Τρίτη, 19 Νοε.
17oC Αθήνα

Αντίστροφη μέτρηση για τη Διάσκεψη του Βερολίνου! Στη δημοσιότητα το προσχέδιο

Γαλλία - Τουρκία

Στο Βερολίνο είναι στραμμένα τα βλέμματα όπου την Κυριακή (19.01.2020) πραγματοποιείται η Διάσκεψη για τη Λιβύη.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν το βράδυ του Σαββάτου.
Τι αναφέρει το προσχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας.
Λίγες ώρες πριν την Διάσκεψη νέο παραλήρημα Ερντογάν και επίθεση Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, δυναμιτίζοντας το κλίμα.

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί στο Βερολίνο αναφορικά με την Διάσκεψη της Κυριακής (19.01.2020) για τη Λιβυή. Οι ηγέτες, με την Ελλάδα να είναι απούσα, θα κληθούν να δώσουν μια λύση την ώρα που η Τουρκία έχει ξεκινήσει να δυναμιτίζει για τα καλά το κλίμα με αφορμή την επίσκεψη του Χαλίφα Χάφταρ στην Αθήνα.

Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Διάσκεψη η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ του Σαββάτου.

Οπως αναφέρει το Anadolu συζήτησαν για τη Λιβύη και άλλα περιφερειακά ζητήματα. Η συζήτηση σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων έγινε σε μια προσπάθεια να αποσπαστεί η δέσμευση από τους περιφερειακούς παράγοντες για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

Στην Διάσκεψη της Κυριακής στο Βερολίνο έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Μόνιμη κατάπαυση του πυρός

Ο άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών και η πραγματική τήρηση του εμπάργκο όπλων αποτελούν τα βασικά σημεία του εγγράφου των Ηνωμένων Εθνών, επί του οποίου θα επιδιωχθεί η συναίνεση των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη για τη Λιβύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το έγγραφο αναφέρει ότι «θα πρέπει να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός και συνεπής εφαρμογή του εμπάργκο όπλων» για τη μαστιζόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα. Το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος χωρίζεται σε έξι τομείς, οι οποίοι, εκτός από την κατάπαυση του πυρός και την τήρηση της επανειλημμένα παραβιασθείσας απαγόρευσης εισαγωγής όπλων, αφορούν μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.

Η σχετική επιστολή των Ηνωμένων Εθνών φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες και ημερομηνία 15 Ιανουαρίου, αναφέρει το dpa.

Οι συμμετέχοντες στην αυριανή Διάσκεψη αναμένεται να δεσμευτούν την Κυριακή για την επιστροφή σε μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη και για συμμόρφωση με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Διάσκεψη του Βερολίνου θα γίνει το μεσημέρι της Κυριακής (19.01.2020), με την Άγκελα Μέρκελ να υποδέχεται τους ηγέτες στις 14.30 (ώρα Ελλάδας). Υπενθυμίζουμε, ότι η χώρα μας δεν έχει προκληθεί. Γι’ αυτό το λόγο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα σημαντικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να διασφαλίσει πως στη Διάσκεψη θα “ακουστεί” και η θέση της Ελλάδας, βάσει του κειμένου συμπερασμάτων που συντάχθηκε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2019.

Διάσκεψη Βερολίνου: Τι αναφέρει το προσχέδιο

Σύμφωνα εξάλλου με το πρακτορείο TASS, το προσχέδιο των τελικών εγγράφων που αναμένεται να υπογράψουν οι συμμετέχοντες στην αυριανή Διάσκεψη του Βερολίνου, αναφέρει τα εξής:

“Εμείς [οι συμμετέχοντες] στηρίζουμε την Πολιτική Συμφωνία για τη Λιβύη ως βιώσιμο πλαίσιο για την πολιτική λύση στη Λιβύη”, αναφέρει το έγγραφο. “Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός λειτουργικού Προεδρικού Συμβουλίου και τη δημιουργία μιας μοναδικής, ενιαίας, περιεκτικής και αποτελεσματικής λιβυκής κυβέρνησης που θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων”, προσθέτει.

Click4more: Οι μισθοφόροι της Τουρκίας στην πτήση για τη Λιβύη! Βίντεο ντοκουμέντο

Επίσης, οι συμμετέχοντες “παροτρύνουν επίσης όλα τα κόμματα της Λιβύης να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία ειρήνευσης υπό την αιγίδα της UNSMIL [Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη], συμμετέχοντας εποικοδομητικά, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου μέσω ελεύθερων, δίκαιων, περιεκτικών και αξιόπιστων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών”. Το έγγραφο υπογραμμίζει “τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης”.

“Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις διμερείς επαφές για να παροτρύνουμε όλα τα κόμματα της Λιβύης να συμμετάσχουν στην κατάπαυση του πυρός και να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία εντός της Λιβύης υπό την αιγίδα του UNSMIL”, προσθέτει το έγγραφο.

Το προσχέδιο υπογραμμίζει επίσης “τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης”.

Νέο παραλήρημα Ερντογάν λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Διάσκεψη

Σε νέα επίδειξη ισχύος προέβη ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγο μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του ΟΗΕ για τη Λιβύη και λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Διάσκεψη της Κυριακής (19.1.2020) στο Βερολίνο.

Παρόλο που στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του ΟΗΕ δεν γίνεται λόγος για τη συμφωνία Τρίπολης – Άγκυρας περί καθορισμού θαλάσσιων ζωνών, μνημόνιο που επηρεάζει την Ελλάδα, ο Ερντογάν θίγει και πάλι το θέμα της τουρκικής ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας το Σάββατο (18.1.2020) σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους τόνισε ότι η χώρα του θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας σε θέματα που αφορούν σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη.

Ερντογάν: Αν δεν στηρίξετε Σάρατζ, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει νέες απειλές

Κλιμακώνοντας τις προκλήσεις, ο Ερντογάν επισήμανε πως “η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στη Λιβύη μέχρι να αναγνωριστούν τα δικαιώματά της στη Ανατολική Μεσόγειο, όπως και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σάρατζ”.

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα προσπαθεί να εκτροχιάσει την ειρήνη στη Λιβύη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την ενόχλησή του για την επίσκεψη του στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα, δυναμιτίζοντας το κλίμα ενόψει της επικείμενης Διάσκεψης του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών τόνισε χαρακτηριστικά ότι “το να προσκαλείς τον Χάφταρ στην Αθήνα και να υιοθετείς με τη σειρά σου την ελληνική ατζέντα σαμποτάρει τις προσπάθειες ειρήνευσης στη Λιβύη. Η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά έχουν μαξιμαλιστικές βλέψεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προσπαθούν αυτές τις βλέψεις να τις νομιμοποιήσουν παίρνοντας πλεονέκτημα από το γεγονός ότι είναι μέλη της ΕΕ. Ετσι απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις