος στην Αϊτή-Χιλιάδες νεκροί από το σεισμό
Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι αρχές προκειμένου να φτάσει η βοήθεια στην πρωτεύουσα που ισοπεδώθηκε. Κραυγές αγωνίας από όσους είναι θαμμένοι στα συντρίμμια. Ο απολογισμός ίσως φτάσει τους 100.000 νεκρούς.
Μία πόλη “φάντασμα” άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε την Αϊτή πριν από δύο 24ωρα. Οι αρχές, μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και χώρες κάνουν έναν πραγματικό αγώνα προκειμένου να φτάσει γρήγορα η βοήθεια στην πρωτεύουσα της χώρας που κυριολεκτικά έχει ισοπεδωθεί.
Παρόλα αυτά οι άνθρωποι περιφέρονται στους δρόμους και προσπαθούν να απεγκλωβίσουν με τα χέρια τους όσους βρίσκονται στα χαλάσματα. Στοιχειώδεις υπηρεσίες, όπως νερό και ηλεκτρικό δεν υπάρχουν. Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία που βρίσκονται στη χώρα μεταδίδουν την απόγνωση των κατοίκων. Δεκάδες νεκροί στους δρόμους και τα νοσοκομεία δίπλα σε ανθρώπους σοβαρά τραυματισμένους.
Μη κυβερνητική οργάνωση εκτιμά ότι τα παιδιά που επηρεάστηκαν από τον σεισμό φτάνουν τα 2 εκατ., εκ των οποίων αρκετά έχουν μείνει ορφανά και περιφέρονται μόνα στους δρόμους της κατεστραμμένης πρωτεύουσας.
Στο κτίριο του ΟΗΕ που κατέρρευσε σκοτώθηκαν τουλάχιστον 36 μέλη του οργανισμού, ενώ ένας Έσθονός κατάφερε να βγει ζωντανός από τα ερείπια. “Δυστυχώς, πρέπει να περιμένουμε… ότι θα ξεκινήσουμε να περισυλλέγουμε περισσότερα πτώματα” είπε αξιωματούχος του ΟΗΕ στην Ν. Υόρκη.
Η Αυστραλία θα αποδεσμεύσει εννέα εκατομμύρια δολάρια για να παράσχει έκτακτη οικονομική βοήθεια στην Αϊτή που επλήγη από ισχυρό σεισμό, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Στίβεν Σμιθ.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα διέταξε την άμεση διάθεση 10 εκατ. δολαρίων και την αποστολή 14 τόνων τροφίμων στην Αϊτή ως βοήθεια για τα θύματα του σεισμού.
Οι πρώτες πτήσεις που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς μετέφεραν διασώστες από την Κίνα, τη Γαλλία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ και την Βρετανία. Ήδη η Βρετανία έχει ανακοινώσει ότι θα δώσει 10 εκατ. δολάρια ως βοήθεια στην Αϊτή και η Ινδία 1 εκατ. δολάρια.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε με νέο διάγγελμα του στους πολίτες της Αϊτης την Πέμπτη “δεν θα σας εγκαταλείψουμε. Δεν θα σας ξεχάσουμε”. Οι ΗΠΑ στέλνουν ήδη στη χώρα 3.500 στρατιώτες και 300 γιατρούς, ενώ το Πεντάγωνο αποστέλει ένα αεροπλανοφόρο και τρία πλοία,εκ των οποίων το ένα μόνο μπορεί να μεταφέρει 2000 πεζοναύτες.
Την ερχόμενη Δευτέρα η Ε.Ε. πραγματοποιεί έκτακτη σύνοδο για να παράσχει μεγαλύτερη και πιο συντονισμένη βοήθεια στην Αϊτή. Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον Μπαράκ Ομπάμα διεθνή διάσκεψη για την αντιμετώπιση της καταστροφής. Ήδη δύο γαλλικά πολεμικά πλοία που μεταφέρουν ελικόπτερα και ένα πρόχειρο νοσοκομείο 50 κλινών έχουν ξεκινήσει για την Αϊτή.
“Δεν υπάρχει τίποτα, ούτε νερό, ούτε μηχανήματα. Τίποτα”
Μέσα στη νύχτα, εξαντλημένοι διασώστες έσκαβαν χωρίς σταματημό, με εργαλεία και με τα γυμνά τους χέρια, σε μια απελπισμένη κούρσα με το χρόνο για να απελευθερώσουν όσους περισσότερους μπορούν απ’ όσους παγιδεύτηκαν κάτω από τόνους μπετόν.
Ένα μωρό έκλαιγε, κι η φωνή του αντηχούσε μέσα στα συντρίμμια, καθώς μια ομάδα ανδρών δούλευαν ακατάπαυστα, σιωπηλοί, προσπαθώντας να το βγάλουν. Ένας μετασεισμός τους σκόρπισε έντρομους. Εκτός από τον Ζανβέλ Αντουάν, που κράταγε το χέρι του μωρού και προσπαθούσε να το ηρεμήσει.
Στα συντρίμμια των σπιτιών, οι διασώστες αντίκρισαν σκηνές φρίκης: ένα ζευγάρι νεκρό στο κρεβάτι του· μικρά κορίτσια μέσα στο χώμα· καμένες σορούς μέσα σε αυτοκίνητα· γυναίκες με ρούχα κομματιασμένα. Μια γυναίκα πλησίασε μια ομάδα κλαίγοντας. “Βοηθήστε με, ο άντρας μου είναι ακόμα εκεί μέσα. Σας παρακαλώ βοηθήστε με, ξέρω πως είναι ζωντανός”.
Τα νοσοκομεία, τα περισσότερα από τα οποία έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί ζημιές –εκτός από ένα– πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με τη ροή των τραυματιών να μη σταματά. Η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και τα φάρμακα δεν φθάνουν, έλεγαν γιατροί. Τα νεκροτομεία γέμισαν. “Χρειαζόμαστε βοήθεια. Το νοσοκομείο είναι γεμάτο, έχουμε ελλείψεις στα πάντα”, δήλωσε μια γυναίκα σε εγχώριο ραδιοφωνικό σταθμό.
“Τι έκανε αυτή η χώρα για να της αξίζει τέτοια δυστυχία;”, μοιρολογούσε ο 80χρονος Ρόντι Μπατίστα καθισμένος σε μια καρέκλα μπροστά στα συντρίμμια του σπιτιού του. Είπε ότι δε θα πάει πουθενά ώσπου να μπορέσει να βγάλει τα πτώματα των δύο από τα παιδιά του από τα συντρίμμια.
Ο Ρίτσαρντ Μορς, ένας αμερικανός μουσικός που ζει στην Αϊτή, έγραψε στο Twitter, ότι ο απλός κόσμος “έμεινε πολύ ψύχραιμος και προσπάθησε να βοηθήσει. . . και καθώς ο ήλιος δύει, αρχίζει το τραγούδι, η νύχτα φέρνει αβεβαιότητα. . . Ελπίζω ότι η βοήθεια θα έρθει. . . Αύριο”.
Ο Αϊτινός πρόεδρος, Ρενέ Πρεβάλ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό μπορεί να φθάσει τους δεκάδες χιλιάδες, ενώ άλλοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο και για 100.000 νεκρούς.
“Μέχρι τώρα έχω ακούσει για 50.000, έχω ακούσει για 30.000. Είναι πολύ νωρίς για να αναφερθούμε σε συγκεκριμένο αριθμό. Κι εγώ ακόμα προσπαθώ να καταλάβω το μέγεθος του φαινομένου”, δήλωσε στο CNN ο Ρενέ Πρεβάλ, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε επίσημη εκτίμηση για τον αριθμό των θυμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Νωρίτερα είχε δηλώσει στη Miami Herald ότι χιλιάδες μπορεί να έχουν σκοτωθεί από τον σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να στείλει βοήθεια. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στην πρωτεύουσα, Πορτ-ο-Πρενς, όπου ζουν περίπου 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι και στην περιοχή αυτή έχουν γίνει και οι μεγαλύτερες καταστροφές.
Χιλιάδες Αϊτινοί πανικόβλητοι προσπαθούσαν να φθάσουν στα υψώματα του Πετιόν Βιλ, ενός προαστίου του Πορτ-ο-Πρενς ύστερα από φήμες ότι θα χτυπήσει τσουνάμι. Προσπαθούσαν να φτάσουν το Κένσκοφ, στα υψώματα του Πετιόν Βιλ πεζή ή με το αυτοκίνητο. Με κουβέρτες στα χέρια και μικρά παιδιά στην αγκαλιά, οι Αϊτινοί προσπαθούσαν όπως-όπως να ανοίξουν δίοδο στα ορεινά μονοπάτια.
“Υπήρχαν άνθρωποι που διαισθάνθηκαν ότι επίκειται τσουνάμι. Ξαφνικά έπιασε κρύο. Άλλοι είπαν ότι η στάθμη του νερού ανεβαίνει”, εξήγησε μια γυναίκα που προσπαθούσε να φτάσει στα υψώματα του Πετιόν Βιλ.
Ένας ντελάλης ανακοίνωνε το τέλος του κόσμου, μιλώντας στα κρεολικά, ζητώντας να βρει καταφύγιο. Αϊτινοί εξηγούσαν επίσης ότι η παράκτια πόλη Ζακμέλ είχε σβηστεί από το χάρτη μετά την υποτιθέμενη έλευση του τσουνάμι.
Κανένα συγκεκριμένο στοιχείο δεν επιβεβαιώνει άνοδο της στάθμης του νερού στα προάστια του Πορτ-ο-Πρενς. Σύμφωνα με αρκετές μαρτυρίες, στο αεροδρόμιο της πόλης που βρίσκεται στην παραλία, δεν παρατηρήθηκε άνοδος της στάθμης του νερού.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια ενός ξενοδοχείου που ζήτησε να μην κατονομαστεί, άνθρωποι μεταδίδουν αυτές τις φήμες για να διευκολύνουν τη λεηλασία των σπιτιών.
Σχεδόν ταυτόχρονα η προεδρία της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει το προεδρικό αεροσκάφος στις ΗΠΑ για να μεταφέρει τους απελαθέντες μετανάστες πίσω στη χώρα