“Οι μεγαλύτερες πιέσεις θα ασκηθούν στην Τουρκία και σε όσες χώρες γειτονεύουν με τις εμπόλεμες περιοχές για να δημιουργήσουν καταυλισμούς, όπου θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες μέχρι τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην πατρίδα τους. Η δεύτερη φάση των πιέσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης θα έχει στόχο την Ελλάδα” ανέφερε στην “Ντάνας” διπλωμάτης πρωθυπουργικού γραφείου χώρας που ήταν συνδιοργανώτρια της διάσκεψης δωρητών του Λονδίνου και η οποία δεν κατονομάζεται.
Σχετικά με τις άλλες χώρες της Βαλκανικής, η πηγή της “Ντάνας” ανέφερε ότι δεν θα ασκηθούν πιέσεις, ενώ η συμμετοχή τους στην επίλυση του προσφυγικού θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητές τους και θα περιοριστεί στη φιλοξενία μερικών χιλιάδων προσφύγων. Ειδικότερα για την Σερβία προβλέπεται η φιλοξενία 5.000 έως 6.000 προσφύγων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο ίδιο δημοσίευμα, η “Ντάνας”, επικαλούμενη πηγές διεθνών οργανισμών που χειρίζονται το προσφυγικό, αναφέρει ότι μέσα στην άνοιξη η Ευρώπη θα κλείσει σταδιακά τα σύνορα για τους πρόσφυγες. “Σε πρώτη φάση θα κλείσουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες από το Ιράκ, στην συνέχεια γι’ αυτούς από το Αφγανιστάν και τέλος θα απαγορευτεί και η είσοδος όσων προέρχονται από τη Συρία” αναφέρουν οι πηγές της “Ντάνας”.
Θεωρείται δε βέβαιο ότι στο άμεσο μέλλον η Κροατία θα υψώσει φράχτη κατά μήκος των συνόρων με την Σερβία. Οι πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών και τον πλήρη αποκλεισμό των συνόρων για όλους τους πρόσφυγες θα έχει λάβει μία σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, αφού η εκτίμηση είναι ότι το 2016 περίπου 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες θα προσπαθήσουν να φτάσουν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.
Οι συνομιλητές της “Ντάνας” εκτιμούν ότι παρά τα μέτρα αποτροπής των προσφυγικών ροών σε Τουρκία και Ελλάδα κάποιοι πρόσφυγες θα καταφέρουν να διεισδύσουν και σ’ αυτές τις περιπτώσεις η Σερβία θα έχει καθοριστικό ρόλο, αφού θα κληθεί να φιλοξενήσει αυτούς τους πρόσφυγες, οι οποίοι ωστόσο δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις έξι χιλιάδες.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ