Η Μερσέδες «Πορότα» Κολάς ντε Μερόνιο, η αντιπρόεδρος της ένωσης «Μητέρες της Πλατείας Μαΐου», πέθανε το μεσημέρι της Τετάρτης (21/4) στα 95 της χρόνια στο Μπουένος Άιρες. Η «Πορότα» είχε αναδείξει και συμβάλλει για δεκαετίες στις έρευνες των εξαφανίσεων αντιφρονούντων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής χούντας στην Αργεντινή.
Την δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή η ένωση με ανάρτησή της στα social media. «Έφυγε πολύ ήσυχα. Κάθε μέρα, πέθαινε λίγο-λίγο» αφότου είχε υποστεί κάταγμα στον γοφό πριν από μερικούς μήνες, ανέφερε η πρόεδρος της ένωσης, η Έμπε ντε Μποναφίνι, σε ανοικτή επιστολή της, την οποία τιτλοφόρησε «Η Πορότα μετακόμισε».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Hoy al mediodía nos dejó Porota, Mercedes de Meroño.https://t.co/TfnukOLxjl pic.twitter.com/b3pTriOV31
— Prensa Madres (@PrensaMadres) April 21, 2021
Η μοναχοκόρη της, η Αλίσια Μερόνιο, απήχθη στο σπίτι της στο Μπουένος Άιρες την 5η Ιανουαρίου 1978 από ανθρώπους της στρατιωτικής δικτατορίας (1976-1983). Δεν βρέθηκε ποτέ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Ήταν μια από τις μητέρες που υπέστησαν δύο φορές βασανιστήρια και φρίκη», πρόσθεσε η κυρία Μποναφίνι, 92 χρονών η ίδια, συντρόφισσά της στον αγώνα για ατελείωτα χρόνια.
Lamentamos el fallecimiento de Mercedes Colás de Meroño ‘Porota’, vicepresidenta de la Asociación Madres de la Plaza de Mayo. Buscó incansablemente a su hija Alicia desaparecida el 5 de enero de 1978.
— Min. Justicia y DDHH (@jusgobar) April 21, 2021
Acompañamos en este triste momento a sus compañeras, familiares y amigos. pic.twitter.com/97QrsYPe5R
Ποια ήταν η Μερσέδες «Πορότα» Κολάς ντε Μερόνιο
Γεννήθηκε στην Αργεντινή το 1925, προτού μεταναστεύσει στην Ισπανία το 1931, όπου ο πατέρας της, αγωνιστής εναντίον του καθεστώτος του Φράνκο στη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, τουφεκίστηκε όταν εκείνη δεν ήταν παρά 11 ετών.
Επέστρεψε στην Αργεντινή μαζί με τη μητέρα και τον αδελφό της, παντρεύτηκε και απέκτησε μια κόρη, την Αλίσια.
Το 1978 εντάχθηκε στις Μητέρες της Πλατείας Μαΐου (Madres de Plaza de Mayo), ένωση που αξίωνε την αλήθεια για τους εξαφανισθέντες και δικαιοσύνη. Τα μέλη της συγκεντρώνονταν στην Πλατεία Μαΐου, απέναντι στο προεδρικό μέγαρο στο Μπουένος Άιρες, με τα χαρακτηριστικά τους λευκά μαντίλια στα μαλλιά.
Στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή εξαφανίστηκαν κάπου 30.000 άνθρωποι.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ