Κόσμος

Αντόνιο Γκουτέρες: Σημαντικό βήμα για επανέναρξη στις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία

Την πρόοδο που σημειώθηκε στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης που στόχο είχε την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών που έχει μπλοκάρει η Ρωσία, εν μέσω παγκόσμιας ανησυχίας για επισιτιστική κρίση χαιρέτισε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών σιτηρών έχουν καθηλωθεί σε σιλό στο λιμάνι της Οδησσού, όπου δεκάδες πλοία παραμένουν αγκυροβολημένα, λόγω του ρωσικού αποκλεισμού.

«Σήμερα έγινε ένα σημαντικό και ουσιαστικό βήμα, ένα βήμα προς την κατεύθυνση μιας συνολικής συμφωνίας», δήλωσε ο κ. Γκουτέρες. Ουκρανία και Ρωσία έδειξαν ότι μπορούν να συζητήσουν, αλλά «για την ειρήνευση έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Τη συμφωνία επί της αρχής για το ζήτημα ανακοίνωσε νωρίτερα ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ανέφερε πως οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν την ερχόμενη εβδομάδα όταν θα υπογραφεί το τελικό κείμενο.

Η συμφωνία θα προβλέπει τη δημιουργία «ασφαλών διαδρόμων» στη Μαύρη Θάλασσα για τη μεταφορά των σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, καθώς και ενός κέντρου συντονισμού των επιχειρήσεων αυτών με τη συμμετοχή εκπροσώπων τόσο από τη ρωσική όσο και από την ουκρανική πλευρά.

Στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης συμμετείχαν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες από την Τουρκία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, παρουσία εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών. Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου 3,5 ώρες.

 

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέα έρευνα αποκαλύπτει τι συνέβη τις τελευταίες ώρες στον Τιτανικό πριν χτυπήσει το παγόβουνο
«Διατήρησαν τα φώτα και το ρεύμα σε λειτουργία μέχρι το τέλος, για να δώσουν χρόνο στο πλήρωμα να εκτοξεύσει τις σωσίβιες λέμβους με ασφάλεια με κάποιο φως αντί για απόλυτο σκοτάδι»
Το κουφάρι του Τιτανικού βρίσκεται δυόμισι μίλια κάτω στον πυθμένα του Βόρειου Ατλαντικού