Site icon NewsIT

Αρκεί για να ηρεμήσει τις αγορές ο Μπερλουσκόνι; – «Υγιής η ιταλική οικονομία» είπε

03.08.2011 | 20:52
ΦΩΤΟ REUTERS

ΦΩΤΟ REUTERS

Σε μια ομιλία που περίμενε με κομμένη την ανάσα όλη η Ευρώπη, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπερασπίστηκε την ιταλική οικονομία και μένει να δούμε αν έπεισε τις αγορές...

Η πίεση των αγορών, η έκτακτη συνάντηση του προέδρου του Eurogroup με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, η ομιλία Μπερλουσκόνι στη Βουλή, «φούντωσαν» τους φόβους πως η Ιταλία θα είναι το νέο… μέλος του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας.

Για την ώρα, οι φόβοι δεν επιβεβαιώθηκαν. Η Ρώμη ζήτησε πολιτική στήριξη από την Ευρώπη αλλά όχι οικονομική. Και στην έκτακτη ομιλία του στη Βουλή, η οποία μάλιστα μετατέθηκε κατά δυο ώρες για να κλείσουν τα Χρηματιστήρια, ο Σιλβιο Μπερλουσκόνι υπερασπίστηκε την ιταλική οικονομία, χαρακτηρίζοντάς την σταθερή, αξιόπιστη και υγιή.

«Ένα από τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υφίσταται ανάκαμψη είναι ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσφύγει στο ταμείο ανεργίας τον Ιούλιο, μειώθηκε κατά 28% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2010», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ανακοίνωσε δε ότι θα διατεθούν 7,4 δισ. ευρώ για 130 δημόσια έργα που θα πραγματοποιηθούν στην Νότιο Ιταλία.

Απέδωσε την άνοδο του κόστους δανεισμού της Ιταλίας στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικονομίας της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ και μίλησε για «πρόβλημα εμπιστοσύνης», εκτιμώντας ότι οι αγορές δεν εκτιμούν σωστά την πιστωτική ποιότητα της χώρας του, ούτε και έχουν αναγνωρίσει τη δύναμη των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με τον Μπερλουσκόνι «το πολιτικό και τραπεζικό σύστημα» της Ιταλίας είναι ισχυρά, ενώ σημείωσε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας γίνεται με ταχύτατο ρυθμό και η ισοσκέλιση του προϋπολογισμού έως το 2015 θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους.

Αναφερόμενος στις αμοιβές των πολιτικών, πρόσθεσε ότι υπέγραψε διάταγμα που θα προβλέπει την προσαρμογή τους στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως και την μείωση της χρήσης των υπηρεσιακών αυτοκινήτων από τους πολιτικούς.

Ο «καβαλιέρε» υποσχέθηκε ανοικτό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, την εφαρμογή των έκτακτων οικονομικών μέτρων, τον ρόλο των τραπεζών και την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και τις σχέσεις εργοδοτών-εργαζομένων.

Τέλος, αναφέρθηκε στα μέτρα που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπέρ της χώρας μας, χαρακτηρίζοντάς τα «πολύ σημαντικά, έστω και αν οι αγορές δεν δείχνουν ακόμη να τα έχουν κατανοήσει πλήρως».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ιταλία ζήτησε επισήμως ευρωπαική ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ – Βόμβα στην Ευρωζώνη

Οι αγορές στραγγαλίζουν Ιταλία και Ισπανία – Σημαδεύουν και τη Γαλλία

Βυθίστηκε το Χρηματιστήριο 15 χρόνια πίσω

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version