Ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας της Αργεντινής με το ΔΝΤ, Μαρτίν Γκουσμάν, υπέβαλε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του και τα ηνία της οικονομίας της χώρας αναλαμβάνει μια γυναίκα. Η 53χρονη, ελληνικής καταγωγής, Σιλβίνα Μπατάκις είναι η νέα υπουργός Οικονομίας.
Η Σιλβίνα Μπατάκις είναι πρώην υπουργός Οικονομίας της επαρχίας του Μπουένος Άιρες και μέλος του περονιστικού (κεντροαριστερού) ρεύματος και θεωρείται άνθρωπος πολύ κοντά στην πρώην πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ.
Ο κεντροαριστερός πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, ανακοίνωσε ότι η Σιλβίνα Μπατάκις θα είναι η νέα υπουργός Οικονομίας της χώρας την Κυριακή (03.07.2022), λίγες ώρες αφού ο 39χρονος Μαρτίν Γκουσμάν υπέβαλε την παραίτησή του.
Η Σιλβίνα Μπατάκις είναι «φημισμένη οικονομολόγο η οποία είχε αυτόν τον ρόλο στην επαρχία του Μπουένος Άιρες από το 2011 ως το 2015», ανέφερε η προεδρία στην ανακοίνωσή της.
Ο πρόεδρος της Αργεντινής είχε πολύωρες διαβουλεύσεις για να καταλήξει στο πρόσωπο που θα διαδεχόταν τον Γκουσμάν, τον αρχιτέκτονα της συμφωνίας με το ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας της Λατινικής Αμερικής.
Ο Μαρτίν Γκουσμάν, που επαινέθηκε από αρκετούς διότι απέτρεψε το ενδεχόμενο η Αργεντινή, η 3η οικονομία της Λατινικής Αμερικής, να κηρύξει στάση πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος, τασσόταν υπέρ της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να μηδενιστεί το έλλειμμα.
Όμως αντιμετώπιζε συχνά επικρίσεις και αμφισβητήσεις από την αριστερή πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού Frente de Todos («Μέτωπο Όλων»), που ενσαρκώνει η αντιπρόεδρος (και πρόεδρος από το 2007 ως το 2015) Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρχνερ.
Η Σιλβίνα Μπατάκις ήταν στη μεγάλη επαρχία του Μπουένος Άιρες (15 εκατ. κάτοικοι) η υπουργός Οικονομικών του τότε κυβερνήτη Ντανιέλ Σκιόλι, άλλοτε αντιπροέδρου όταν στην προεδρία βρισκόταν ο Νέστορ Κίρχνερ. Ο διορισμός της Μπατάκις μοιάζει να αντανακλά την αυξανόμενη ισχύ των κιρχνερικών στον κυβερνητικό κεντροαριστερό συνασπισμό.
Πέρα από την εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μπουένος Άιρες προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με στόχο κυρίως το δημοσιονομικό έλλειμμα να μηδενιστεί με ορίζοντα το 2025 (ήταν 3% του ΑΕΠ το 2021), η Σιλβίνα Μπατάκις θα κληθεί να χαλιναγωγήσει τον χρόνιο πληθωρισμό (50,9% το 2021, 60,7% τους τελευταίους 12 μήνες). Θα χρειαστεί εξάλλου να ταξιδέψει στην Ευρώπη για να διαπραγματευθεί με τη Λέσχη του Παρισιού την αναδιάρθρωση χρέους 2 δισεκ. δολαρίων.