Η Φαριάλ Ταουσέεφ, μαθήτρια που ζει στην πόλη Χαβελιάν κοντά στο Αμποταμπάντ, έγραψε στο μάθημα της ποίησης ένα σχόλιο για τον προφήτη Μωάμεθ που θεωρήθηκε βλάσφημο, εξήγησε η διευθύντρια του σχολείου Τζουνάιντ Σαρφράζ.
“Το ομολόγησε εξηγώντας ότι έκανε λάθος. Αφού συμβουλεύθηκε τους τοπικούς θρησκευτικούς αξιωματούχους, η διεύθυνση του σχολείου αποφάσισε να την αποβάλει”, πρόσθεσε.
“Η μαθήτρια οδηγήθηκε έξω από την πόλη μαζί με την μητέρα της, μία νοσοκόμα”, επεσήμανε η Σαρφράζ διευκρινίζοντας ότι αυτό έγινε για λόγους ασφαλείας, ώστε καμία από τις δύο να μην δεχθεί απειλές από τους κατοίκους.
Η τοπική αστυνομία από τη μεριά της ανακοίνωσε ότι δεν έχει κατατεθεί καμία μήνυση και ότι το θέμα είναι στα χέρια των θρησκευτικών αξιωματούχων, που έχουν την εξουσία να συγχωρούν τους ενόχους που έχουν παραδεχθεί ότι έχουν υποπέσει στο αδίκημα της βλασφημίας.
Η Δύση συχνά επικρίνει την αντιμετώπιση από τις πακιστανικές αρχές των ανθρώπων που κρίνονται ένοχοι για βλασφημία προς το Ισλάμ, την οποία καταγγέλλουν ως μέσο καταπίεσης των μειονοτήτων, κυρίως των Χριστιανών.
Παρά τις πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ, η κυβέρνηση του Πακιστάν επισημαίνει ότι δεν σκοπεύει να αναθεωρήσει το νόμο για τη βλασφημία που ισχύει από το 1986.
Πάντως η εσχάτη των ποινών, που επιβάλλεται σε όσους κρίνονται ένοχοι για βλασφημία, δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ, καθώς μειώνεται έπειτα από έφεση σε ποινή φυλάκισης.
Όμως πολλοί άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί, μουσουλμάνοι και χριστιανοί, παραμένουν για καιρό υπό κράτηση ή δολοφονούνται από τους δεσμοφύλακες ή εξτρεμιστές μόλις αποφυλακίζονται.