Από τους θανάτους που «μετρούν» οι ΗΠΑ από τον κορονοϊό, σχεδόν οι μισοί προέρχονται από το Σιάτλ, στην πολιτεία της Ουάσινγκτον. Και πιο συγκεκριμένα από ένα γηροκομείο.
Σε όλους έκανε εντύπωση το γεγονός πως σε έναν οίκο ευγηρίας πέθαναν 35 άνθρωποι εξαιτίας του κορονοϊού. Την απάντηση έδωσε έκθεση των υγειονομικών αρχών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες εργαζόμενοι ενώ είχαν συμπτώματα, πήγαιναν κανονικά για δουλειά, δίπλα σε ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι μισοί και πλέον θάνατοι εξαιτίας του κορονοϊού που έχουν καταγραφεί στην πολιτεία Ουάσινγκτον, μια από τις κύριες εστίες της πανδημίας στις ΗΠΑ, συνδέονται με το κέντρο Life Care του Κέρκλαντ.
Αφού επιθεώρησαν οίκους ευγηρίας στην περιοχή, στελέχη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «εργαζόμενοι πήγαιναν να δουλέψουν ενώ είχαν παρουσιάσει συμπτώματα» και καθώς «εργάζονταν σε πολλά ιδρύματα» του είδους, πιθανόν συνέβαλαν σημαντικά στην εξάπλωση του SARS-CoV-2.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η εξάπλωση διευκολύνθηκε επίσης από την απουσία εξοπλισμού προστασίας, την έλλειψη ενημέρωσης και τον καθυστερημένο εντοπισμό του κορονοϊού, ο οποίος μαινόταν ήδη επί εβδομάδες στην Ασία, κατά την έκθεση των CDC.
Click4more Politico: Αυτό ήταν το χωριό που σκόρπισε τον κορονοϊό σε όλη την Ευρώπη!
Στα μέσα του Φεβρουαρίου, πολλοί συνταξιούχοι που είχαν αρρωστήσει υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για την εποχική γρίπη, αλλά ήταν αρνητικές.
Το κέντρο Life Care του Κέρκλαντ, που φιλοξενούσε 120 ανθρώπους στα μέσα Φεβρουαρίου, δεν φροντίζει πλέον παρά περίπου 40. Είναι ειδικευμένο στη φροντίδα ηλικιωμένων με χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και οι καρδιοπάθειες, ανθρώπων δηλαδή εξαιρετικά ευάλωτων εάν προσβληθούν από την ασθένεια COVID-19.
Τουλάχιστον 35 θάνατοι που συνδέονται με τον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας είχαν επιβεβαιωθεί μέχρι χθες από τις υγειονομικές αρχές της κομητείας Κινγκ.
Η έκθεση των CDC υπογραμμίζει τους κινδύνους που υπάρχουν σε ιδρύματα όπως ο οίκος ευγηρίας Life Care μεσούσης της πανδημίας και συνιστά να ληφθούν «δραστικά» μέτρα για να «εντοπιστούν και να αποκλειστούν τα μέλη του προσωπικού που παρουσιάζουν συμπτώματα», καθώς και να περιοριστούν αυστηρά οι επισκέψεις.
Το κέντρο ήδη απαγόρευσε μέχρι νεοτέρας όλες τις επισκέψεις στις εγκαταστάσεις του· οι συνταξιούχοι επικοινωνούν πλέον με τους οικείους τους τηλεφωνικά.
Ο Τιμ Κίλιαν, εκπρόσωπος του οίκου ευγηρίας, δήλωσε πρόσφατα στην εφημερίδα Washington Post ότι «δεν μπορώ να πω ότι όλα έγιναν τέλεια, αλλά μπορώ να πω ότι όλα έγιναν βάσει των διαδικασιών που ισχύουν».
«Θα καταρρεύσουν τα νοσοκομεία»
Τα αμερικανικά νοσοκομεία κατά πάσα πιθανότητα θα δυσκολευθούν πολύ να αντιμετωπίσουν τη συρροή ασθενών που θα προκαλέσει η επιδημία του νέου κορονοϊού, ο οποίος συνεχίζει να διαδίδεται ταχέως, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Χάρβαρντ.
Ομάδα ερευνητών του Harvard Global Health Institute έφτιαξε εννέα διαφορετικά σενάρια ανάλογα με την ταχύτητα μετάδοσης της νόσου και τον αριθμό των κρουσμάτων. Σε όλα αυτά τα σενάρια εκτός από δύο, οι περισσότερες από τις μονάδες εντατικής της χώρας δεν θα είναι σε θέση να τα βγάλουν πέρα.
Μια παρόμοια κατάσταση στην Ιταλία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο μετά την Κίνα, υποχρέωσε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να πάρει δύσκολες αποφάσεις για το ποιόν θα περιθάλψει πρώτο, κυρίως σε ποιόν θα δώσει έναν αναπνευστήρα, που είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να αναπνεύσουν.
Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που θα μολυνθούν τελικά από τον ιό παραμένει άγνωστος. Όποιος κι αν είναι ο τελικός αριθμός των κρουσμάτων, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σωθούν ζωές είναι να επιβραδυνθεί η ταχύτητα των νέων λοιμώξεων. Αυτό δείχνει και πάλι η μελέτη των ερευνητών του Χάρβαρντ.
Στο καλύτερο από τα σενάρια που εξετάσθηκαν, μολύνεται το 20% του ενήλικου πληθυσμού, δηλαδή περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι, σε μια περίοδο 18 μηνών. Στο σενάριο αυτό, τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας θα έχουν αρκετές μονάδες εντατικής θεραπείας για να αντιμετωπίσουν την επιδημία, αν απελευθερώσουν το 50% των κρεβατιών που καταλαμβάνουν ασθενείς οι οποίοι δεν είναι προσβεβλημένοι από την Covid-19.
Βάσει της χειρότερης από τις προβλέψεις, θα μολυνθεί το 60% του ενήλικου πληθυσμού, δηλαδή 150 εκατ. άνθρωποι, σε διάστημα μόλις 6 μηνών. Στην περίπτωση αυτή, ακόμη και με όλα τα κρεβάτια διαθέσιμα, τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας θα έχουν πέντε φορές λιγότερες κλίνες απ’ όσες θα απαιτούνται.
Η απόκλιση αυτή είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί, ακόμη και με μέτρα όπως η κατασκευή στρατιωτικών νοσοκομείων.