Η κυκλοφορία του νέου εργαλείου δημιουργίας εικόνων του ChatGPT από την OpenAI έχει προκαλέσει φρενίτιδα στα social media πλημμυρίζοντας γρήγορα το X (πρώην Twitter), το Facebook και το Instagram.
Μέσα σε λίγες μέρες και χάρη στο ChatGPT-4o, οι χρήστες των social media μετέτρεψαν τους εαυτούς τους σε κούκλες Barbie, αναβίωσαν ιστορικές σκηνές σε στυλ Studio Ghibli και δημιούργησαν memes σε αισθητική Simpsons και South Park. Το αποτέλεσμα; Ρεκόρ επισκεψιμότητας, υπερφόρτωση των server της OpenAI και νέες συζητήσεις γύρω από τα όρια της δημιουργικότητας, της τεχνητής νοημοσύνης και των πνευματικών δικαιωμάτων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με το νέο προηγμένο εργαλείο δημιουργίας εικόνων τεχνητής νοημοσύνης, οι χρήστες μπορούν να μεταμορφώσουν φωτογραφίες ή memes σε διάφορα στυλ.
Η τελευταία αναβάθμιση του εργαλείου AI επιτρέπει επίσης τη δημιουργία ρεαλιστικών εικόνων, λογότυπων και διαγραμμάτων από απλές λέξεις-κλειδιά, με δυνατότητα απεικόνισης έως και 20 διαφορετικών αντικειμένων σε μία μόνο εικόνα.
Το νέο viral trend οδήγησε σε αριθμό-ρεκόρ χρηστών τον Απρίλιο, με τον επικεφαλής της OpenAI Σαμ Άλτμαν να καλεί τον κόσμο να… κάνει λίγο κράτει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Παρακαλώ, χαλαρώστε λίγο» έκανε έκκληση ο Άλτμαν μην μπορώντας να προβλέψει αυτή τη ψηφιακή εμμονή που έχει κατακλύσει τα social media.
Το διαδίκτυο ανακάλυψε επίσης πως η αναβάθμιση επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν 3D απεικονίσεις του εαυτού τους σε μορφή κούκλας Barbie και μάλιστα σε μέγεθος… τσέπης.
Από τις μινιατούρες σε στυλ Barbie μέχρι και την ικανότητα να αναπαριστά εικόνες με τη χαρακτηριστική, ζωγραφισμένη στο χέρι αισθητική του ιαπωνικού στούντιο Ghibli, το εργαλείο AI έχει περάσει έντονα δημιουργικές μέρες.
Ρεκόρ χρηστών στο ChatGPT
Οι χρήστες του ChatGPT ξεπέρασαν τα 150 εκατομμύρια για πρώτη φορά φέτος, μετά την κυκλοφορία του νέου εργαλείου δημιουργίας εικόνων, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης αγοράς Similarweb.
Ο αριθμός των ενεργών χρηστών, τα έσοδα από συνδρομές εντός εφαρμογής και τα downloads της εφαρμογής έφτασαν επίσης σε ιστορικά υψηλά επίπεδα μετά την κυκλοφορία του GPT-4o.
Ο Σαμ Άλτμαν υπογράμμισε την επιτυχία της τεχνολογίας του – αλλά προειδοποίησε ότι η αυξημένη ζήτηση για παραγωγή εικόνων ασκεί πρωτοφανή πίεση στις μονάδες GPU (μονάδες επεξεργασίας γραφικών) της OpenAI, δηλαδή στα μέρη των υπολογιστών που είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία και επεξεργασία εικόνας – και δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν.
«Είναι απίστευτο το πόσο αρέσει στον κόσμο να δημιουργεί εικόνες με το ChatGPT. Αλλά οι GPU μας λιώνουν», δήλωσε ο Άλτμαν στις 27 Μαρτίου. Τρεις μέρες αργότερα, έκανε έκκληση: «Μπορείτε να χαλαρώσετε λίγο με τη δημιουργία εικόνων; Είναι τρελό αυτό που γίνεται, η ομάδα χρειάζεται λίγο ύπνο».
can yall please chill on generating images this is insane our team needs sleep
— Sam Altman (@sama) March 30, 2025
Η εταιρεία συνέχιζε να αντιμετωπίζει προβλήματα μέχρι την 1η Απριλίου, προειδοποιώντας τους χρήστες για καθυστερήσεις στην υπηρεσία, αναβολές νέων κυκλοφοριών και πιθανά τεχνικά σφάλματα.
Στις 10 Απριλίου, ο Άλτμαν επανήλθε και δήλωσε: «Η χρήση του OpenAI έχει ξεφύγει τον τελευταίο μήνα», προσθέτοντας πως η ταχύτητα των υπηρεσιών και τα όρια χρήσης θα βελτιωθούν.
Είναι γεγονός ότι τα ισχυρά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης καταναλώνουν όλο και περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. Μάλιστα, μία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) εκτιμά ότι η εκπαίδευση του GPT-4 διήρκεσε 14 εβδομάδες και κατανάλωσε περίπου 42 GWh (γιγαβατώρες) ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό ισοδυναμεί με την ημερήσια κατανάλωση ρεύματος περίπου 28.500 νοικοκυριών στις ανεπτυγμένες χώρες ή 70.500 νοικοκυριών σε φτωχότερες περιοχές.