Έξι ημέρες πριν από την κρίσιμη ψήφο εμπιστοσύνης του ιταλικού Κοινοβουλίου προς την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συνεχίζονται οι ζυμώσεις που θα πρέπει να οδηγήσουν προς την κυβερνητική κρίση ή την πολιτική επιβίωση του μεγιστάνα-πρωθυπουργού.
Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η δήλωση του ανεξάρτητου βουλευτή και επιχειρηματία Μάσιμο Κελεάρο στην εφημερίδα «Iλ Ριφορμίατα»: «Οι επαφές για να πεισθούν οι βουλευτές να στηρίξουν την κυβέρνηση ετοιμάζονται να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο. Νομίζω ότι, σε γενικές γραμμές, 350.000 με 500.000 ευρώ μπορεί να θεωρηθούν αρκετά. Συν, μία ρητή υπόσχεση επανεκλογής», τόνισε ο Κελεάρο, ο οποίος αποσαφήνισε, όμως, ότι «ο ίδιος δεν έχει τέτοιες ανάγκες, διότι μπορεί, όποτε θέλει, να επιστρέψει στις επιχειρήσεις του».
Ο Ίταλο Μποκίνο, εκπρόσωπος του νεοσυσταθέντος κόμματος «Μέλλον και Ελευθερία», τόνισε ότι «αν ο Μπερλουσκόνι αποφασίσει να παραιτηθεί, επισήμως, πριν από τη συζήτηση και την ψηφοφορία του Κοινοβουλίου, τότε, μπορούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μιας νέας κυβερνητικής του εμπειρίας». Ο «Καβαλιέρε» έχει όμως καταστήσει σαφές ότι «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παραιτηθεί, αφού η μόνη εναλλακτική στην, τυχόν, πτώση της κυβέρνησης είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες». Για πρώτη φορά, όμως, ο «μίστερ τιβί» έκανε αναφορά στην προχωρημένη σχετικά ηλικία του: παρεμβαίνοντας, τηλεφωνικά, σε συνάντηση οπαδών του κόμματός του, υπογράμμισε πως «ξέρει καλά ότι έχει μια κάποια ηλικία, και ότι, σε μια ορισμένη στιγμή, θα πρέπει να αφήσει τη θέση του σε κάποιον άλλον. Δεν θα χρίσει, όμως, διάδοχο, από το χώρο των ραδιούργων της πολιτικής, που ξέρουν μόνο να καταστρέφουν. Θα διαλέξει μια νέα γενιά ικανών πολιτικών».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, ο επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Udc, Πιερφερντινάντο Καζίνι, τον κάλεσε «να διαλέξει ο ίδιος ένα καινούριο όνομα για την πρωθυπουργία, ώστε η Ιταλία να μπορέσει να αποκτήσει μια νέα, με όλη την σημασία της λέξεως, κυβέρνηση». Προς το παρόν, όμως, δεν έφτασε καμία σχετική πρόταση ούτε από τον ίδιο τον μεγιστάνα-πρωθυπουργό ούτε από το άμεσο περιβάλλον του. Όπως υπογραμμίζουν οι σχολιαστές, ο Μπερλουσκόνι γνωρίζει καλά ότι αν βγει από την πόρτα του πρωθυπουργικού μεγάρου Παλάτσο Κίτζι, θα πρέπει να θεωρήσει, περίπου αυτόματα, ότι έχει ολοκληρωθεί και η πολιτική του εμπειρία. Αν μη τι άλλο, με το σημερινό της ηγετικό χαρακτήρα. Από την άλλη, η αντιπολίτευση προτιμά να μην προκηρυχθούν άμεσα πρόωρες εκλογές, για να μπορέσει να αλλάξει πρώτα ο εκλογικός νόμος και να προσδιορισθούν σαφέστερα οι δυνατότητες συμμαχίας ανάμεσα στην Αριστερά και το μετριοπαθές Κέντρο.
Με τα σημερινά δεδομένα, πάντως, η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στις 14 του μήνα, είναι πιθανό να μειοψηφήσει στο Κοινοβούλιο. Έχουν ανακοινώσει επίσημα ότι θα την καταψηφίσουν τόσο η Κεντροαριστερά («Δημοκρατικό Κόμμα» και «Ιταλία των Αξιών») όσο και η μετριοπαθής κεντρώα συμμαχία: πρώην χριστιανοδημοκράτες του Udc, το μικρό κόμμα «Aπι»του Φραντσέσκο Ρουτέλι αλλά και το «Μέλλον και Ελευθερία», που μόλις δημιούργησε ο πρόεδρος της Βουλής, Τζανφράνκο Φίνι. Τις ώρες αυτές, σύμφωνα με τους αναλυτές, συνεχίζονται, όμως, οι επαφές συνεργατών του «Καβαλιέρε» με τα μέλη, κυρίως, της νέας πολιτικής δύναμης του Φίνι, με στόχο να εξασφαλισθούν, τουλάχιστον, κάποιες πολύτιμες αποχές και απουσίες τη στιγμή της ψήφου, για να ευνοηθεί η κυβέρνηση.