Τετάρτη, 20 Νοε.
21oC Αθήνα

Αργεντινή: Αντιμέτωπος με βαριά ήττα στις εκλογές ο Μαουρίσιο Μάκρι

Αργεντινή: Αντιμέτωπος με βαριά ήττα στις εκλογές ο Μαουρίσιο Μάκρι

Έναν ευχάριστο τόνο προσπάθησε να δώσει ο Μαουρίτσιο Μάκρι κλείνοντας την προεκλογική του εκστρατεία στην Αργεντινή αν και οι δημοσκοπήσεις δεν είναι με το μέρος του. Δίνουν τον αντίπαλό του Αλβέρτο Φερνάντες να προηγείται με 20 μονάδες.

Οσο ζει ελπίζει ο Μαουρίσιο Μάκρι στην Αργεντινή…. Με μία ένεση αισιοδοξίας στους ψηφοφόρους του έκλεισε βράδυ της Πέμπτης (24.10.2019) την προεκλογική του εκστρατεία ενόψει της αναμέτρησης της 27ης Οκτωβρίου ο απερχόμενος πρόεδρος, μιλώντας στο πλήθος των οπαδών του στην πόλη Κόρδοβα, ένα από τα τελευταία εκλογικά προπύργια που του παρέμειναν έπειτα από την αλγεινή ήττα του στις προκριματικές εκλογές της 11ης Αυγούστου.

«Αυτός ο Οκτώβριος είναι μοναδικός, είναι ιστορικός», τόνισε ο Μάκρι δηλώνοντας στους οπαδούς του «αυτό δεν σταματάει σήμερα, μας μένει κι ο Νοέμβριος». Με αυτήν την αποστροφή υπαινίχθηκε πως ευελπιστεί ότι το τελικό αποτέλεσμα από τις κάλπες της Κυριακής θα του δώσει την δυνατότητα να διεκδικήσει την επανεκλογή του σε έναν δεύτερο γύρο. Ωστόσο, με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ο Μάκρι δεν θα χρειασθεί μόνο ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά μάλλον ένα θαύμα.

Και τούτο γιατί οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν πως οι 16 μονάδες διαφοράς που τον χώριζαν από τον νικητή των προκριματικών του Αυγούστου, τον περονιστή Αλβέρτο Φερνάντες, έχουν πλέον αυξηθεί στις 20.

Έχοντας καταπιεί το πικρό ποτήρι της ήττας στις προκριματικές, ο Μάκρι προσπάθησε να ανατρέψει τα δεδομένα, αλλάζοντας την προεκλογική του τακτική. Κατέβηκε στον δρόμο και άρχισε να συνομιλεί από κοντά με τους απλούς ανθρώπους. Και μάλιστα συνομιλούσε από τόσο κοντά, που κάποιοι τον κατηγόρησαν ότι «περονίζει». Μετά την αναμέτρηση του Αυγούστου, ο Μάκρι αποδύθηκε σε μία μακρά προεκλογική εκστρατεία και μέσα σε 30 ημέρες επισκέφθηκε 30 διαφορετικές πόλεις, με κεντρικό σύνθημα «Ναι, μπορούμε»(να κερδίσουμε για δεύτερη φορά).

Μολαταύτα, το αποτέλεσμα των προκριματικών έχει αλλάξει το χρώμα του χάρτη της Αργεντινής σε «γαλάζιο» (το χρώμα του περονισμού), εξόν από την περιοχή της πρωτεύουσας Μπουένος Άιρες—όπου το κόμμα του προέδρου κυβερνά τα τελευταία 12 χρόνια—και την Κόρδοβα, όπου δεν είχε κυβερνήσει ποτέ.

Στην Κόρδοβα όμως, δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια μετά την πρωτεύουσα, το κόμμα του Μάκρι «Μαζί για την Αλλαγή» συγκέντρωσε το 48% έναντι του 30% του κόμματος «Μέτωπο Όλων» του Φερνάντες και της υποψήφιας αντιπροέδρου του, Κριστίνας Κίρτσνερ. Η Κόρδοβα είχε δώσει επίσης τη νίκη το 2015 στον Μάκρι, με ένα εκκωφαντικό 70%, που έχει δημιουργήσει στον Πρόεδρο την πεποίθηση πως αυτή του άνοιξε τον δρόμο για το προεδρικό μέγαρο της «Κάσα Ροσάδα».

Η κακή σχέση που έχει η Κίρτσνερ με το τοπικό περονικό κίνημα, που εκφράζεται από τον τρεις φορές κυβερνήτη της Κόρδοβα Χοσέ Μανουέλ Ντε λα Σότα, έχει προκαλέσει ένα ρήγμα μεταξύ της επαρχίας και του υπόλοιπου έθνους. Όπως τονίζει ο πολιτικός αναλυτής Ροβέρτο Σνάιντερ, «πάντα υπήρχε μία ψυχρότητα μεταξύ Κόρδοβας και κιρτσνερισμού, με αποτέλεσμα η επαρχία να τον τιμωρήσει με την ψήφο του».

Ο Μάκρι ήταν ο πρώτος πολιτικός που κατόρθωσε να κατανοήσει την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία των Κορδοβέζων και να εκμεταλλευθεί αυτή τη διχόνοια με τον κιρτσνερισμό. Ο υποψήφιος του Μάκρι για την αντιπροεδρία Μιγέλ Άνχελ Πιτσέτο δήλωσε χθες βράδυ «δεν θέλουμε να ταπεινωθεί η Κόρδοβα, όπως όταν ήταν πρόεδρος η Κριστίνα Κίρτσνερ-Φερνάντες, που εγκατέλειψε την επαρχία όταν εκείνη την είχε περισσότερο ανάγκη». Μάλιστα επεσήμανε πως στα 12 χρόνια προεδρία τους οι Νέστρο και Κριστίνα Κίρτσνερ ήλθαν στην Κόρδομα τρεις, ή τέσσερις φορές, ενώ στα τέσσερα χρόνια ο Μάκρι την επισκέφθηκε 25 φορές.

Στην Κόρδοβα, όπου η παραγωγή είναι συνδεδεμένη με την γη και την πτηνοτροφία, υπογραμμίζει ο πολιτικός αναλυτής Γουστάβο Κόρδοβα, «υπάρχει πολύς κόσμος που έχει υιοθετήσει την ιδεολογική θέση των γαιοκτημόνων. Υπάρχει πολύς κόσμος που θεωρεί ότι είναι πλούσιος, σκέφτεται ως πλούσιος, αλλά δεν είναι» και η στάση του αυτή εκφράζεται και στην ψήφο του.

Από την πλευρά τους, οι Φερνάντες και Κίρτσνερ έκλεισαν την προεκλογική τους εκστρατεία με μία μεγάλη συγκέντρωση στο Μαρ ντελ Πλάτα, το λαϊκό προάστιο του Μπουένος Άιρες, που επίσης αποτελεί την συμβολική εικόνα της ανεργίας που μαστίζει την Αργεντινή (είναι το αστικό κέντρο με το μεγαλύτερο ποσοστό 13,4%). Από εκεί ο Φερνάντες υποσχέθηκε τον τερματισμό των «νεοφιλελεύθερων» μέτρων του Μάκρι.

Όπως συνέβη με την «περονική» μεταστροφή του Μάκρι, το ίδιο συνέβη με φορά αντίθετη στον Φερνάντες, που μετά την επικράτησή του στον προκριματικό γύρο, άρχισε να διεξάγει την προεκλογική του εκστρατεία ωσάν να ήταν πρόεδρος κι όχι ένας υποψήφιος που προετοιμάζεται για τη μετάβαση στην εξουσία, διεξάγοντας μεγάλες συγκεντρώσεις, με νικητήριο παλμό.

Στο χθεσινοβραδινό κλείσιμο της εκστρατείας, η Κριστίνα Κίρτσνερ μίλησε μόλις 10’, αφήνοντας το βήμα αποκλειστικά στον Φερνάντες. Η πρώην πρόεδρος προεκλογικά τήρησε διακριτική, σχεδόν αφανή, στάση, εν μέρει λόγω και των κατηγοριών για διαφθορά, που έχουν κηλιδώσει τη φήμη της σε τμήμα του εκλογικού σώματος. Η Κίρτσνερ καταφέρθηκε στη σύντομη παρέμβασή της κατά της πολιτικής του Μάκρι, ενώ αναφορικά με το δάνειο 57 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ, που θα κληρονομήσει η όποια μελλοντική κυβέρνηση, διεμήνυσε με νόημα πως «εμείς πάντοτε πληρώνουμε τα χρέη που οι άλλοι μας έχουνε φορτώσει».

Πηγή:, EFE, , El Publico, El Pais

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις