Κόσμος

Αργεντινή: Σε εμπρησμό οφείλεται η φωτιά σε εθνικό πάρκο της UNESCO που κατέστρεψε 6.000 στρέμματα

Σε εμπρησμό οφείλεται η φωτιά που ξέσπασε στο εθνικό πάρκο Λος Αλέρκες στο τμήμα της Παταγονίας στην Αργεντινή – το οποίο έχει ανακηρυχθεί μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO – και κατέστρεψε περίπου 6.000 στρέμματα, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

«Έχουμε επιβεβαίωση πως η φωτιά εκδηλώθηκε από πρόθεση», είπε ο ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσουβούτ της Αργεντινής, Ιγνάσιο Τόρες, έπειτα από υπέρπτηση στην περιοχή χθες Κυριακή (28.1.2024). Οι υπεύθυνοι για την πυρκαγιά, πρόσθεσε, «πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης», καλώντας να έχουν εξαιρετικά αυστηρή «μεταχείριση προς παραδειγματισμό».

Δεκάδες πυροσβέστες συνέχιζαν χθες τον αγώνα με τις φλόγες που κατακαίει το πάρκο επί 3 ημέρες, για να εμποδίσουν τη φωτιά να φθάσει στις κοντινές πόλεις Έσκελ και Τρεβέλιν, περίπου 2.000 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μπουένος Άιρες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό Rivadavia, ο κυβερνήτης Τόρες είπε πως υποπτεύεται ότι τη φωτιά έβαλαν μέλη της οργάνωσης RAM (Resistencia Ancestral Mapuche, «Προγονική Αντίσταση των Μαπούτσε»).

argentina fotia unesco r

Η ριζοσπαστική, περιθωριακή οργάνωση αυτή της κοινότητας αυτοχθόνων Μαπούτσε διεκδικεί εδάφη που απέσπασε από τη φυλή τους το κράτος τον 19ο αιώνα και αγωνίζεται επίσης εναντίον της εκμετάλλευσης του δάσους.

argentina fotia unesco r argentina fotia unesco r

Ο κυβερνήτης Τόρες πάντως έκανε διάκριση ανάμεσα στην κοινότητα των αυτοχθόνων, «που εργάζεται πολύ καλά», και των μελών της RAM, που κατηγόρησε πως είναι «ψεύτες» κι επιδίδονται σε «αγοραπωλησίες ακινήτων».

Εν μέσω καλοκαιριού του νότιου ημισφαιρίου, καταγράφονται θερμοκρασίες – ρεκόρ, 40° Κελσίου και πλέον, στην Αργεντίνικη Παταγονία, περιοχή καλυπτόμενη από έρημο, συνήθως παγωμένη κι ανεμοδαρμένη, στον απώτερο νότο της χώρας.

Το πάρκο Λος Αλέρκες χαρακτηρίστηκε μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της ανθρωπότητας από την Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) το 2017.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και AFP / Φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φωτιά σε κινητήρα αεροπλάνου της Delta Airlines στο Ορλάντο - 282 επιβάτες εκκένωσαν το αεροσκάφος
Στο αεροπλάνο, ένα Airbus 330, επέβαιναν 282 επιβάτες, 10 αεροσυνοδοί και δύο πιλότοι. Η αεροπορική εταιρεία είπε ότι τα πληρώματα εκκένωσαν την καμπίνα όταν φλόγες φάνηκαν στην εξάτμιση μιας από τις δύο κύριες μηχανές του αεροπλάνου
Φωτιά στο αεροσκάφος 330 της Delta
Πιθανή επικοινωνία Τραμπ - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Γάζα και τις συνομιλίες με το Ιράν
Η πιθανή επικοινωνία τους έρχεται επίσης καθώς οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ομήρων βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά από άλλη μια προσπάθεια των ΗΠΑ και της Αιγύπτου να καταλήξουν σε πρόταση την περασμένη εβδομάδα
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Ντόναλντ Τραμπ
«Ο Πάπας Φραγκίσκος αγαπούσε την Ελλάδα και οι απόψεις του ενοχλούσαν» λέει ο πάτερ Τζούλιο για τον Ποντίφικα
Ο πάτερ Τζούλιο Γκραμένια, ο οποίος είναι εφημέριος του Καθολικού Ιερού Ναού Αγίου Φραγκίσκου, στους Αγίους Αναργύρους, που υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών, μίλησε για την σημαντική απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου
Ο Πάπας Φραγκίσκος 1