«Θέλουμε την πτώση του καθεστώτος! Να ξεριζωθούν όλοι!», δήλωσε ένας διαδηλωτής που βρισκόταν κοντά στις σκηνές που έχουν στήσει όσοι κοιμήθηκαν στην πλατεία το βράδυ.
Νεαροί άνδρες έχουν στήσει οδοφράγματα σε γέφυρα που οδηγεί στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, με τις δυνάμεις ασφαλείας να εξακολουθεί να κάνει χρήση δακρυγόνων.
Τουλάχιστον 67 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο, καθώς διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας και παραστρατιωτικές οργανώσεις στο δεύτερο κύμα διαμαρτυριών που ξέσπασε αυτό τον μήνα εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Άντελ Άμπντελ Μάχντι.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις αρχές Οκτωβρίου ανέρχεται πλέον σε 224.
Εξάλλου σήμερα μέλη της επίλεκτης Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ανακοίνωσαν ότι έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους της Βαγδάτης έπειτα από αίτημα του Άμπντελ Μάχντι για να προστατεύσουν σημαντικά κρατικά κτίρια καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας είναι απασχολημένες με τις διαδηλώσεις.
«Δυνάμεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχουν αναπτυχθεί σε κάποιες περιοχές της Βαγδάτης για να προστατεύσουν κρατικά κτίρια από απείθαρχα στοιχεία που εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είναι απασχολημένες με την προστασία των διαδηλωτών και των διαδηλώσεων», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία αυτή.
Δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν στο Reuters χθες Σάββατο ότι μέλη της επίλεκτης Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχουν αναπτυχθεί στη Βαγδάτη και έχουν εντολή «να χρησιμοποιήσουν όλα τα απαραίτητα μέσα» για να τερματίσουν τις συνεχιζόμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Μέλη της υπηρεσίας αυτής χτύπησαν και συνέλαβαν δεκάδες διαδηλωτές στην πόλη Νασιρίγια στο νότιο Ιράκ χθες Σάββατο το βράδυ. Με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου διέλυσαν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ, αλλά κάποιοι διαδηλωτές επέστρεψαν.
Γύρω από την πλατεία εθελοντές διανέμουν μέσα για την προστασία των διαδηλωτών από τα δακρυγόνα: αναψυκτικά ή νερό αναμεμιγμένο με μαγιά για να απλώσουν στο πρόσωπό τους.
Διότι στην Ταχρίρ οι διαδηλωτές δηλώνουν έτοιμοι να μείνουν εκεί όσο καιρό χρειαστεί για «να πέσει το καθεστώς».
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μοχάμεντ αλ Χαλμπούσι και ο πρωθυπουργός Άμπντελ Μάχντι έχουν υποσχεθεί από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας μια σειρά κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.
Όμως «δεν θέλουμε κανέναν, ούτε τον Χαλμπούσι, ούτε τον Άμπντελ Μάχντι», απαντά ένας διαδηλωτής.