Ο απολογισμός του κορονοϊού ξεπέρασε τους 30.000 νεκρούς χθες Τετάρτη στην Αργεντινή, με ακόμη ένα μακάβριο ορόσημο να ξεπερνιέται στη χώρα που μέχρι πρότινος χαρακτηριζόταν υπόδειγμα ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. Ωστόσο πλέον καταγράφει έναν από τους βαρύτερους μέσους όρους θανάτων σε ημερήσια βάση στην υφήλιο.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής επέβαλε αυστηρά περιοριστικά μέτρα τον Μάρτιο. Κάποια παραμένουν εν μέρει σε ισχύ, αλλά πλέον τα κρούσματα έχουν φθάσει τα 1,13 εκατ., ενώ οι θάνατοι έχουν φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 30.071, κατά τα νεότερα επίσημα δεδομένα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στα ύψη ο μέρος όρος θανάτων τη μέρα
Ο μέσος όρος των θανάτων ημερησίως την τρέχουσα εβδομάδα (376) είναι ο πέμπτος υψηλότερος στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτούς που καταγράφουν οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Βραζιλία και το Μεξικό, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Ο δείκτης θετικών αποτελεσμάτων των τεστ που διενεργούνται βρίσκεται επίσης στα ύψη.
«Η πανδημία είναι απλά φρικτό πράγμα», σχολίασε ο Μπασίλιο Μπενίτες, 67χρονος ζωγράφος. «Δόξα σοι ο Θεός δεν έχω μολυνθεί, αλλά ξέρω κόσμο, ανθρώπους της ηλικίας μου που παίζαμε μπάλα μαζί κάποτε, που έφυγε εξαιτίας της πανδημίας», πρόσθεσε.
Στις επαρχίες η κρίση
Η πρωτεύουσα και τα προάστιά της είχαν υποστεί το βαρύτερο πλήγμα όταν η πανδημία άρχιζε να εξαπλώνεται, όμως η κρίση έχει πλέον μεταφερθεί στις επαρχίες, όπου οι πόροι και το ιατρικό προσωπικό δεν έχουν σύγκριση με το Μπουένος Άιρες. Η πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 64,4%, όμως ο μέσος όρος μάλλον αποκρύπτει ότι πολλά επαρχιακά νοσοκομεία πιέζονται ολοένα περισσότερο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Υπάρχουν μέρη όπου (η πληρότητα των ΜΕΘ) βρίσκεται σχεδόν στο 100%. Η Ροσάριο, η Κόρδομπα, η Ρίο Νέγρο, η Νεουκέν, η Μεντόσα», τόνισε ο Αρνάλντο Δουμπίν, εντατικολόγος στη Λα Πλάτα, στην επαρχία Μπουένος Άιρες.
click4more: Ο κορονοϊνός στέλνει στο… «κόκκινο» Σέρρες και Γιάννενα – Ποια μέτρα ισχύουν
«Οι πόροι, υλικοί και τεχνολογικοί, μπορούν να αποκτηθούν, αλλά αυτό που δεν αλλάζει είναι το υγειονομικό προσωπικό. Η εκπαίδευση αυτού του προσωπικού παίρνει χρόνια», πρόσθεσε ο εντατικολόγος.
Οι πολίτες της Αργεντινής ενστερνίστηκαν αρχικά τον αυστηρό περιορισμό που επέβαλε η κυβέρνηση, αλλά πλέον επικρατεί κόπωση σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, έπειτα από επτά μήνες. Κάποια μέτρα χαλάρωσαν, αλλά οι μετακινήσεις, εντός και εκτός χώρας, τελούν ακόμη υπό αυστηρό περιορισμό.
«Είχα έναν αδερφό που πέθανε. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για το ιό ως ότου να κυκλοφορήσει εμβόλιο», ανέφερε ο Ισίδορο Οχέδα, 69χρονος συνταξιούχος που ζει στο Σαν Ισίδρο, βόρεια του Μπουένος Άιρες. «Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση είναι θλιβερή».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ