“Δεν έχω λάβει ακόμη απόφαση” για ανάληψη δράσης στη Συρία, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη γίνει τις επόμενες ώρες η επίθεση των δυτικών στη Συρία, όπως αναμενόταν.
Και φαίνεται πως δε θα γίνει ούτε την Παρασκευή. Γιατί θα γίνει σεβαστή η ανάγκη των Μουσουλμάνων για προσευχή…
Ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε για προειδοποιητική βολή και τόνισε πως ο στόχος μιας περιορισμένης δράσης είναι να αποτραπεί η μελλοντική χρήση χημικών όπλων
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκρυψε πως οι ΗΠΑ έχουν πειστεί ότι για την επίθεση με χημικά ευθύνεται το καθεστώς Άσαντ και όχι οι αντάρτες και πως η συριακή αντιπολίτευση δεν έχει στην κατοχή της χημικά όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια τέτοιου είδους επίθεση.
Αυτό πιστεύει η κυβέρνηση Ομπάμα. Γιατί φαίνεται πως υπάρχουν κι άλλοι στις ΗΠΑ που δεν έχουν ακριβώς αυτή την εικόνα. Ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Τζον Μπόενερ ζήτησε από τον Μπαράκ Ομπάμα να παρουσιάσει προσωπικά τα επιχειρήματά του στο Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό για την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης στη Συρία.
Η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει τις πιθανές στρατιωτικές επιλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν πολυήμερες επιθέσεις σε στόχους της συριακής κυβέρνησης, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου των ΗΠΑ.
«Οι επιλογές δεν περιορίζονται σε μία μόνο ημέρα», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν ότι οποιαδήποτε αεροπορική επίθεση θα περιλαμβάνει την εκτόξευση πυραύλων κρουζ από τα πλοία των ΗΠΑ που βρίσκονται στη Μεσόγειο.
Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ξεκαθαρίσει πως μονομερώς οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα. Θέλουν να έχουν κι άλλες χώρες μαζί τους. Η Βρετανία, μια από τις χώρες που έχει πρωτοστατήσει στην ανάγκη επέμβασης στη Συρία, θέλει να περιμένει την έρευνα του ΟΗΕ για τη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου. Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Βρετανίας βάζουν φρένο στα σχέδια Κάμερον και απειλούν ακόμη και την ίδια τη συνοχή της κυβέρνησής του.
Η Δύση ΔΕΝ θέλει να ρίξει τον Άσαντ. Όπως ξεκαθάρισε και ο Ομπάμα, «η ιδέα είναι η συριακή κυβέρνηση να πάρει ένα ισχυρό μήνυμα πως καλά θα κάνει να μην ξαναρχίσει να χρησιμοποιεί χημικά».
Μπορεί ο Μπαράκ Ομπάμα να μιλά για «προειδοποιητική βολή» αλλά η συριακή αντιπολίτευση ζητά “ένα τιμωρητικό πλήγμα εναντίον του καθεστώτος” και στη συνέχεια “μια πολιτική και στρατιωτική στήριξη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού” ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Συριακής Αντιπολίτευσης Άχμαντ Τζάρμπα σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien.
Γερμανία και Βρετανία συμφωνούν πως χρειάζεται επέμβαση. Αυτό συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.
Πριν από τη Μέρκελ, ο Κάμερον σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε και τον Φρανσουά Ολάντ. Αλλά μάλλον ο Γάλλος πρόεδρος δε βιάζεται (ή κάτι ξέρει) και η γαλλική Βουλή συνεδριάζει εκτάκτως την Τετάρτη.
Στον ΟΗΕ, η διαχωριστική γραμμή που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αντανακλά πιστά τις θέσεις του καθενός.
Οι πρεσβευτές της Ρωσίας και της Κίνας, υποστηρικτών της Δαμασκού, εγκατέλειψαν την αίθουσα όπου διεξάγονταν οι διαβουλεύσεις επί του βρετανικού σχεδίου έπειτα από μια ώρα και ένα τέταρτο. Οι αντιπρόσωποι των τριών άλλων χωρών (Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ) βγήκαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις.
Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, το κείμενο επρόκειτο να εγκρίνει μια προσφυγή στο “κεφάλαιο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ” που προβλέπει κυρίως μέτρα τα οποία μπορούν να φθάσουν μέχρι μια στρατιωτική επιχείρηση.
Αντιμέτωπος με τις δυτικές απειλές, ο συριακός στρατός άρχισε το τελευταίο 48ωρο να αναδιπλώνεται σε νέες θέσεις, κυρίως στη Δαμασκό, τη Χομς και τη Χαμά (κεντρική Συρία), και “δεκάδες έδρες στρατιωτικών διοικήσεων και διοικήσεων ταξιαρχιών να εκκενώνονται για να μεταφερθούν αλλού”, ανακοίνωσε μια συριακή μη κυβερνητική οργάνωση.
Μονάδες του στρατού, οι οποίες ήταν τοποθετημένες κοντά στην πρωτεύουσα, κατέσχεσαν πολλές νταλίκες, πιθανώς για να μεταφέρουν βαρύ οπλισμό σε εναλλακτικές τοποθεσίες, αν και δεν έχει αναφερθεί μετακίνηση στρατιωτικού υλικού, δήλωσε πηγή της αντιπολίτευσης στο Reuters.
Τεθωρακισμένα οχήματα και φορτηγά, τα οποία μεταφέρουν στρατεύματα, παρατηρήθηκαν να εγκαταλείπουν την περιοχή γύρω από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού, όπου βρίσκονται τρεις στρατιωτικές βάσεις, με κατεύθυνση προς την κοντινή πόλη Χαράν αλ-Άουαμιντ, δήλωσε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στο Ρόιτερς ο Μαμούν αλ-Γκουτανί, μέλος της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι τα φώτα στον αερολιμένα φαίνονταν να είναι κλειστά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συρία: Ο πανικοβλημένος στρατηγός που “αποκάλυψε” τη χρήση χημικών στις ΗΠΑ
Πούτιν και Ροχανί αντίθετοι σε μια στρατιωτικοί επέμβαση στη Συρία
Τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης για τους Έλληνες της Συρίας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Η Συρία θα γίνει ο τάφος σας!» – Ψάχνουν καταφύγιο πριν την επέμβαση οι κάτοικοι της Δαμασκού
Θα πλήξουν με χημικά όπλα την Ευρώπη!
Βενιζέλος στο Reuters: “Ειδεχθές έγκλημα η χρήση χημικών όπλων στη Συρία”
“Κινητικότητα” στη Σούδα με προσγειώσεις αεροσκαφών – Τι ισχύει, τι διαψεύδεται
Συρία: Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ υποστηρίζει πως όλα τα στοιχεία υποδεικνύουν χρήση χημικών από την κυβέρνηση
Συρία: Αντίποινα των ανταρτών στην κυβέρνηση – Έριξαν πυραύλους στο κέντρο της Δαμασκού