Site icon NewsIT

Απίστευτη επίθεση της Κροατίας στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες!

21.09.2015 | 17:49
ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ

Η Κροατία θα απαιτήσει η Ελλάδα να σταματήσει να προωθεί μετανάστες από τη Μέση Ανατολή στην υπόλοιπη Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών, Ράνκο Όστογιτς.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συναντηθούν αύριο, Τρίτη, σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς περίπου 500.000 αιτούντες άσυλο έχουν φθάσει φέτος στην επικράτειά της.

Κροατικό stop!

Η ροή μεταναστών από την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Θα το ζητήσω στην αυριανή συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ” δήλωσε ο κ. Όστογιτς σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο κέντρο υποδοχής Οπάτοβατς, κοντά στην κωμόπολη Τοβάρνικ, στα σύνορα Κροατίας – Σερβίας, απ’ όπου εισέρχεται καθημερινά μεγάλος αριθμός προσφύγων.

Είναι απολύτως απαράδεκτο, η Ελλάδα να αδειάζει τα στρατόπεδα προσφύγων και να στέλνει ανθρώπους προς την Κροατία, μέσω ΠΓΔΜ και Σερβίας, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, σύμφωνα με το Reuters.

Περίπου 29.000 άνθρωποι, κυρίως από τη Συρία, έφθασαν από τις 16 Σεπτεμβρίου στην Κροατία μέσω Σερβίας, ακολουθώντας διαδρομή από την Ελλάδα μέσω Βαλκανίων προς τη δυτική και βόρεια Ευρώπη.

Ο Ράνκο Όστογιτς ανέφερε ότι στο κέντρο υποδοχής στο Οπάτοβατς βρίσκονται προς το παρόν 2.500 άνθρωποι και πρόσθεσε ότι ομάδες προσφύγων εξακολουθούν να καταφθάνουν.

“Έρχονται, αλλά και φεύγουν· χθες από το κέντρο υποδοχής έφυγαν περίπου 500 πρόσφυγες” εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, όπως μεταδίδει το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.

Κατά την άφιξή τους στο κέντρο υποδοχής, οι μετανάστες καταγράφονται, ελέγχονται τα έγγραφά τους -αν έχουν- φωτογραφίζονται και τους δίνεται η δυνατότητα να μείνουν σε σκηνές.

Δακτυλικά αποτυπώματα!

Απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου, αν είναι αληθινοί οι ισχυρισμοί ότι λαμβάνονται δαχτυλικά αποτυπώματα από τους πρόσφυγες, ο κ. Όστογιτς απάντησε θετικά.

Κατά την άφιξη προσφύγων με λεωφορεία στο Οπάτοβατς, ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας έμπαινε σε κάθε λεωφορείο και χαιρετούσε τους ανθρώπους, εξηγώντας τους τη διαδικασία της προσωρινής διαμονής τους στο κέντρο υποδοχής.

Τόνιζε ότι θα παραμείνουν εκεί για μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι να οργανωθεί η μεταφορά τους στα σύνορα. “Είμαι ο υπουργός Εσωτερικών, το όνομά μου είναι Ράνκο. Να ακολουθείτε τις οδηγίες που σας δίνουν οι αστυνομικοί, να παίρνετε το φαγητό, να κάνετε μπάνιο και μετά συνεχίστε” έλεγε στους επιβαίνοντες στα λεωφορεία, μιλώντας αγγλικά, σύμφωνα με το Hina.

Αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR)δήλωσε στο Reuters ότι περίπου 2.000 άνθρωποι βρίσκονται στο κέντρο υποδοχής στο Οπάτοβατς -περιφραγμένο πρώην εργοστάσιο- όπου έχουν στηθεί 150 σκηνές στρατιωτικού τύπου.

Κατά μέσο όρο, περίπου 100 πρόσφυγες εισέρχονται στην Κροατία ανά ώρα, ανέφερε ο εκπρόσωπος της UNHCR για την κεντρική Ευρώπη, Μπαμπάρ Μπαλόχ.

Φυσικά οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις πρέπει να εξισορροπούνται, αλλιώς το κέντρο υποδοχής θα γίνει υπερπλήρες. Αυτό φυσικά εξαρτάται από τον αριθμό των ανθρώπων που φθάνουν από τη Σερβία, είπε.

Δημοσιογράφος του Reuters περιέγραψε ότι είδε εκατοντάδες πρόσφυγες να φθάνουν στο Οπάτοβατς, σήμερα το πρωί, αφού πρώτα παραλαμβάνονται στα σύνορα Σερβίας – Κροατίας από Κροάτες αστυνομικούς. Εκεί βρίσκονται κάτοικοι της περιοχής και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και τους μοιράζουν τρόφιμα και νερό όσο περιμένουν να γίνει η καταγραφή από τις αρχές.

“Αυτό είναι καλό… θα ξεκουραστούμε εδώ και θα φύγουμε για τη Φινλανδία” είπε ο Οσάμα, πρόσφυγας από τη Μοσούλη, στο Ιράκ. Ταξιδεύει με τρία ξαδέρφια του εδώ και τέσσερις εβδομάδες. “Δεν έχουμε χρήματα, γι αυτό ταξιδεύουμε αργά· περπατήσαμε πολύ” ανέφερε.

Όταν ρωτήθηκε γιατί θέλει να πάει στη Φινλανδία, ο Οσάμα απάντησε: “Είναι πολύ μακριά από το Ιράκ και το Ισλαμικό Κράτος· δεν έχει πόλεμο εκεί”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version