- Νέες απειλές από την Τουρκία, αυτή τη φορά από τον υπουργό Άμυνας - Κάνει λόγο για λήψη όλων των "απαραίτητων μέτρων" ενάντια σε οποιαδήποτε απόφαση κατά των "δικαιωμάτων" της Άγκυρας - "Προτιμάμε να λύσουμε το θέμα ειρηνικά, χωρίς σύγκρουση" - Δεν θα δεχτούμε άλλη παρενόχληση στην Ανατολική Μεσόγειο, λέει
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, εξαπολύει νέες απειλές κατά της Ελλάδας όχι μόνο για τα 12 μίλια χωρικών υδάτων αλλά και για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος υπουργός απειλεί με πόλεμο και ουσιαστικά επαναφέρει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας για το casus belli και τη λήψη “όλων των απαραίτητων μέτρων”.
“Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα αν ληφθεί απόφαση αντίθετη με τα δικαιώματα στο Αιγαίο” δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
#BREAKING Turkey to take necessary measures if a decision is taken contrary to its rights, interests in Aegean Sea, Defense Minister says
— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) October 24, 2018
Και αφού απείλησε με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, ο Χουλουσί Ακάρ εξέφρασε την προθυμία της Άγκυρας να… λυθεί ειρηνικά (!) το θέμα! “Η Τουρκία προτιμά να λύσει αυτό το θέμα ειρηνικά, χωρίς καμία πιθανή σύγκρουση” είπε αναφερόμενος στην πρόθεση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα.
#BREAKING Turkey favors to solve this issue peacefully without any close conflict, defense minister says on Greek demand to extend territorial waters
— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) October 24, 2018
“Προτιμάμε να διευθετούμε τέτοια θέματα ειρηνικά και μέσω διαπραγματεύσεων, χωρίς να τα μετατρέπουμε σε σύγκουση, καθ’ οποιονδήποτε τρόπο”, είπε επίσης ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
Οι δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ για το Αιγαίο έρχονται μια μέρα μετά τις απειλές της Τουρκίας προς την Αθήνα πως ενδεχόμενη επέκτατη των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια θα είναι αιτία πολέμου.
Η Χουριέτ, πάλι, ανακάλυψε… υποχώρηση της Ελλάδας στο θέμα των χωρικών υδάτων και κάνει λόγο για “υποχώρηση Τσίπρα”! Η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις Κοτζιά για τα τρία Προεδρικά Διατάγματα που αφορούν στην επέκταση των χωρικών υδάτων, τονίζοντας ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ουσιαστικά προχώρησε σε διακοπή αυτής της διαδικασίας παραπέμποντας στη Βουλή. Η εφημερίδα συνδέει την κίνηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα με το θέμα του Αιγαίου και των απειλών της Τουρκίας.
Η Ανατολική Μεσόγειος
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δεν έμεινε στις αναφορές στο Αιγαίο, με αφορμή την απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο. Ο Ακάρ έκανε αναφορά και στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η τουρκική μονταζιέρα “είδε” πριν από μερικές μέρες “παρενόχληση” του σκάφους Barbaros από τη φρεγάτα “Νικηφόρος” του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
“Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ άλλη παρενόχληση σκάφους της στην Ανατολική Μεσόγειο”, τόνισε, σύμφωνα πάντα με το Anadolu.
#BREAKING Turkey will never allow another harassment to any Turkish ship in Eastern Mediterranean: Defense Minister
— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) October 24, 2018
Ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε στις δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης (24.10.2018) πως “η Άγκυρα δεν θα δεχθεί κανένα τετελεσμένο στην ανατολική Μεσόγειο και καμία ελληνική παρέμβαση σε οποιαδήποτε δραστηριότητα στην περιοχή“. Πρόσθεσε δε την πάγια τουρκική θέση: πως δεν θα δεχτεί καμία ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της ίδιας ή των κατεχομένων!
Η Βουλή θα αποφασίσει για τα χωρικά ύδατα
Με νομοσχέδιο και όχι με προεδρικό διάταγμα θα θεσμοθετήσει ο πρωθυπουργός της τελευταίες εξαγγελία του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια προς τα δυτικά.
Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός αποφάσισε να φέρει το θέμα στην Βουλή προκειμένου να τοποθετηθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και να ψηφίσουν οι βουλευτές.
Ακριβώς επειδή το θέμα είναι εθνικό και έχει να κάνει με τις πάγιες ελληνικές θέσεις ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να καταγραφούν όλες οι απόψεις και οι τυχόν ενστάσεις που υπάρχουν για τον ιστορικό του μέλλοντος.