Επτά κλήσεις μέσω δορυφορικού τηλεφώνου προς βάσεις του Πολεμικού Ναυτικού, που ερμηνεύθηκαν από το επιτελείο ως η πρώτη ένδειξη ζωής από τα μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου Σαν Χουάν, το οποίο δεν είχε δώσει στίγμα από την Τετάρτη (15.11.2017), αναπτέρωσαν τις ελπίδες για μια ευτυχή κατάληξη.
«Οι κλήσεις, διάρκειας μεταξύ 4 και 36 δευτερολέπτων, έγιναν από τις 10:52 ως τις 15:42 (σ.σ. 15:52 ως 20:52 ώρα Ελλάδας) προς διάφορες βάσεις του Ναυτικού, αλλά δεν μπόρεσε να γίνει σύνδεση», ανέφερε σε μια ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας της Αργεντινής.
Οι κλήσεις αυτές καταδεικνύουν ότι «το πλήρωμα προσπαθεί να αποκαταστήσει την επαφή» με τη διοίκηση, εκτίμησε το υπουργείο.
Πιθανό να συνεχίζει το ταξίδι του
Το υποβρύχιο Σαν Χουάν, γερμανικής κατασκευής, που απέπλευσε από την Ουσουάια για τη Μαρ δελ Πλάτα με 44 μέλη πληρώματος, είχε αποθέματα τροφίμων για αρκετές ημέρες. Και το υπουργείο Άμυνας είχε γνωστοποιήσει ότι ήταν πιθανό να συνεχίζει το ταξίδι του παρά το ότι δεν είχε υπάρξει επικοινωνία επί αρκετές ημέρες.
Μέχρι τώρα οι έρευνες δυσχεραίνονταν από την κακή ορατότητα και τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή όπου το υποβρύχιο είχε δώσει για τελευταία φορά το στίγμα του την Τετάρτη, 430 χλμ. από τις ακτές της Παταγονίας και από τη Χερσόνησο Βαλδές.
Προσπαθούν να δουν από ποιο σημείο έγιναν οι κλήσεις
Το ΠΝ της Αργεντινής προσπαθεί πλέον να «προσδιορίσει ακριβώς το σημείο από το οποίο έγιναν οι κλήσεις» αυτές, σε συνεργασία με μια αμερικανική εταιρεία που ειδικεύεται στις δορυφορικές επικοινωνίες, η οποία δεν κατονομάστηκε στην ανακοίνωση του υπουργείου Αμύνης.
«Δυστυχώς, δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε το Σαν Χουάν», είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής, ο Ενρίκε Μπάλμπι.
Καθώς δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα μετά την έρευνα στο 80% της επιφάνειας στην θαλάσσια περιοχή όπου θα έπρεπε να βρίσκεται το υποβρύχιο, το ΠΝ προετοιμαζόταν για το ενδεχόμενο να χρειαστεί μια επιχείρηση διάσωσης σε μεγάλο βάθος στον νότιο Ατλαντικό.
Τα ερωτήματα που δεν έχουν απάντηση
Άραγε το υποβρύχιο αναδύθηκε, αλλά δεν ήταν σε θέση να δώσει το στίγμα του λόγω βλάβης στα συστήματα επικοινωνίας; Μήπως παραμένει σε κατάδυση; Λειτουργεί η μηχανή ή έχει πρόβλημα; «Δεν αποκλείουμε καμία υπόθεση», απάντησε σε αυτές και άλλες ερωτήσεις με τις οποίες τον βομβάρδιζαν οι δημοσιογράφοι ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού.
Οι έρευνες επικεντρώνονται σε μια θαλάσσια περιοχή διαμέτρου 300 χλμ., 430 χλμ. από τις ακτές.
Και η NASA στις έρευνες
Μετά το μεσημέρι ένα βρετανικό πλοίο προστέθηκε στη δύναμη που διεξάγει τις έρευνες, η οποία αποτελείται από δώδεκα σκάφη, ανάμεσά τους δύο ωκεανογραφικά. Ένα αεροσκάφος της NASA άφησε κατά μέρος την επιστημονική του αποστολή για να πάρει μέρος στην έρευνα για το Σαν Χουάν την Παρασκευή. Οι αμερικανοί στέλνουν επίσης στελέχη και πόρους της Undersea Rescue Command (URC) στην Αργεντινή, ενώ βοήθεια προσέφεραν η Γαλλία, η Χιλή και κράτη της Λατινικής Αμερικής.
Όλοι στο πλευρό των οικογενειών
«Βρισκόμαστε σε επαφή με τις οικογένειες των μελών του πληρώματος, για να τις ενημερώνουμε και να τις υποστηρίξουμε. Μοιραζόμαστε τις ανησυχίες τους και αυτές όλων των πολιτών της Αργεντινής», ανέφερε ο πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι.
Σε ένα γραπτό μήνυμά του, ο πάπας Φραγκίσκος, που κατάγεται από την Αργεντινή, τόνισε ότι προσεύχεται να επιστρέψουν σώοι οι ναυτικοί στις οικογένειές τους.
Οι αρχές της Αργεντινής απηύθυναν έκκληση στα πληρώματα των σκαφών που πλέουν στην περιοχή να δίνουν προσοχή σε «όλες» τις ραδιοεπικοινωνίες.
Το χρονικό της εξαφάνισης
Το υποβρύχιο είχε αποπλεύσει πριν από 35 ημέρες από τη Μαρ δελ Πλάτα για την Ουσουάια, όπου παρέμεινε ελλιμενισμένο για τρεις ημέρες πριν ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής.
Βάσει του πρωτοκόλλου, αν διαπιστώσει διακοπή της επαφής με τη βάση του, το υποβρύχιο έπρεπε να αναδυθεί ή να ενεργοποιήσει ένα ραδιοβοήθημα έκτακτης ανάγκης. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το σκάφος δίνει το στίγμα του κάθε 48 ώρες.
Το Σαν Χουάν είναι το τρίτο υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής, που εντάχθηκε στον στόλο το 1985.
Ο ναύαρχος Κάρλος Σαβάλα κάλεσε τις οικογένειες των μελών του πληρώματος να μην χάνουν τις ελπίδες τους. «Μέχρι στιγμής, το μόνο συγκεκριμένο πράγμα είναι η διακοπή της επικοινωνίας. Μόνο αυτό», είπε μιλώντας στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι A24.