Κόσμος

Αργεντινή: Χωρίς τέλος η αγωνία και οι έρευνες για το εξαφανισμένο υποβρύχιο [pics, vids]

Η Αργεντινή ζει και αναπνέει για να μάθει τι έγινε με το νεότερο υποβρύχιο του στόλου της. Εξαφανίστηκε στις 15 Νοεμβρίου και δεν αποκλείεται να έχει σημειωθεί έκρηξη.

Τρεις ώρες πριν εξαφανιστεί από τα ραντάρ το υποβρύχιο Σαν Χουάν είχε καταγραφεί ένας αφύσικος ήχος, σαν έκρηξη. Η Αργεντινή αγωνιά για τα 44 μέλη του πληρώματος και οι έρευνες συνεχίζονται αδιάκοπα, αλλά χωρίς κάποιο στοιχείο μέχρι στιγμής.

4.000 άνθρωποι από 13 χώρες συμμετέχουν στις έρευνες. Όμως μια εβδομάδα μετά την εξαφάνιση του υποβρυχίου, δεν έχει εντοπιστεί κανένα ίχνος του.

Αν και το San Juan θεωρείται το νεότερο υποβρύχιο του στόλου της Αργεντινής, οι συγγενείς, μέσα στην αγωνία για την τύχη των δικών τους ανθρώπων, ξεσπούν. Video μάλιστα δείχνει τη στιγμή που μια γυναίκα επιτίθεται φραστικά στον πρόεδρο της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μάκρι.

“Είναι πρακτικά αυτοκτονία να τους στέλνετε εκεί έξω με κάτι τόσο παλιό. Δεν μπορείτε να επενδύσετε από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αγοράσετε νέο υποβρύχιο; Παίζετε με τις ζωές των ανθρώπων μας. Πρέπει κάποιος να πεθάνει για να αλλάξουν τα πράγματα;”, του είπε.

Δείτε το video

sanjuan

Ο αφύσικος ήχος, σαν έκρηξη στο υποβρύχιο

Το νεότερο στοιχείο που έδωσαν (με μια μικρή… δυσκολία) οι αρχές είναι πως τρεις ώρες πριν εξαφανιστεί το υποβρύχιο, είχε καταγραφεί ένας αφύσικος ήχος. Ένας ήχος που δεν αποκλείεται να ήταν έκρηξη.

Ο ήχος αυτός καταγράφηκε τρεις ώρες μετά την τελευταία επικοινωνία του ARA San Juan με τη βάση του, κοντά στην τελευταία γνωστή θέση του.

Το δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής Ενρίκε Μπάλμπι. Όταν πιέστηκε από δημοσιογράφους να απαντήσει εάν το επιτελείο πιστεύει ότι επρόκειτο για μια έκρηξη, ο πλοίαρχος Μπάλμπι απέφυγε να απαντήσει.

sanjuan

«Ενημερωθήκαμε για ένα στοιχείο, την Τετάρτη 15η Νοεμβρίου στις 11:00 (τοπική ώρα· 16:00 ώρα Ελλάδας), στην περιοχή επιχειρήσεων του υποβρυχίου: μια υδροακουστική ανωμαλία. Είναι ένας ήχος που πρέπει να αναλυθεί», περιορίστηκε να πει ο Ενρίκε Μπάλμπι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το Σαν Χουάν είναι το νεότερο υποβρύχιο που έχει η Αργεντινή στο στόλο του Πολεμικού Ναυτικού της. Στο υποβρύχιο επιβαίνουν 44 μέλη πληρώματος. Η αγωνία τώρα εστιάζεται στο αν υπάρχει αρκετό οξυγόνο ή όχι.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του μπήκαν πλέον σε «κρίσιμη» φάση. Αν έχει παραμείνει κάτω από την επιφάνεια καθ’ όλο το διάστημα που δεν έχει δώσει το στίγμα του, τα αποθέματα οξυγόνου του σκάφους θα έχουν πλέον εξαντληθεί τελείως.

Βοήθεια στην Αργεντινή και από τη Ρωσία

Η Ρωσία προσφέρθηκε να στείλει ένα ωκεανογραφικό πλοίο στα ανοικτά της Αργεντινής για συμμετάσχει στις έρευνες για να βρεθεί το San Juan. Τη ρωσική βοήθεια προσέφερε ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αργεντινό ομόλογό του Μαουρίτσιο Μάκρι.

sanjuan

Ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε στον Μάκρι ότι δώσει εντολή να πλεύσει αμέσως προς την περιοχή ένα ρωσικό ωκεανογραφικό πλοίο εφοδιασμένο με εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα που μπορεί να αποδειχθούν σημαντικά σε μια επιχείρηση αυτού του είδους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Αργεντινής, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν οι υπουργοί Άμυνας των κυβερνήσεών τους να συζητήσουν πιο συγκεκριμένα την υλοποίηση της προσφοράς της Ρωσίας να βοηθήσει.

13 χώρες στις έρευνες

Με τη ρωσική συμβολή, ο αριθμός των κρατών που συμμετέχουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης θα φθάσουν τις δεκατρείς. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής βοήθεια έχουν προσφέρει ήδη η Γερμανία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Κολομβία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Νορβηγία, το Περού, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουρουγουάη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Γιακούζα, το μεγαλύτερο εγκληματικό «συνδικάτο» στην Ιαπωνία, υπόσχεται να βάλει τέλος στις συρράξεις
Τρία στελέχη της Yamaguchi-gumi, της μεγαλύτερης «πτέρυγας» της Γιακούζα, δεσμεύθηκαν με επιστολή προς τις αστυνομικές αρχές ότι θα σταματήσουν τις αιματηρές συγκρούσεις
Τα τατουάζ αποτελούν σήμα κατατεθέν κάθε Ιάπωνα γκάνγκστερ ή «γιακούζα»
Ο Ντόναλντ Τραμπ κόβει επιδόματα σε 6.000 Λατινοαμερικανούς μετανάστες δηλώνοντάς τους «πεθαμένους»
Μετανάστες είναι δηλωμένοι ως πεθαμένοι, χάνουν αυτομάτως τα δικαιώματά τους σε οποιοδήποτε επίδομα, σε ασφαλιστική υπόσταση και τελικά στην ίδια την ύπαρξή τους στις ΗΠΑ
Απελαθέντες μετανάστες