Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμάνουελ Μακρόν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, συναντήθηκαν σήμερα (12.11.2024) στο Παρίσι, για να συζητήσουν τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία και την δυτική στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.
Τόσο ο Μακρόν όσο και ο Ρούτε υπογράμμισαν ότι πρέπει να συνεχιστεί η στρατιωτική υποστήριξη στις ουκρανικές δυνάμεις καθώς είναι απαραίτητη μια δυνατή Ουκρανία, μια δυνατή Ευρώπη και μια δυνατή Ατλαντική Συμμαχία.
«Η παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία παραμένει απόλυτη προτεραιότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας συνιστά μια επικίνδυνη κλιμάκωση.
REUTERS/Manon Cruz/Pool
«Το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι θα πρέπει να συνεχίσουν την παροχή πλήρους υποστήριξης στην Ουκρανία», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν υπογραμμίζοντας πως αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις, οι οποίες «όταν φτάσει η στιγμή να πραγματοποιηθούν δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν χωρίς τους Ουκρανούς για τα θέματα που αφορούν την Ουκρανία και χωρίς την Ευρώπη για τα θέματα που αφορούν την Ευρώπη».
Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι η ενίσχυση της ασφάλειας της Ευρώπης θα πρέπει να γίνει μέσα από το ΝΑΤΟ κάνοντας λόγο για έναν ευρωπαϊκό πυλώνα της Ατλαντικής Συμμαχίας.
REUTERS/Manon Cruz/Pool
«Να διατηρήσουμε την ισχύ του ΝΑΤΟ»
«Η Ευρώπη καθυστέρησε να αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειας της», είπε ακόμη ο Γάλλος πρόεδρος εκφράζοντας ωστόσο την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες δηλώνουν έτοιμες να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.
Επανέλαβε επίσης τη βούλησή του για μια «στρατηγική αυτονομία» της Ευρώπης, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας αλλά και υπέρ της ενίσχυσης των δεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά του γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, κάλεσε τους Δυτικούς «να κάνουν περισσότερα για να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πολεμήσει».
«Οφείλουμε να διατηρήσουμε την ισχύ της διατλαντικής μας συμμαχίας. Η άμεση πρόκληση με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι είναι η υποστήριξη προς την Ουκρανία», την ώρα που «ετοιμάζεται για τον δυσκολότερο χειμώνα της» από την ρωσική εισβολή του Φεβρουαρίου 2022.