Site icon NewsIT

Απαλλάχθηκε ο πρώην υπουργός Μπερνάρ Ταπί που δικαζόταν για “αισχροκέρδεια”

09.07.2019 | 20:37
Απαλλάχθηκε ο πρώην υπουργός Μπερνάρ Ταπί που δικαζόταν για “αισχροκέρδεια”

Η γαλλική δικαιοσύνη απάλλαξε σήμερα τον πρώην υπουργό Μπερνάρ Ταπί, που δικάσθηκε την άνοιξη για «αισχροκέρδεια» στην υπόθεση της επίμαχης διαιτησίας για την πώληση της Adidas, μιας διαιτησίας που του είχε αποφέρει 403 εκατομμύρια ευρώ το 2008, πριν ακυρωθεί για «απάτη».

Δικαστήριο του Παρισιού έκρινε πως «κανένα στοιχείο στην υπόθεση δεν επιτρέπει να υποστηρίξει κανείς» πως υπήρξε «απάτη» σ’ αυτή η διαιτησία.

Ποινή φυλάκισης πέντε ετών χωρίς αναστολή είχε ζητηθεί την 1η Απριλίου σε βάρος του Ταπί, ο οποίος δικάσθηκε για «αισχροκέρδεια» και «υπεξαίρεση δημόσιων κεφαλαίων».

Η ετυμηγορία αυτή ανακοινώνεται έπειτα από πάνω από είκοσι χρόνια δικαστικών διαδικασιών που έφθασαν μέχρι την κορυφή του κράτους, εμπλέκοντας μεταξύ άλλων και τη μελλοντική πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, υπουργό Οικονομίας τότε, η οποία καταδικάσθηκε στα τέλη του 2016 για «αμέλεια», χωρίς όμως να της επιβληθεί ποινή.

Στον Μπερνάρ Ταπί, που στα 76 του αντιμετωπίζει υποτροπή ενός διπλού καρκίνου στον οισοφάγο και το στομάχι, είχαν παραχωρηθεί το 2008 404 εκατομμύρια ευρώ, τα 45 εκατομμύρια από τα οποία για ηθική βλάβη, έπειτα από διαιτησία ανάμεσα στον ίδιο και το γαλλικό κράτος αναφορικά με την πώληση της εταιρείας εθλητικών ειδών Adidas.

Ο επιχειρηματίας κατηγορούσε τη δημόσια τράπεζα Credit Lyonnais ότι τον εξαπάτησε αγοράζοντας απ’ αυτόν την Adidas έναντι 315,5 εκατομμυρίων ευρώ τον Φεβρουάριο 1993, ενώ πώλησε και πάλι την αθλητική εταιρεία το 1994 έναντι 701 εκατομμυρίων ευρώ.

Το 2015, η διαιτησία αυτή είχε κριθεί δόλια και είχε ακυρωθεί από τη δικαιοσύνη, η οποία είχε καταδικάσει τον Ταπί να επιστρέψει τα περίπου 404 εκατομμύρια ευρώ που του είχαν επιδικασθεί.

Παράλληλα μ’ αυτή τη διαδικασία, η δικαιοσύνη είχε ανοίξει το 2013 ποινική έρευνα εναντίον του Μπερνάρ Ταπί και των διαφόρων πρωταγωνιστών της διαιτησίας για «αισχροκέρδεια από οργανωμένη συμμορία» και «υπεξαίρεση δημόσιων κεφαλαίων».

Έξι άτομα είχαν εμφανισθεί ενώπιον δικαστηρίου του Παρισιού για να λογοδοτήσουν σχετικά με τον ρόλο τους στην παράνομη διαιτησία.

Μεταξύ αυτών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Orange, ο Στεφάν Ρισάρ, ο οποίος δικαζόταν για «συνέργεια σε αισχροκέρδεια, απαλλάχθηκε επίσης. Η εισαγγελία είχε ζητήσει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών ετών, με τους 18 μήνες χωρίς αναστολή, 100.000 ευρώ πρόστιμο και απαγόρευση να καταλάβει δημόσιο αξίωμα για πέντε χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version