Site icon NewsIT

Απεβίωσε ο διευθυντής του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα

09.07.2013 | 15:15
Τα αίτια του θανάτου του δεν οφείλονται στη ραδιενέργεια

Τα αίτια του θανάτου του δεν οφείλονται στη ραδιενέργεια

Ο άνθρωπος που ήταν διευθυντής του πυρηνικού σταθμού Νταϊίτσι της Φουκουσίμα τη στιγμή του ατυχήματος, το Μάρτιο του 2011, πέθανε σήμερα σε ηλικία 58 ετών από καρκίνο του οισοφάγου ο οποίος δεν οφείλεται άμεσα στη ραδιενέργεια που είχε δεχθεί, ανακοίνωσε σήμερα ο εργοδότης του, η εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco).

Ο Μασάο Γιοσίντα άφησε την τελευταία του πνοή γύρω στις 11:00 (τοπική ώρα, 05:00 ώρα Ελλάδας) σε νοσοκομείο του Τόκιο, έπειτα από μήνες θεραπείας.

Σύμφωνα με την Tepco, ο Γιοσίντα δέχθηκε μια δόση ακτινοβολίας 70 μιλισίβερτ από τη στιγμή του ατυχήματος, το Μάρτιο του 2011, μέχρι την αναχώρησή του απ’ αυτό τον πυρηνικό σταθμό, έξι μήνες αργότερα. Η εταιρεία απορρίπτει το ενδεχόμενο να υπάρχει σχέση ανάμεσα στην έκθεση αυτή και τον καρκίνο του Γιοσίντα, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος, περίπου πέντε χρόνια, για να επιφέρουν οι ακτινοβολίες αυτό τον τύπο καρκίνου.

Ο Μασάο Γιοσίντα είχε γίνει διευθυντής του πυρηνικού συγκροτήματος Φουκουσίμα Νταϊίτσι τον Ιούνιο του 2010, μερικούς μήνες πριν από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011 που έθεσαν σε κίνδυνο τέσσερις από τους έξι αντιδραστήρες του σταθμού, μια καταστροφή που υποχρέωσε τις αρχές να απομακρύνουν περισσότερους από 150.000 κατοίκους των γύρω περιοχών.

Ο Γιοσίντα διαχειρίσθηκε αυτή τη χωρίς προηγούμενο κρίση μέσα σε τρομερές συνθήκες, μερικές φορές αντιδρώντας σε ασυνάρτητες οδηγίες ή στις καθυστερήσεις στην έδρα της επιχείρησής του. Παράκουσε μάλιστα ορισμένες διαταγές που του φαίνονταν τεχνικά επικίνδυνες και ίσως απέφυγε έτσι να γίνει η κατάσταση εντελώς ανεξέλεγκτη, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του τομέα. Αναγκάστηκε ωστόσο να εγκαταλείψει τη θέση του στα τέλη του 2011 αφού διαγνώσθηκε πως πάσχει από καρκίνο στον οισοφάγο.

Στη διάρκεια μιας σπάνιας συνέντευξης που είχε δώσει σε δημοσιογράφους το Νοέμβριο του 2011, πριν φύγει από τον πυρηνικό σταθμό, ο Γιοσίντα είχε δηλώσει: “Μέσα στην εβδομάδα που ακολούθησε το ατύχημα, πολλές φορές πίστεψα ότι θα πεθάνουμε”. “Πίστεψα ότι ήρθε το τέλος όταν σημειώθηκαν οι εκρήξεις υδρογόνου στα κτίρια των αντιδραστήρων 1 και 3 και όταν ήταν αδύνατο να διοχετεύσουμε νερό στον 2”, είχε προσθέσει.

Επίσης τον Αύγουστο του 2012 είχε προβληθεί ένα βίντεο με τον Γιοσίντα στη διάρκεια ενός συνεδρίου στην πόλη της Φουκουσίμα. Ήταν μια μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη στην οποία ο πρώην διευθυντής εξέφραζε την ευχή “να χρησιμεύσουν τα διδάγματα απ’ αυτό το ατύχημα για να βελτιωθεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων όχι μόνον στην Ιαπωνία, αλλά σ’ ολόκληρο τον κόσμο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς γλίτωσε η Ιαπωνία την κρίση του 2008;

Το ροκ συγκρότημα που κάνει θραύση στην Ιαπωνία αποτελείται από… ρομπότ! (ΦΩΤΟ)

Ένταση μεταξύ Κίνας – Ιαπωνίας

Ιαπωνία: Εκτελέσθηκαν δι’ απαγχονισμού 2 θανατοποινίτες

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version