Κόσμος

Αργεντινή: Πορεία για την στήριξη γιατρού που δεν έκανε έκτρωση σε θύμα βιασμού [pics]

Στους δρόμους βγήκε πλήθος κόσμου στην Αργεντινή προκειμένου να υποστηρίξει ένα γιατρό που εμπόδισε βιασμένη γυναίκα να κάνει έκτρωση. «Αθώος» φώναζε ο κόσμος.

Πορεία στήριξης σε γιατρό έκαναν εκατοντάδες διαδηλωτές στην Αργεντινή ανάμεσά τους και πολλές γυναίκες που εναντιώνονται στις εκτρώσεις. Ο γιατρός καταδικάστηκε διότι εμπόδισε μια νεαρή, θύμα βιασμού, να κάνει έκτρωση.

Ο Λεάντρο Ροδρίγκες Λάστρα, γυναικολόγος στην επαρχία Ρίο Νέγρο (νότια), καταδικάστηκε από δικαστήριο τον Μάιο. Η ποινή του θα ανακοινωθεί στα μέσα Ιουλίου. Μάλιστα ο γιατρός, που συνεχίζει κανονικά την επαγγελματική του δραστηριότητα, ήταν παρών στη συγκέντρωση.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ένας γιατρός καταδικάζεται και ποινικοποιείται το ότι έσωσε όχι μόνο τη ζωή μιας μητέρας, αλλά κι εκείνη ενός μωρού 22 εβδομάδων και μισής. Αυτή είναι μια φρικαλεότητα (…) δυστυχώς, δεν μας απέμενε τίποτε άλλο να κάνουμε από το να βγούμε στον δρόμο και να διαδηλώσουμε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φερνάντο Σεσίν, γιατρός που κατέβηκε στη διαδήλωση για να υπερασπιστεί τον συνάδελφό του.

Οι συγκεντρωμένοι, αισθητά λιγότεροι απ’ ό,τι σε άλλες κινητοποιήσεις εναντίον των εκτρώσεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, φόραγαν μπλε σιέλ φουλάρια, σύμβολο της εναντίωσης στη νομιμοποίηση της άμβλωσης στην Αργεντινή. Είχαν σηκώσει και πανό που έγραφε «το να σώζεις ζωές δεν είναι έγκλημα».

Οσοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση φώναζαν ρυθμικά «είναι σίγουρο, ο Λεάντρο είναι αθώος». Κάποιοι και κάποιες από αυτούς κράταγαν κούκλες, που αναπαριστούσαν βρέφη, άλλοι εικονίσματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο του 2017, μια 19χρονη παρουσιάστηκε σε νοσοκομείο στην επαρχία Ρίο Νέγρο, είπε πως πίστευε ότι είναι έγκυος και πως ήθελε να γίνει άμβλωση. Οι γιατροί της απάντησαν να επιστρέψει τον Μάρτιο για εξετάσεις. Στις αρχές Απριλίου, την είδε ο γυναικολόγος.

Οπως είπε ο ίδιος ο γιατρός, η νεαρή του είπε τότε ότι είχε πάρει ένα χάπι που της είχε δοθεί από ΜΚΟ για να τερματίσει την κύηση. Ο γιατρός της έδωσε αμέσως φάρμακο για να διακόψει τη διαδικασία της άμβλωσης. Η 19χρονη νοσηλεύτηκε και γέννησε δύο μήνες αργότερα.

Η νεαρή είχε τονίσει επανειλημμένα στους γιατρούς ότι ήθελε να τερματίσει την εγκυμοσύνη.

Ο νόμος που τελεί σε ισχύ στην Αργεντινή σήμερα επιτρέπει την άμβλωση σε κάποιες περιπτώσεις, συγκεκριμένα σε περιπτώσεις βιασμών ή κινδύνων για τη ζωή ή την υγεία της μέλλουσας μητέρας. Αλλά στην πράξη, ειδικά στις επαρχίες, όπου οι γιατροί είναι αντίθετοι, ακόμη και κορίτσια 10 ή 11 ετών γίνονται μητέρες, εξαιτίας της άρνησης των αρχών να γίνονται αμβλώσεις.

Το ζήτημα της άμβλωσης διχάζει βαθιά τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, όπου η καθολική εκκλησία έχει τεράστια επιρροή. Το 2018, σχέδιο νόμου το οποίο νομιμοποιούσε τις αμβλώσεις εγκρίθηκε από τη Βουλή, αλλά απορρίφθηκε από τη Γερουσία.

Παρόμοιο νέο νομοσχέδιο κατατέθηκε στο Κογκρέσο την 29η Μαΐου. Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες, πολλές φορώντας τα πράσινα φουλάρια που συμβολίζουν τη στράτευση υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων, έκαναν πορεία στην πρωτεύουσα σε ένδειξη υποστήριξης προς την πρωτοβουλία αυτή.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα