Μπροστά σε ένα νέο σκάνδαλο μεγατόνων είναι η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, από την έρευνα που έγινε προέκυψε ότι βρέθηκε ύποπτο λογισμικό για την παραποίηση των τιμών των εκπομπών καυσαερίων των οχημάτων σε 2 εκατομμύρια αυτοκίνητα!
Η γαλλική έρευνα στον όμιλο PSA και σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες διαπίστωσε ότι ύποπτο λογισμικό χρησιμοποιήθηκε σε σχεδόν 2 εκατομμύρια αυτοκίνητα που πωλήθηκαν από τον κατασκευαστή των οχημάτων Peugeot και Citroen, αναφέρει η “Le Monde”.
Ο όμιλος PSA, που έχει την έδρα του στο Παρίσι, αρνείται ότι χρησιμοποίησε ύποπτο λογισμικό στους κινητήρες των οχημάτων του, δήλωσε εκπρόσωπος του ομίλου.
Μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας, καταποντίστηκε η μετοχή της εταιρείας κατά 4,4%, στα 17,78 ευρώ.
Τι κάνει αυτό το λογισμικό
Τα εν λόγω λογισμικά περιορίζουν τις εκπομπές τοξικών οξειδίων του αζώτου σε συνθήκες δοκιμής, ενώ επιτρέπουν στις εκπομπές να υπερβούν κατά πολύ τα νόμιμα όρια σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης.
Τον Φεβρουάριο ο PSA έγινε η τέταρτη αυτοκινητοβιομηχανία που παραπέμφθηκε στους γάλλους εισαγγελείς από τη γαλλική γενική διεύθυνση ανταγωνισμού, κατανάλωσης και καταστολής των απατών (DGCCRF) ως ύποπτη για απάτη με τις εκπομπές καυσαερίων σε συνθήκες δοκιμής, μετά τις Volkswagen, Renault και Fiat Chrysler.
Σύμφωνα με τη Le Monde, ένα εσωτερικό έγγραφο του ομίλου PSA, που έχουν στην κατοχή τους οι ερευνητές της DGCCRF, περιλαμβάνει συζήτηση για την ανάγκη «να γίνει λιγότερο ορατό το λογισμικό».
Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα, περίπου 1,9 εκατομμύριο οχήματα ντίζελ 5ης γενιάς (προδιαγραφές σε ισχύ μέχρι το 2015), «ο κινητήρας των οποίων λειτουργεί βάσει στρατηγικών εξαπάτησης», έχουν πωληθεί από τον PSA ανάμεσα στον Σεπτέμβριο 2009 και τον Σεπτέμβριο 2015 στη Γαλλία.
Ωστόσο ο PSA επιμένει πως δεν υπάρχει καμιά απάτη και τίποτε παράνομο στους υπολογισμούς του για τους κινητήρες του.