Η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της επηρεάζουν έντονα την Αρκτική, με την θερμοκρασία στην περιοχή να ανεβαίνει πολύ ταχύτερα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, από ό,τι εκτιμούσαν έως τώρα οι επιστήμονες. Τα δεδομένα αποκάλυψε μία νέα σκανδιναβική μελέτη.
Αυτό δείχνει ότι τελικά η Αρκτική είναι πιο ευαίσθητη και ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή και ότι το φαινόμενο στην εν λόγω περιοχή συστηματικά έχει υποτιμηθεί από τα έως τώρα κλιματικά μοντέλα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι ερευνητές από τη Φινλανδία και τη Σουηδία, με επικεφαλής τον Μίκα Ραντάνεν του Φινλανδικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου στο Ελσίνκι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Περιβάλλοντος «Communications Earth & Environment», ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 1979-2021 για την περιοχή εντός του Αρκτικού Κύκλου (που ορίστηκε ως Αρκτική).
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα μεγάλο μέρος του Αρκτικού Ωκεανού ανέβαζε θερμοκρασία με μέσο ρυθμό 0,75 βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία, τουλάχιστον με τετραπλάσια ταχύτητα σε σχέση με την υπόλοιπη Γη. Προηγούμενες μελέτες εκτιμούσαν ότι η θερμοκρασία στην Αρκτική αυξανόταν με διπλάσιο έως τριπλάσιο ρυθμό συγκριτικά με τον υπόλοιπο κόσμο.
Μάλιστα, στον ευρασιατικό τομέα του Αρκτικού Ωκεανού, κοντά στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ και Νοβάγια Ζέμλια και στη θάλασσα Μπάρεντς, η άνοδος της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, βρέθηκε να φτάνει έως τον 1,25 βαθμό Κελσίου ανά δεκαετία, επτά φορές ταχύτερα από τον μέσο παγκόσμιο όρο. Η Αρκτική ανεβάζει ολοένα ταχύτερα θερμοκρασία όσο αυξάνεται η απώλεια των πάγων της.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι τα κλιματικά μοντέλα έχουν γενικά υποτιμήσει την άνοδο της θερμοκρασίας στην Αρκτική και τονίζουν την ανάγκη να μελετηθούν περισσότερο οι μηχανισμοί που εξηγούν το φαινόμενο στην περιοχή.