Πέμπτη, 12 Σεπτ.
30oC Αθήνα

Αποκαλύψεις για την Κιβωτό του Νώε στον αρχαιότερο χάρτη που αποκρυπτογραφήθηκε ποτέ

Αποκαλύψεις για την Κιβωτό του Νώε στον αρχαιότερο χάρτη που αποκρυπτογραφήθηκε ποτέ

Ο «αρχαιότερος χάρτης του κόσμου», ο οποίος βρίσκεται πάνω σε πήλινη πλάκα της Βαβυλωνίας αποκρυπτογραφήθηκε, αποκαλύπτοντας εντυπωσιακά στοιχεία για μια πολύ γνωστή βιβλική ιστορία: Την ιστορία της Κιβωτού του Νώε.

Η πλάκα σφηνοδειδούς γραφής, χρονολογείται τον 6ο αιώνα π.Χ. και δείχνει έναν χάρτη της Μεσοποταμίας – το σημερινό Ιράκ – αλλά και όσα πίστευαν οι Βαβυλώνιοι ότι βρισκόταν πέρα από τα όριά του, συμπεριλαμβανομένης της Κιβωτού του Νώε.

Ο χάρτης, που ανακαλύφθηκε στη Μέση Ανατολή, αποκτήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο το 1882 αλλά το περιεχόμενό του παρέμενε μυστήριο μέχρι σήμερα.

Η πλάκα έχει αρκετές παραγράφους σφηνοειδούς γραφής στην πίσω πλευρά, αλλά και πάνω από τον χάρτη, περιγράφοντας τη δημιουργία της Γης αλλά και τα όσα πίστευε ο δημιουργός της πως υπήρχαν πέρα από τον κόσμο που ήξεραν μέχρι τότε. 

Ο χάρτης δείχνει τη Μεσοποταμία να περιβάλλεται από έναν διπλό δακτύλιο – τον οποίο ο δημσιουργός του χάρτη ονομάζει «πικρό ποταμό». Πρόκειται για τα σύνορα γύρω από τον κόσμο των Βαβυλωνίων.

Εντός του κύκλου υπάρχουν άλλοι μικρότεροι κύκλοι και ορθογώνια σχήματα που αναπαριστούν διάφορες τοποθεσίες και πόλεις της Μεσοποταμίας, συμπεριλαμβανομένης και της Βαβυλώνας. Υπάρχει επίσης αναφορά και στον ποταμό Ευφράτη.

«Έχετε εγκλωβίσει σε αυτό το κυκλικό διάγραμμα, ολόκληρο τον γνωστό κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι έζησαν, άκμασαν και πέθαναν», δήλωσε ο επιμελητής του Βρετανικού Μουσείου και ειδικός στη σφηνοειδή γραφή δρ Ίρβινγκ Φίνκελ.

Ο δημιουργός του χάρτη σχεδίασε ακόμα τι πίστευαν ότι υπήρχε έξω από τον κόσμο τους, συμπεριλαμβανομένων μυθικών πλασμάτων και χωρών, ενώ έκανε και αναφορά και στη βαβυλωνιακή εκδοχή της ιστορίας της Kιβωτού του Νώε.

Οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι πίστευαν ότι τα απομεινάρια της γιγάντιας κιβωτού που κατασκεύασε το 1800 π.Χ. η δική τους εκδοχή του Νώε, ονόματι Ουτναπιστίμ, κατόπιν εντολής του Θεού, βρίσκονταν πέρα από τον πικρό ποταμό στην πίσω πλευρά ενός βουνού – το ίδιο βουνό στο οποίο συνετρίβη η κιβωτός του Νώε, σύμφωνα με τη Βίβλο.

«Αυτό είναι κάτι αρκετά ενδιαφέρον για να το σκεφτεί κανείς, καθώς δείχνει ότι η ιστορία ήταν η ίδια και πώς η μία οδήγησε στην άλλη», κατέληξε ο Φίνκελ.

Πληροφορίες από New York Post

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις