Κόσμος

Αργεντινή: Διεθνές ένταλμα σύλληψης του προέδρου της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα

Η κυβέρνηση του Ορτέγα και της συζύγου του «είναι ίσως η πιο αιμοσταγής δικτατορία που υπήρξε ποτέ στην αμερικανική ήπειρο»

Να συλληφθεί ο πρόεδρος της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγα και η σύζυγός του για συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διέταξε δικαστής στην Αργεντινή.

Ο δικαστής από την Αργεντινή ζήτησε να συλληφθούν με την ίδια κατηγορία, επίσης, δέκα συνεργάτες του ηγέτη της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγα και της συζύγου του, Ροσάριο Μουρίγιο.

«Ο ομοσπονδιακός δικαστής Αριέλ Λίχο διέταξε την κλήτευση και (εξέδωσε) διεθνές ένταλμα σύλληψης του Ντανιέλ Ορτέγα και της Ροσάριο Μουρίγιο», δήλωσε τη Δευτέρα (30.12.2024), στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ντάριο Ρισάρτε, ο δικηγόρος που είχε καταθέσει το αίτημα.

Το τελευταίο στηρίζεται στην αρχή της διεθνούς δικαιοδοσίας, που επιτρέπει στις χώρες να ασκήσουν διώξεις για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όποιος κι αν είναι ο τόπος όπου διαπράχθηκαν.

Η κυβέρνηση του Ορτέγα και της συζύγου του «είναι ίσως η πιο αιμοσταγής δικτατορία που υπήρξε ποτέ στην αμερικανική ήπειρο», εκτίμησε ο Ρισάρτε.

Τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται περιλαμβάνουν «τη δολοφονία, τη σοβαρή στέρηση της ελευθερίας, τις αναγκαστικές εξαφανίσεις ανθρώπων, τα βασανιστήρια, την απέλαση ή των αναγκαστική μεταφορά πληθυσμού και τη δίωξη μιας ομάδας ή μιας συλλογικότητας».

Το αίτημα κατατέθηκε τον Αύγουστο του 2022 από ομάδα καθηγητών του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες υπό τον Ρισάρτε.

Εκδόθηκε, επίσης, ένταλμα σύλληψης σε βάρος «καθενός από τους αξιωματούχους της κρατικής, αστυνομικής, στρατιωτικής και παραστρατιωτικής δομής για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», πρόσθεσε.

Το αίτημα κάνει λόγο για ένα «εγκληματικό σχέδιο καταστολής» και στηρίζεται σε μαρτυρίες θυμάτων που παραμένουν ανώνυμα.

Η νομική ενέργεια «διευρύνθηκε σταδιακά καθώς η δικτατορία προέβαινε σε νέες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε ο δικηγόρος.

«Κανείς δεν μπορεί να προστατευθεί» από το «κατασταλτικό μοντέλο» που εφαρμόστηκε στη Νικαράγουα από την κυβέρνηση του προέδρου Ορτέγα, που απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα με τρόπο που «δεν έχει προηγούμενο», είχε προειδοποιήσει στα μέσα Δεκεμβρίου η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.

Ο επαναστάτης των Σαντινίστας που έγινε «Πούτιν» της Κεντρικής Αμερικής

Ο Ντανιέλ Ορτέγα, ένας 79χρονος πρώην αντάρτης ο οποίος ηγήθηκε της Νικαράγουας τα χρόνια του 1980 μετά τον θρίαμβο της επανάστασης των Σαντινίστας, επανήλθε στην εξουσία το 2007. Άλλαξε μια δεκαριά φορές το Σύνταγμα, που του επιτρέπει κυρίως έναν απεριόριστο αριθμό θητειών.

Κατηγορείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής ότι εγκαθίδρυσε ένα απολυταρχικό καθεστώς μαζί με τη σύζυγό του, που θα γίνει «συμπρόεδρος» χάρη σε μια συνταγματική τροποποίηση που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο από το Κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχει το κυβερνών κόμμα, το Μέτωπο Σαντινίστας για την Εθνική Απελευθέρωση (FSLN, αριστερά).

Η τροποποίηση αναμένεται να επικυρωθεί σε προσεχή κοινοβουλευτική σύνοδο τον Ιανουάριο. Προβλέπει «προεδρία της Δημοκρατίας (…) που αποτελείται από έναν πρόεδρο και μία συμπρόεδρο» οι οποίοι θα ορίζονται σε εκλογές που θα διεξάγονται «κάθε έξι χρόνια» και όχι πλέον κάθε πέντε χρόνια.

Οι δύο ηγέτες θα συντονίζουν τα «νομοθετικά, δικαστικά και εκλογικά όργανα» ή ακόμη όσους διοικούν περιφέρειες ή δήμους, που είναι ανεξάρτητοι σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Απελπισία στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ - Σοκαριστικό βίντεο με μαίες που προσπαθούν να σώσουν νεογέννητα
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα» λέει 25χρονος που προσπάθησε να σώσει τη γιαγιά του και τους θείους του από γκρεμισμένο κτήριο - Η στιγμή που γυναίκα γεννά στον δρόμο
Διασώστες στα χαλάσματα κτηρίου της Μπανγκόνγκ
Η στιγμή που τα νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στην Κίνα λόγω του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Συγκλονιστικό βίντεο
Οι κάτοικοι στη Γιουνάν της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν εξαιτίας του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ξεχείλισαν το νερό της πισίνας σε ταράτσα κτιρίου
Νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στη Γιουνάν της Κίνας μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ
Παραλίγο τραγωδία πάνω από την Ουάσινγκτον - Airbus κινδύνευσε να συγκρουστεί με στρατιωτικό αεροσκάφος
Η FAA σκοπεύει να ζητήσει 2.000 προσλήψεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας φέτος, μετά τις ελλείψεις προσωπικού που αποκαλύφθηκαν στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της 29ης Ιανουαρίου
Ένα Aibus της Delta Airlines