Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με ενθουσιασμό τη σπουδαία ανακάλυψη, που έφερε στο φως το ανέπαφο κεφάλι του θηρίου μαζί με τον εγκέφαλό του στους αιώνιους πάγους της περιοχής Αμπίσκι, στη βόρεια Γιακουτία της Σιβηρίας, πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, όπου το εντόπισε πέρυσι το καλοκαίρι ο ντόπιος, Πάβελ Εφίμοφ κοντά στον ποταμό Τιρεχτιάχ.
Σύμφωνα με το Rt το κεφάλι του προϊστορικού ζώου έχει μήκος 40 εκατοστά, σχεδόν διπλάσιο εκείνου ενός σημερινού γκρίζου λύκου, που κυμαίνεται μεταξύ 22 και 28 εκατοστών.
Ο λύκος της περιόδου του Πλειστόκαινου βρισκόταν στις περιοχές εκείνες περίπου 8.000 χρόνια πριν φτάσουν οι πρώτοι άνθρωποι στην περιοχή.
Ο Ρώσος επιστήμονας δρ Άλμπερτ Προτοπόποφ ανέφερε στο Siberian Times:
“Πρόκειται για μια σημαντικότατη ανακάλυψη των πρώτων λειψάνων ενός ενήλικα λύκου της Πλειστόκαινου με διατηρημένους τους ιστούς του. Θα το συγκρίνουμε με τους σύγχρονους λύκους για να κατανοήσουμε την εξέλιξη του είδους και να ανασυνθέσουμε την εμφάνισή του”.
Επιστήμονες του Σουηδικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας θα εξετάσουν το DNA του, σύμφωνα με τους Siberian Times. Η εντυπωσιακή παρουσίαση του ευρήματος έγινε στο Τόκιο σε έκθεση που διοργανώθηκε από Ιάπωνες επιστήμονες. Έκθεση που μεταξύ άλλων παρουσίασε και ένα μικρό λιοντάρι των σπηλαίων το οποίο είχε διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση.
40,000-year-old severed wolf's head discovered in Siberia https://t.co/7Q46JlhOnq pic.twitter.com/BA05LYPkde
— WMTW TV (@WMTWTV) June 13, 2019