“Ξαφνιαστήκαμε και απογοητευτήκαμε (…). Ανέκαθεν είχαμε σχέση συνεργασίας με τις αρχές, όμως τους δύο τελευταίους μήνες αντιμετωπίζαμε δυσκολίες και οι δραστηριότητές μας είχαν διακοπεί”, δήλωσε μια εκπρόσωπος των MSF, η Κορίν Μπέικερ.
“Μας έχει ενοχλήσει το γεγονός ότι (οι αυτονομιστικές αρχές) κατέφυγαν σε ψευδείς κατηγορίες σε βάρος μας και προσπάθησαν να εκφοβίσουν τις ομάδες μας στέλνοντας κατ’ επανάληψη ενόπλους στα γραφεία μας τις δύο τελευταίες εβδομάδες”, υπογράμμισε η οργάνωση.
Οι φιλορωσικές αρχές της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ κατηγόρησαν την περασμένη εβδομάδα τους MSF ότι αποθηκεύουν “παράνομα ψυχοτρόπα φάρμακα”.
Οι αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας προσπαθούν να ελέγξουν το έργο των ξένων μκο στην περιοχή, εφαρμόζοντας κυρίως ένα νέο σύστημα χορήγησης αδειών. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη γειτονική επαρχία του Ντονέτσκ. Σύμφωνα με την επιτροπή που χορηγεί αυτές τις άδειες, η οργάνωση People In Need δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μία. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν άδεια που ισχύει μέχρι το τέλος του έτους ενώ η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έλαβε πρόσφατα μια “προφορική” άδεια να συνεχίσει το έργο της. Συνολικά, 16 οργανώσεις έχουν υποβάλει αιτήματα και έξι από αυτές αναμένουν ακόμη την απάντηση των αρχών. Οι δύο έλαβαν άδεια αλλά οι υπόλοιπες οκτώ όχι.
Στην περιοχή του Λουγκάνσκ τουλάχιστον 11 ξένες μκο υπέβαλαν αιτήματα για να τους επιτραπεί να εργαστούν εκεί. Ο Ερυθρός Σταυρός ανέφερε ότι και αυτός κατηγορήθηκε πρόσφατα για παράνομη “αποθήκευση φαρμάκων” και για “παραβίαση των κανονισμών πυρασφάλειας”. Παρ’ όλ’ αυτά, είναι η μοναδική οργάνωση που έλαβε άδεια.
“Οι αποστολές (των μκο) δεν προσφέρουν καμία προφανή βοήθεια. Μόνο ο Ερυθρός Σταυρός παρέχει αληθινή βοήθεια και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί του” είπε ο “πρωθυπουργός” του Λουγκάνσκ, Βασίλι Νικίτιν.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ