Κόσμος

Αποδεικνύουν αυτά τα ερείπια τη βιβλική ιστορία της Εξόδου;

Αρχαία ερείπια που βρέθηκαν στην έρημο του Ισραήλ θα μπορούσαν να λύσουν το βιβλικό μυστήριο της Εξόδου σύμφωνα με αρχαιολόγους.

Ο Μωυσής, σύμφωνα με τη Βίβλο, απελευθέρωσε τους Ισραηλίτες από τη δουλεία στην Αίγυπτο. Τους οδήγησε μέσα από την έρημο του Σινά πριν περάσουν τον ποταμό Ιορδάνη για την υποσχόμενη γη της Χαναάν.

Δεν υπάρχει ωστόσο ιστορική βάση για τον μύθο και οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι Ισραηλίτες ήταν στην πραγματικότητα ντόπιοι στη Χαναάν. Μια αρχαία περιοχή που κάλυπτε το σημερινό Ισραήλ.

Οι επιστήμονες όμως αναλύουν τώρα αν τα ερείπια κοντά στον ποταμό Ιορδάνη είναι απόδειξη ενός νομαδικού ισραηλινού λαού που διασχίζει την αρχαία γη πριν από χιλιάδες χρόνια.

Υποστηρίζουν ότι ο μικρός οικισμός χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλίτες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους από την Αίγυπτο που οι βιβλικοί ερευνητές πιστεύουν ότι έγινε τον 13ο αιώνα π.Χ.

Σκεπτικισμός και έρευνες στα ερείπια

Σε περίπτωση που έχουν δίκιο, το εύρημα θα αποτελέσει την πρώτη επιστημονική απόδειξη της βιβλικής αναφοράς. Υπάρχει ωστόσο σκεπτικισμός γύρω από τη νομιμότητα της έρευνας.

Η τοποθεσία δεν έχει ακόμα χρονολογηθεί. Θα μπορούσε δηλαδή να έχει χτιστεί χιλιάδες χρόνια μετά τη μετακίνηση των Ισραηλιτών.

Χιλιάδες νομαδικές ομάδες έχουν χτίσει οικισμούς σε όλο το Ισραήλ τα τελευταία 2.000 χρόνια. Γεγονός που καθιστά εξαιρετικά απίθανο το σημείο να χτίστηκε από πλήθος που συνδέεται με τον Μωυσή.

Οι αρχαιολόγοι πίσω από το εύρημα παραδέχονται ότι δεν αποδεικνύει πως οι Ισραηλίτες έκαναν το πέρασμα. Σημειώνουν μάλιστα ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να καταλήξουν σε συμπεράσματα.

“Δεν έχουμε αποδείξει ότι αυτά τα στρατόπεδα είναι από την περίοδο των πρώιμων Ισραηλιτών αλλά είναι δυνατό” τόνισε ο αρχαιολόγος του πανεπιστημίου Ariel, David Ben-Shlomo.

“Αν είναι, θα μπορούσε να ταιριάζει στη βιβλική ιστορία των Ισραηλιτών που μετακινήθηκαν από ανατολικά του ποταμού Ιορδάνη και αφού τον διέσχισαν μπήκαν στον λόφο του Ισραήλ”.

Οι αρχαιολόγοι αναλύουν τώρα αν τα ερείπια, που ονομάζονται Khirbet el Mastarah, είναι συνεπή με έναν νεοαφιχθέντα νομαδικό λαό. Εκτιμούν ότι η αγγειοπλαστική είναι από την πρώιμη εποχή του Σιδήρου. Γύρω στα χρόνια που συνδέονται παραδοσιακά με την άφιξη του Ισραήλ. Υποστηρίζουν ωστόσο ότι δεν μπόρεσαν να τα χρονολογήσουν επιστημονικά.

Πηγή: Dailymail

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα