Κόσμος

Αργεντινή: Συνελήφθη η σύντροφος του δράστη της απόπειρας δολοφονίας της αντιπροέδρου Κριστίνα Κίρσνερ

Η σύντροφος του δράστη που προσπάθησε να σκοτώσει την Κριστίνα Κίρσνερ, συνελήφθη από την αστυνομία της Αργεντινής στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για την επίθεση. Ο δικηγόρος της πολιτικού δήλωσε μάλιστα πως ο άνδρας «δεν έδρασε μόνος».

Η 23χρονη σύντροφος του δράστη, που παραχώρησε – μετά την απόπειρα – τηλεοπτικές συνεντεύξεις για τον ύποπτο, Φερνάντο Αντρέ Σαμπάγ Μοντιέλ, τέθηκε υπό κράτηση σε συγκοινωνιακό σταθμό στη συνοικία Παλέρμο και προφυλακίστηκε, κατά δικαστικές πηγές που επικαλέστηκαν μέσα ενημέρωσης της Αργεντινής, συμπεριλαμβανομένου του δημόσιου πρακτορείου ειδήσεων TELAM.

Η νεαρή, η Μπρέντα Ουλιάρτε, συνελήφθη έπειτα από ένταλμα που εξέδωσε δικαστικός στην οποία ανατέθηκε να συνδιευθύνει την έρευνα, η Μαρία Εουχένια Καπουτσέτι.

Τις ημέρες μετά την απόπειρα, παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Telefe. Δήλωσε κατάπληκτη, είπε πως δεν θα πίστευε ποτέ πως ο φίλος της ήταν ικανός να διαπράξει τέτοια ενέργεια, προσθέτοντας πως παρότι διαμαρτυρόταν, «όπως όλος ο κόσμος», για την κατάσταση της οικονομίας, δεν είχε αναφερθεί ποτέ στην αντιπρόεδρο Κίρσνερ «με επιθετικότητα». Είπε επίσης ότι δεν τον είχε δει παρά 48 ώρες πριν από την απόπειρα. 

Ωστόσο, αναλύσεις βίντεο από κάμερες ασφαλείας έδειξαν πως ήταν μαζί του την ημέρα της απόπειρας, την 1η Σεπτεμβρίου, κατά πηγές προσκείμενες στην έρευνα που επικαλούνται ΜΜΕ.

Το βράδυ της Πέμπτης, όταν η Κριστίνα Κίρσνερ πήγε να χαιρετίσει υποστηρικτές της μπροστά στο σπίτι της, ο άνδρας πλησίασε και τη σημάδεψε με πιστόλι στο κεφάλι από πολύ μικρή απόσταση, σχεδόν εξ επαφής. Για άγνωστο λόγο, το όπλο δεν εκπυρσοκρότησε, παρότι ήταν γεμάτο και παρότι η σκανδάλη τραβήχτηκε, δήλωσε λίγο αργότερα ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες.

https://twitter.com/OhVerSeeEr/status/1565527780258942976?s=20&t=6oE0hrvIhc_9wS-zCtE4rA

Ο δράστης, που συνελήφθη επιτόπου, είναι 35 ετών, έχει βραζιλιάνικη υπηκοότητα, όμως ζει από τα παιδικά του χρόνια στην Αργεντινή. Ο Φερνάντο Αντρέ Σαμπάγ Μοντιέλ, τα κίνητρα του οποίου παραμένουν άγνωστα ως αυτό το στάδιο, δεν έχει κάνει καμιά δήλωση μετά τη σύλληψή του.

Ο κατηγορούμενος «δεν έδρασε μόνος»

Σε φωτογραφίες αναρτημένες στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Instagram, ο τριανταπεντάρης εικονίζεται με διάφορα τατουάζ, ορισμένα από τα οποία παραπέμπουν απευθείας σε ναζιστικά σύμβολα.

Χθες, δικηγόρος της αντιπροέδρου, Κριστίνα Κίρσνερ εκτίμησε πως «δεν έδρασε μόνος, διότι έγιναν προπαρασκευαστικές ενέργειες ενόψει της απόπειρας δολοφονίας».

«Υπάρχουν κι άλλοι που ήταν ενήμεροι, αναμφίβολα», είπε ο Γρεγόριο Νταλμπόν, ο δικηγόρος της Κριστίνα Κίρσνερ, στον τηλεοπτικό σταθμό C5N, χωρίς πάντως να παρουσιάσει κάποιο τεκμήριο που να θεμελιώνει αυτή τη θέση.

«Κατά την άποψή μου, θα υπάρξουν κι άλλοι (κατηγορούμενοι), διότι εξ όσων αντιλαμβάνομαι, δεν έδρασε μόνος», επέμεινε. Ωστόσο, εκτίμησε πως και τα υπόλοιπα πρόσωπα που εμπλέκονται «δεν είναι δημόσιες προσωπικότητες, είναι όπως αυτό το αγόρι», μοιάζοντας να αποκλείει τη θεωρία συνωμοσίας που έφθανε ψηλά.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Απελπισία στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ - Σοκαριστικό βίντεο με μαίες που προσπαθούν να σώσουν νεογέννητα
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα» λέει 25χρονος που προσπάθησε να σώσει τη γιαγιά του και τους θείους του από γκρεμισμένο κτήριο - Η στιγμή που γυναίκα γεννά στον δρόμο
Διασώστες στα χαλάσματα κτηρίου της Μπανγκόνγκ
Η στιγμή που τα νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στην Κίνα λόγω του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Συγκλονιστικό βίντεο
Οι κάτοικοι στη Γιουνάν της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν εξαιτίας του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ξεχείλισαν το νερό της πισίνας σε ταράτσα κτιρίου
Νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στη Γιουνάν της Κίνας μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ
Παραλίγο τραγωδία πάνω από την Ουάσινγκτον - Airbus κινδύνευσε να συγκρουστεί με στρατιωτικό αεροσκάφος
Η FAA σκοπεύει να ζητήσει 2.000 προσλήψεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας φέτος, μετά τις ελλείψεις προσωπικού που αποκαλύφθηκαν στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της 29ης Ιανουαρίου
Ένα Aibus της Delta Airlines