Κι αυτό, γιατί η απόλυση έγινε μια ημέρα πριν την συνάντηση του Τραμπ με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο Τραμπ έκανε την χάρη στον εαυτό του και στον Πούτιν να διώξει τον “ενοχλητικό” αρχηγό του FBI που ερευνά εδώ και καιρό τις σχέσεις του επιτελείου του Τραμπ με την Ρωσία. Η ομοσπονδιακή αστυνομία των ΗΠΑ είναι επιφορτισμένη με την έρευνα σχετικά με ενδεχόμενες σχέσεις ανάμεσα στο επιτελείο της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ και τη Ρωσία, που κατηγορείται για ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές.
Το μπάχαλο που έχει προκληθεί είναι τέτοιο, που ακόμα και οι ρεπουμπλικάνοι δυσανασχετούν. Και υπάρχουν κι εκείνοι που λένε ότι βλέπουν να αρχίζει να πλανάται πάνω από τον Λευκό Οίκο το φάντασμα του Watergate!
Ειρωνεία της Ιστορίας: ο λόγος που προβλήθηκε επισήμως από την κυβέρνηση Τραμπ για την απόλυση αυτή είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Τζέιμς Κόμεϊ, 56 ετών, διαχειρίσθηκε το θέμα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές και πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί τον Τζέιμς Κόμεϊ ότι διαχειρίσθηκε με κακό τρόπο το θέμα προχωρώντας σε αποκαλύψεις στον Τύπο για τις λεπτομέρειες της έρευνας, τις οποίες εκμεταλλεύθηκε ωστόσο ο Τραμπ ως υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών αναπαράγοντάς τες καθημερινά με κάθε ευκαιρία και εξαπολύοντας προσωπικές επιθέσεις κατά της Χίλαρι Κλίντον.
Η αιφινιδιαστική απόλυση του αρχηγού του FBI έπεσε σαν βόμβα στο Κονγκρέσο, προκαλώντας μία αντίδραση που δεν αναμενόταν από τον Λευκό Οίκο. «Κύριε πρόεδρε, με όλον τον σεβασμό που σας οφείλω, διαπράττετε ένα μεγάλο σφάλμα», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης των Δημοκρατικών στην Γερουσία Τσακ Σάμερ.
Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Καπιτώλιο, ζήτησε τον διορισμό ανεξάρτητου δικαστή που θα αναλάβει την ρωσική έρευνα, η οποία σήμερα διεξάγεται από το FBI, θεωρώντας ότι οι Αμερικανοί έχουν δίκιο να υποψιάζονται ότι η απομάκρυνση του Τζέιμς Κόμεϊ εντάσσεται σε μία προσπάθεια να θαφτεί η υπόθεση.
Η απόλυση δείχνει σε ποιον βαθμό η κυβέρνηση φοβάται την έρευνα για την Ρωσία, δήλωσε ο Τιμ Κέιν, υποψήφιος αντιπρόεδρος της Χίλαρι Κλίντον βλέποντας στην ενέργεια αυτή την πρόθεση της κυβέρνησης «να κρύψει την αλήθεια».
Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζέιμς Λίχι θεωρεί «παράλογη» την δικαιολογία που προβλήθηκε για την «διακριτική μεταχείριση» της Χίλαρι Κλίντον από την διεύθυνση του FBI.
«Παραπέμπει απευθείας στον Νίξον», είπε αναφερόμενος στην απόφαση του Ρίτσαρντ Νίξον το 1973 να αποπέμψει τον ανεξάρτητο δικαστή Αρτσιμπαλντ Κοξ, ο οποίος ερευνούσε τον σκάνδαλο του Watergate, το οποίο και προκάλεσε τελικά την πτώση του τότε αμερικανού προέδρου. «Ο πρόεδρος απέπεμψε τον αρχηγό του FBI εν μέσω μίας από τις έρευνες για ένα θέμα εθνικής ασφαλείας που είναι από τα σημαντικότερα στη ιστορία της χώρας μας, στην οποία εμπλέκονται στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ και η κυβέρνηση Τραμπ».
Το ακόμη ανησυχητικότερο για τον σημερινό κάτοικο του Λευκού Οίκου είναι το γεγονός ότι η δυσφορία επεκτείνεται και στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Ο επικεφαλής της ισχυρής επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής γερουσίας Ρίτσαρντ Μπερ δήλωσε «προβληματισμένος» από την χρονική συγκυρία αυτής της θεαματικής απόλυσης. Ο Τζάστιν Αμας, Ρεπουμπλικανός και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι θεωρεί «παράξενη» την προεδρική ανακοίνωση και εξέφρασε την πρόθεση «να συστήσει ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας για την Ρωσία».
Κλίμα αναταραχής επικρατεί και στο FBI. Καθώς δεν έχουν συμπληρωθεί 24 ώρες από την απόλυση του Κόμεϊ, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι πολιτικές κι ενδοϋπηρεσιακές ζυμώσεις για τον πιθανό αντικαταστάτη του, ενώ έχουν δρομολογηθεί για το σκοπό αυτό, συσκέψεις μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών της υπηρεσίας.
Το βασικό ερώτημα εντοπίζεται στο ποιος θα μπορούσε ν’ αντικαταστήσει τον Κόμεϊ στη διεύθυνση του FBI, ενώ στην υπόθεση υπάρχουν δύο διαστάσεις. Μία η καθαρά υπηρεσιακή κι άλλη μία ουσιαστικά πολιτική διάσταση, την οποία καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση Τραμπ. Σύμφωνα με αξιωματούχο του FBI, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, στις συσκέψεις μεταξύ των στελεχών δρομολογούνται τα επόμενα βήματα της υπηρεσίας. Ο ίδιος αξιωματούχος του FBI, δήλωσε ότι η υπηρεσία δεν είχε ιδέα για την αποπομπή του Κόμεϊ , ενώ η είδηση της απόλυσης του “προκάλεσε έκπληξη ακόμη και στα πιο υψηλόβαθμα κλιμάκια της διοίκησης της,” τόνισε.
Ο αναπληρωτής διευθυντής του FBI Άντριου Μακέιμπ αναμένεται ότι θ’ αναλάβει τα προσωρινά καθήκοντα διοίκησης. Ωστόσο, θεωρείται απίθανο ότι ο ίδιος θα επιλεγεί από τον Τραμπ για τη θέση του διευθυντή της υπηρεσίας, σύμφωνα με δύο πρώην στελέχη της.
Ο Κόμεϊ ήταν επιλογή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και είχε συμπληρώσει 6,5 χρόνια υπηρεσίας στη διεύθυνση του FBI, που διαθέτει 56 τοπικά γραφεία ερευνών στις ΗΠΑ, απασχολώντας περισσότερους από 30.000 υπαλλήλους. Ο νέος διευθυντής της υπηρεσίας, θα πρέπει να επιλεγεί από τον Τραμπ, ενώ ο διορισμός του θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία.
Ο Κόμεϊ είναι ο τρίτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος των αρχών ασφαλείας στις ΗΠΑ, που αποπέμφθηκε από τον Τραμπ, μετά την αποπομπή του Πιτ Μπαράρα από τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, αλλά και την απόλυση της υπηρεσιακού υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Σάλι Γέιτς.
Μία πιθανή επιλογή για τη διεύθυνση του FBI είναι ο Ντάνα Μποέντε, ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που αντικατέστησε τη Γέιτς, ενώ είναι σήμερα ο υπ’ αριθμόν 3 αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με δύο πρώην στελέχη του FBI.
Μία άλλη πιθανή επιλογή είναι ο Τρέι Γκόουντι, Ρεπουμπλικάνος, Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρώην εισαγγελέας, που ηγήθηκε της διερευνητικής επιτροπής του Κογκρέσου για το ρόλο της Χίλαρι Κλίντον στην επίθεση που δέχθηκε το προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη της Λιβύης, το 2012.
Άλλοι στενοί υποστηρικτές της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ είναι ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι κι ο σερίφης Ντέιβιντ Κλάρκι από την Κομητεία του Μιλγουόκι στο Ουισκόνσιν. Ωστόσο και οι δύο, θεωρούνται πολιτικοί υποψήφιοι που θα ήταν δύσκολο ν’ αναλάβουν τη διεύθυνση μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας ερευνών όπως το FBI.
“Ο Λευκός Οίκος θα πρέπει ν’ αποφύγει έναν πολιτικό διορισμό, αν επιθυμεί να λάβει την έγκριση της Γερουσίας,” δήλωσε χαρακτηριστικά πρώην στέλεχος του FBI.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ